Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejteplejší září v dějinách měření: Francie, Švýcarsko, Německo a Rakousko hlásí rekordy

Aktualizováno -
29. září 2023
21:55
Autor: ČTK, lig - 
29. září 2023
17:25

Francie, Švýcarsko, Německo a Rakousko zažily nejteplejší září v dějinách měření. Průměrná teplota ve Francii byla letos v září asi 3,5 stupně Celsia nad průměrem let 1991 až 2020 a byla také nejvyšší od začátku měření v roce 1900. Ve Švýcarsku byly teploty 3,8 stupně Celsia nad průměrem a zářijové teploty byly nejvyšší od roku 1864. Rekord padl také v Rakousku, kde rtuť teploměru pozorují už 257 let či v Německu, kde se měří od roku 1881. O závěrech meteorologů dnes informovaly zahraniční tiskové agentury.

Teplotní rekordy mohou podle meteorologů v několika zemích na jihu Evropy padnout i v následujících dnech, kdy se čekají teploty přes 30 stupňů v Portugalsku, Španělsku a Francii, uvedla dnes agentura AFP.

Ve Francii byla letos v září průměrná teplota 21,5 stupně a překonala předchozí extrémně teplá září z let 1949 a 1961. Klimatoložka Christine Berneová z Météo-France uvedla, že vlny vedra lze teď kvůli změnám klimatu očekávat od jara prakticky do začátku října. Ve Francii padají teplotní rekordy už 20 měsíců v řadě, napsala agentura AFP. I konec září má být velmi horký, zejména na jihu země mohou teploty v neděli a pondělí šplhat k 35 stupňům, uvedl meteorolog Tristan Amm.

Podle předběžné bilance Německé meteorologické služby (DWD) bylo září 2023 v Německu nejteplejší od začátku měření v roce 1881. Průměrná teplota činila 17,2 stupně, což je o 3,4 stupně víc než aktuálně používané referenční období let 1991 až 2020. Dosavadní maximální průměr za září v Německu byl 16,9 stupně, který meteorologové naměřili v letech 2006 a 2016, uvedla agentura DPA.

Výjimečné teploty v letošním rekordním září v Německu jsou dalším důkazem toho, že se nacházíme uprostřed klimatických změn,“ uvedl Tobias Fuchs, vedoucí oddělení klimatu a životního prostředí v DWD. Končící měsíc podle něj byl také druhý nejslunečnější v dějinách měření a zapsal se i výrazným suchem.

Předběžné výsledky rakouských meteorologů ukazují, že také v této hornaté zemi zažili nejteplejší září v dějinách. Teplota v rakouských nížinách byla ve srovnání s referenčním obdobím o 3,2 stupně Celsia vyšší a na horách o 4,2 stupně vyšší. K rekordu přispělo velmi slunečné počasí i absence studené vlny, napsala rakouská agentura APA.

Ve Švýcarsku byla průměrná zářijová teplota 14,2 stupně Celsia, což je 3,8 stupně nad průměrem referenčního období a nejvyšší od začátku měření v roce 1864. Dosavadní rekord 13,3 stupně byl z roku 1961. Také Météo Suisse neobvyklé vedro přičítá velkému počtu slunečných dní a anticyklóně, která se nad územím Švýcarska držela deset dní. Letošní teplé počasí se podepsalo i na prudkém tání švýcarských ledovců, které za poslední dva roky ztratily deset procent objemu.

Neobvykle horký začátek podzimu zažívá rovněž Pyrenejský poloostrov. Během víkendu a v pondělí by se měly teploty ve velké části Španělska pohybovat mezi 32 a 34 stupni, uvedla meteorologická služba Aemet. Podle ní jde o teploty zhruba pět až 15 stupňů nad dlouhodobým průměrem. I v sousedním Portugalsku mají podle předpovědí teploměry až do úterka ukazovat přes 30 stupňů, což je podle meteorologické služby IPMA pět až osm stupňů nad průměrem.

Nezvyklé teplo panuje nyní i v Česku, na desítkách meteorologických stanic padaly teplotní rekordy několik dní za sebou. Dnes bylo nejtepleji v Dobřanech u Plzně a na středočeské stanici Husinec-Řež, kde odpoledne naměřili 28,2 stupně Celsia.

Video  Epicentrum - Radan Huth o klimatických změnách  - Jiří Chábera
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi