Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Česká badatelka rozkódovala chromozom Y. „Evolučně se zmenšuje, ale muži se bát nemusí,“ říká pro Blesk

Video se připravuje ...
Autor: Martin Valeš - 
31. srpna 2023
05:00

Vědci už dokázali přečíst většinu lidské DNA, ale malá část jim chyběla – zhruba polovina na chromozomu Y, který určuje pohlaví a je odpovědný mj. za mužskou plodnost. Tuto mezeru teď doplnil velký mezinárodní tým badatelů, v němž velkou roli hrála Monika Čechová. „Vývoj jde neskutečně dopředu,“ pochvaluje si pokroky v genetice v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

„Dlouhé úseky DNA už lze číst malinkatým přístrojem, který si připojíte k notebooku. Splněný sen vědců. Dnes nám dává stokrát víc dat, než když jsem začínala,“ vzpomíná česká badatelka se slovenskými kořeny, nyní působící v USA – na Kalifornské univerzitě v Santa Cruz.

„Chromozom Y je ze všech nejobtížněji čitelný, víc než polovina informací se tam opakuje,“ popsala ve videorozhovoru z Kalifornie.  Právě s tím si experti nevěděli rady. „Část vědců si myslí, že to je záloha, kdyby jeden z těch genů získal nějakou ošklivou mutaci, může se opravit kopií,“ zmiňuje jednu hypotézu Čechová. „Evoluce je dvousečná. Je úžasná v tom, že generuje nové varianty, jež umožňují se přizpůsobit. Na druhou stranu nemá žádný plán, mutace mohou mít negativní důsledky.“

Kde všude se chromozom Y najde? Jak moc je či není potřebný? A k čemu může nové vědecké poznání pomoci? Podívejte se na celý rozhovor s Monikou Čechovou.

Zobrazit celou diskusi