Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Velké pátrání po Čechovi (16) na rakouské řece Salze: Objevili jeho tělo, píší Rakušané

Aktualizováno -
20. srpna 2023
18:58
Autor: ČTK, simao, shp - 
19. srpna 2023
19:14

Při rozsáhlém pátrání po šestnáctiletém českém vodákovi, který v sobotu zmizel při splouvání rakouské řeky Salzy, bylo nalezeno tělo. Jeho identifikace má být provedena v neděli, informovala agentura APA s odvoláním na policii. Web Kleinezeitung.at uvedl, že šlo o tělo českého mladíka.

Neštěstí se stalo u obce Palfau ve spolkové zemi Štýrsko. Podle policie byl vodák po převržení svého kajaku stržen silným proudem, který ho stáhl pod hladinu.

Pátrání, kterého se podle hasičů účastnilo na 90 lidí a několik vrtulníků, se zdálo být neúspěšné a kvůli nadcházející noci bylo pozastaveno do nedělního rána.

Při poslední kontrolní plavbě však bylo po osmé hodině večerní nalezeno tělo ve změti naplaveného dříví uprostřed řečiště, asi 300 až 400 metrů po proudu od místa nehody.

Rakouský web: Našli ho mrtvého

"Šestnáctiletý chlapec z České republiky se během tréninkové cesty převrátil na kajaku a spadl do divoké řeky. Jeho společníci už ho nedokázali zachránit. Po původně neúspěšném pátrání se chlapce podařilo najít mrtvého až večer," uvádí rakouský web Kleinezeitung.at.

"Sedmičlenná skupina z České republiky byla kolem poledne na kajakářské túře po Salze, prý to byl trénink regaty na divoké vodě. Sportovci projeli divokou vodu v Palfauerské soutěsce. 16letý mladík se převrátil v peřejích a vypadl z lodi. Ostatní členové skupiny se ho zoufale snažili zachytit. Proud ale jeho tělo stáhl pod vodu," dodává web.

Před 10 lety na Saze zemřela Sabina (†21)

Na řece Salza v minulosti došlo k tragédii při plavbě dvou českých studentek - i s nimi se převrátil na řece člun, ovšem zatímco se tehdy 21letá Andrea dokázala zachránit, její kamarádka Sabina (†21) utonula.

Video  Na vlastní kůži: Odborník předvedl záchranu z nebezpečného jezu  - Petr Ptáček, Asociace vodní turistiky a sportu
Video se připravuje ...

amba ( 20. srpna 2023 12:29 )

musím pogratulovat, neboť jen blbá nána riskuje svůj život na takové vodě aniž si zjistila ve svých idiotských letech nějaké hrůzy,,,, ale jak říká můj soused dneska jsou bába blbějčéší chlapů tak co se divím.

Jasna-mysl ( 20. srpna 2023 08:19 )

Nevím proč tady někteří ukazuji svoji hloupost a vulgaritu. Jejich příspěvky jsou odrazem jejich inteligence- hlavně té sociální.
Je vidět, že ten co nejvîce ukazuje svoji brutalitu, nikdy neseděl v lodi na prudší řece. Dokáže pouze sedět v hospodě , spláchnout vše pivem a vše kritizovat. Nedovedu si představit tu hrůzu, když se snažili kluka zachránit, snažili se ho držet, vyrovnávat loď a bojovat se spodním proudem.
Všem přeji mír v duši.

Zobrazit celou diskusi