Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ohňostroje jsou toxické?! Čeští vědci varují před „podivným mixem jedů a rakovinných látek“

Aktualizováno -
27. prosince 2022
18:35
Autor: ČTK, inf, Kateřina Baranová - 
27. prosince 2022
08:20

Ohňostroje vypouštějí do ovzduší řadu vysoce toxických látek, které představují nebezpečí pro člověka i pro životní prostředí. Lidé přitom o této skutečnosti nejsou dostatečně informováni nebo ji podceňují, uvedli v tiskové zprávě vědci z Akademie věd České republiky (AV ČR). Doporučují proto zábavnou pyrotechniku omezit či zcela zakázat, důležitá je podle nich také osvěta.

Emise z ohňostrojů přináší podle vědců obrovská zdravotní rizika. „Ohňostrojový smog představuje směs sloučenin s velkým zdravotním rizikem, která by se jinak v ovzduší vůbec nemohla vyskytovat. Kdyby takové množství nebezpečných látek vypouštěl průmyslový podnik, čelil by soudnímu řízení a uzavření. Lidé ale tento podivný mix jedů a karcinogenních látek přímo vdechují,“ uvedl chemik Petr Klusoň z Ústavu chemických procesů AV ČR.

Ročně se podle vědců prostřednictvím zábavné pyrotechniky uvolní do ovzduší zhruba 12,5 tuny hořčíku, 0,8 tuny titanu, 1,2 tuny rubidia, 10,5 tuny barya, tuna stroncia a 0,5 tuny mědi. Například baryum se do ohňostrojů přidává kvůli zelené barvě. Za nepříznivé povětrnostní situace se ale během třičtvrtěhodinových ohňostrojů znásobí jeho přítomnost v ovzduší 580krát, upozornil Klusoň.

Stroncium se používá se pro červenou barvu a pro efekt modré barvy měď. V rachejtlích je dále přítomen červený fosfor, síra, práškový zinek a další látky. 

Baryum může vést k zánětu průdušek a plic, měď působí jako jed a vyvolává závažná onemocnění plic. Olovo narušuje centrální nervový systém a mozek, arsen narušuje dýchání a cévy.

Zvýšené hodnoty v ovzduší navíc vědci zaznamenávají i několik dní po ohňostrojích. Podle ředitele Ústavu pro hydrodynamiku AV ČR Martina Pivokonského se toxické látky zároveň dostávají do vody a půdy i do potravních řetězců. 

Velká část pyrotechniky se kupuje z nelegálního prodeje, upozornili vědci s odkazem na údaje České obchodní inspekce. Takové petardy a rakety obsahují i látky, které nejsou v Evropské unii povolené. Problematika nebezpečných ohňostrojů však podle vědců není dostatečně diskutována jak na české a evropské, tak ani na globální úrovni.

Akademie věd doporučuje, aby se uvažovalo o omezení zábavní pyrotechniky nebo jejím zákazu. Nahradit ji lze světelnou show či hologramy

Nikam nezmizí

Když pyrotechnika dohoří, toxické látky nezmizí. Ze vzduchu je vdechujeme, mohou se dostat do plic a poté i do krve. „Lidé jsou vystaveni i vysokým hodnotám karcinogenního antimonu nebo sloučeninám thallia, které patří mezi komplexní jedy. Všeobecně známá je i vysoká toxicita sloučenin arsenu, rovněž v hojné míře zastoupených v ohňostrojích,“ varuje Akademie věd ČR.

I během jediné ohňostrojové noci stoupá riziko, že někdy později onemocníme rakovinou.

Zakázané olovo

Pyrotechnika obsahuje i látky, které jsou v Evropské unii zakázané. „Zvýšení olova v ovzduší při ohňostroji bývá až šedesátinásobné proti běžnému stavu. Tato skutečnost ukazuje na velký podíl nelegální pyrotechniky na evropském trhu,“ uvádí ředitel ústavu pro hydrodynamiku Martin Pivokonský.

Billa už petardy neprodává

Zábavní pyrotechniku už nepořídíte v obchodním řetězci Billa. „Jako maloobchodní prodejce jsme rozhodli situaci řešit způsobem, který se logicky nabízí, a to vyřazením pyrotechniky z naší nabídky,“ říká generální ředitel řetězce Liam Casey s tím, že kvůli hluku ze zábavní pyrotechniky velmi strádají také zvířata.

Video  Silvestrovský ohňostroj nad Prahou: Podívaná z ptačí perspektivy  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 28. prosince 2022 17:38 )

Ten článek má být vtip?? O toxicitě a jedovatých zplodinách se snad ví desítky let, jen BYZNYS převálcoval zdravý rozum, kdy si místo svátků a oslav hrajeme na dělostřeleckou kanonádu a obdobu kobercového náletu na Londýn. Všude se tlachá o ochraně klimatu, ale jaký nářez planeta dostane během těchto šíleností, už se raději nepíše.

Lapazul ( 27. prosince 2022 15:56 )

Ty jsi špína vykakaná ze zadnice do pangejtu.
Nejspíš něco z východu, jako černý mor jsi se v našem království vyskytl.

Lapazul ( 27. prosince 2022 15:53 )

Uprchlíky a petardy v ČR nechceme!

ctenar09 ( 27. prosince 2022 09:41 )

Zákon nepomůže, kdo chce rachejtle si obstará. Spíš jít cestou omezování nabídky....a stejně naběhnou s tímto zbožím rákosníci

dostojevskij ( 27. prosince 2022 09:30 )

Hlupák jste Vy. Jste z garnitury : po nás potopa!!! Raději zasadit strom, než- li ohňostroj. Přestaňte to dovážet a bude klid. Úplný zákaz a je to!!!

Zobrazit celou diskusi