Krajský soud v Brně akceptoval ve čtvrtek dohudu mezi žalobkyní a obžalovaným cizincem o vině a trestu. „Lituji toho,“ opakoval Oleksandr. Původně mu hrozil trest od 8 do 15 roků vězení.

Cestovali jako sardinky

Syřany nabral u maďarského města Kecskemét a projel Sloveskem. Obžaloba popsala děsivé podmínky, v kterých migrnti cestovali. Všichni občané Syrské arabské republiky, které předtím vyzvedl na přesně nezjištěném místě v lese ve městě Kecskemét v Maďarsku, a následně je převezl přes území Slovenské republiky do České republiky. Osoby se tísnily v nákladovém prostoru dodávky bez sedadel a oken, musely stát nebo sedět na podlaze ve stísněných podmínkách, neměly k dispozici jídlo, pití a nesměly opouštět vozidlo," uvedla žalobkyně Iveta Eichlerová. Řidič měl inkasovat dva tisíce zlotých, v přepočtu asi 10 tisíc korun.

Jenže u Lanžhota chtěla bílou dodávku Renaut Master zkontrolovat policejní hlídka. Řidiče nenapadlo nic jiného, než šlápnout na plyn.

Napálil do domu, šest zraněných

Se třemi policejními vozy se řítil Břeclavi, místy až rychlostí 100 kilometrů v hodině. V jedné z ulic naboural dva zapakované auta, poté napálil i do policejního Land Roveru. Jízdu zakončil nárazem do domu. Šest utečenců utrpělo závažná poranění v podobě zlomenin. Dalších patnáct včetně dětí  s lehkou újmou ošetřili v okolních nemocnicích.

Video
Video se připravuje ...

Pašerák migrantů ujížděl a havaroval, teď dostal téměř 7 let v base Policie ČR

„Obžalovaný spáchal zločinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, zločinu obecné ohrožení a zločin násilí proti úřední osobě,“ shrnula žalobkyně Iveta Eichlerová.  

Netrestaný cizinec podle Eichlerové pomohl zásadními informacemi odkrýt další trestnou činnost, což  mu pomohlo při jednání o dohodě o vině a trestu. O co konkrétně se jednalo, ale žalobkyně odmítla s odkazem na probíhající vyšetření uvést.

Mladík musí zároveň uhradit škodu vzniklou nehodou. Na dodávce, kterou si pro převoz migrantů půjčil v Polsku, vznikla škoda skoro čtvrt milionu. Další pohledávka se týká nabouraného policejního vozu a dalších dvou zaparkovaných v břeclavské ulici.

Náhradu za ošetřování zraněných Syřanů vyčíslily nemocnice v Brně a v Břeclavi v součtu na téměř jede milion korun. Rozsudek je pravomocný.  

Fotogalerie
4 fotografie