Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Letní výprodeje: Obchody prozradily, kdy je zahájí a jak velké slevy nabídnou

Autor: ČTK - 
18. června 2023
20:09

Zájem o letní výprodeje bude letos podle tuzemských obchodních center (OC) vyšší než loni. Hlavní nápor čekají především v červenci a srpnu, kdy slevy postupně rostou. Některá obchodní centra slevové akce zahájila již v květnu nebo na začátku června, trvat budou zpravidla do konce léta. Vyplývá to z informací nákupních center, které oslovila ČTK. Letní výprodeje podle nich nejsou jen doménou prodejců oblečení, ale patří i elektronice nebo kosmetice.

Ve Fashion Arena Prague Outlet výprodeje začínají v pondělí. Výše slev se bude podle ředitelky Lenky Čapkové pohybovat mezi 50 a 70 procenty, v druhé polovině srpna dosáhne až na 80 procent, řekla. Proti loňsku očekává o desetinu vyšší poptávku. „Značky nabízejí stále širší sortiment zboží. A situace na retailovém trhu je oproti předchozím letům již stabilní. Tím mám na mysli, že již nemusíme řešit žádná proticovidová opatření,“ uvedla. Před začátkem letních slev podle ní zákazníci nakupují s větším rozmyslem a čekají na výhodnější nabídky.

Obchodní centrum Palladium v Praze výprodeje nabízí od května. „Strategie výprodejů jednotlivých nájemců se liší. Nicméně dle nám dostupných informací se ve většině případů jedná o podobný přístup k výprodejům jako v jiných letech,“ uvedl mluvčí centra Milan Rumler. Na letní akce se podle něj snaží zákazníky nalákat také prodejci elektroniky nebo kosmetiky. To potvrzuje i vedoucí retail marketingu společnosti CBRE Michaela Šoková. „Letní výprodeje jsou dlouholetou praxí obchodníků s módou, nicméně v posledních letech jsme svědky rozšiřování slevových akcií na další odvětví jako například elektro, kosmetika či sportovní vybavení,“ řekla.

Zákazníci Freeport Fashion Outletu na Znojemsku mohou ve slevách nakoupit od začátku června. Letní sezona pro centrum představuje nejdůležitější období z celého roku, návštěvnost je v této době proti běžným dnům až o čtvrtinu vyšší. „S ohledem na vývoj letošního roku, kdy nám tržby vzrostly v průměru o 20 procent, čekáme, že i v rámci slev budou zákazníci nakupovat více než loni,“ řekl ředitel Jan Procházka. Někteří obchodníci si podle něj v období letních výprodejů pronajmou obchod jen na měsíc, aby tam doprodali své zásoby.

Pražské centrum Galerie Harfa letní slevy zahájilo tento týden. Zájem je podle ředitele Pavla Hradce vyšší hlavně v prvních dnech po spuštění. Loni byly slevy kvůli tomu, že se obchodníci snažili snížit ztrátu z dob koronavirové pandemie, nižší, řekl. „Věřím, že tento rok budou nabídky agresivnější, aby prodejci vyprodali zásoby,“ dodal.

Letní slevy v obchodech Zoot u některých sezonních produktů, jako jsou letní boty nebo šaty, dosáhnou 50 procent, řekla manažerka sortimentu Simona Poláková. Společnost Astratex letos slevy nabídne například na plavky, maximálně se budou pohybovat ve výši 60 procent. „Právě plavky společně s kalhotkami a podprsenkami mají momentálně vrchol sezony. Jejich prodeje rostou meziročně až o 20 procent,“ řekl ředitel marketingu Michal Bilka.

Video  Specialista Tomáš Formánek ke slevám 
Video se připravuje ...

Josef124 ( 18. července 2023 21:05 )

Já si teda nedokážu představit, že bych měl čekat, až budou v obchodech slevy. Snad když něco chci, tak si to koupím. Lidi musí být chytří. Já jsem si třeba našel slevové kupóny na http­s://sl­evovy­kupon­.net/ , a vždycky jsou nějaké platné, takže vždycky za nákup ušetřím a nemusím čekat, až prodejci udělají nějaké slevy.

Zobrazit celou diskusi