Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemřel malíř a první bodyguard Václava Havla František Kollman (+76). Prezidenta hlídal beze zbraně

Autor: ula, rem - 
31. srpna 2023
09:59

Ve věku 76 let zemřel František Kollman – velmistr bojových umění přezdívaný Český samuraj, malíř, rytec skla a také bývalý šéf ochranky Václava Havla. Přátelé na něj vzpomínají jako na skvělého vypravěče, milovníka piva a žen a také jako na svéráznou osobnost. V rozhovorech přiznal, že byl připraven pro Havla zemřít a nikdy u sebe nenosil střelnou zbraň.

„Zemřel František Kollman, kamarád a velký muž se smyslem pro humor, velmistr japonských bojových umění, šéf ochranky prezidenta Václava Havla, malíř, brusič skla, vypravěč, milovník piva a žen a svérázná osobnost... Odpočívej v pokoji Franto Vzpomeňte,  kdo znal,“ napsal na svém facebooku producent Petr Dvořák. 

Zemřel v nemocnici na Pleši, údajně se mu posledního půl roku špatně dýchalo.

Kollman byl nositelem 9. danu v jiu-jitsu a 6. danu v judu.  „V jiu-jitsu mám vyšší dan než Chuck Norris. Ale Chuck má ode mě nějaké obrazy a vybroušenou vázu,“ uvedl Kollman.

Byl to ale především ve světě uznávaný malíř a grafik, v Praze měl galerii a napsal knihu Laskavý samuraj – učitel tichého zabíjení. Dále se věnoval např. rytí, během života se živil jako štukatér, zámečník, číšník nebo i kuchař. 

Byl připravený pro Havla zemřít

Především ale šéfoval ochrance prezidenta Václava Havla. Byl u jeho volby i inaugurace a nikdy u sebe neměl střelnou zbraň.

„Měl jsem vrhačky, nože...  A takovou speciální měděnou trubičku a v ní jehly. To se zapíchne do krku..,“ řekl v rozhovoru pro časopis Týden v roce 2009 a dodal, že byl připravený Havla zakrýt vlastním tělem, případně pro něj zemřít.

„Šlo o čest. O smysl života. Já jsem jako samuraj rozhodl, že tohle je ten pán, který se musí stát prezidentem. Tak jsem byl pro něj ochoten zemřít,“ uvedl v rozhovoru.

 

 

zdenik7 ( 10. září 2023 14:13 )

Fanoušek Kollman v nemocnici na Pleši nezemřel,je to mylná informace.Zemrel v Újezdě nad Lesy,v domě na kolmance 30.srpna kveceru u sebe doma v pokoji,kde ho našel kamarád Mirek ležet za posteli na zemi,kde skonal, taková je pravda!!!

Jana Koprova ( 1. září 2023 12:04 )

Znala jsem ho osobně. Byl to strašně hodný člověk, i kdyz to na prvni pohled nevypadalo a byla s nim legrace. Zivot si užíval do posledního okamžiku. Odpočívej v pokoji Fando.

xiioma ( 31. srpna 2023 14:00 )

Tom Zach ( 31. srpna 2023 12:31 )

Je zde přehlídka hloupých kritiků, co sami v životě nedokázali nic a natož mít nějaké myšlenky! Postavit je před mikrofon, tak z nich nic nevypadne! Skvělé je, že o VH se bude stále psát, jak o spisovateli, tak i jako o člověkovi co zastával lidská práva. Kdežto o zdejších pisatelích neštěkne ani pes!

Lapazul ( 31. srpna 2023 11:04 )

Havloidní smrad tu přetrvá 1000 let, také jsem toho kripla chránil, zdravím exzáklaďáky VÚ 8595 Lány.

Zobrazit celou diskusi