Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Černochová převzala první Leopard z Německa. A udělala důležitý krok k nákupu bojových vozidel

Aktualizováno -
21. prosince 2022
11:33
Autor: ČTK - 
21. prosince 2022
09:27

Česko podepsalo se Švédskem a firmou BAE Systems nezávazné memorandum o dodávce pásových bojových vozidel CV90. Oznámila to ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na dnešním slavnostním převzetí tanku Leopard darovaného Německem v přáslavických kasárnách. Armáda dnes v Přáslavicích na Olomoucku převzala první z tanků Leopard, které Česku za vojenskou pomoc Ukrajině věnovalo Německo. Česká republika celkem získá v dalších měsících 14 starších bojových tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo.

Memorandum podepsal v úterý náměstek ministryně obrany. Podle navrhované dohody obdrží česká armáda nejnovější verzi CV90, označovanou jako CV90MkIV. Ta je vybavená nejnovějšími pokročilými schopnostmi a digitálními technologiemi, uvedla společnost BAE Systems v tiskové zprávě.

Česko by za 210 bojových vozidel CV90 mělo zaplatit do 51,684 miliardy korun včetně daně, uvedla dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

14 bojových tanků z Německa

Černochová v projevu řekla, že tanky Leopard znamenají pro českou armádu skutečný přechod na moderní platformu, kterou bude mít smysl rozvíjet. Poznamenala, že se s nimi Česko dostane ze závislosti na ruské technice. „Vážím si toho, že slovo dané mezi přáteli platí,“ poděkovala ministryně Německu. Zimmer naopak poděkoval České republice za její pomoc Ukrajině.

Řehka vyzdvihl, že dodávka německých tanků je důkazem toho, že Česko myslí modernizaci své armády vážně. Vyzdvihl nutnost podpory Ukrajiny pro bezpečnost ČR.

Tanky Německo České republice darovalo jako kompenzaci za výzbroj sovětského původu, která putovala na Ukrajinu k ochraně před ruskou agresí. Do země napadené Ruskem Česko poslalo podle dostupných informací tanky T-72 a další těžkou bojovou techniku za asi 4,5 miliardy korun.

Darované stroje původně využívaly švýcarská a německá armáda. Po vyřazení je odkoupila společnost Rheinmetall. Kromě samotných strojů česká armáda dostane také náhradní díly, munici a tříletou servisní podporu včetně výcviku vojáků. Cena daru je podle dřívějších informací 3,85 miliardy korun. Bojové tanky by měly dorazit do konce příštího roku, vyprošťovací vozidlo využívající podvozek Leopard 2 do poloviny roku 2024.

Stejně jako českou armádu za pomoc Ukrajině Německo svou technikou podpoří i Slovensko nebo Slovinsko.

Přáslavický 73. tankový prapor má v současné době k dispozici asi tři desítky modernizovaných tanků T-72M4 CZ. V roce 2020 vláda rozhodla o jejich dalším technickém zhodnocení, což představuje výměnu třeba komunikačních prostředků nebo vylepšení systému řízení palby. Změny podle dřívějšího vyjádření ministerstva obrany prodlouží životnost tanků do roku 2030. Technici se ale podle úřadu budou potýkat s problémy zajištění některých náhradních dílů.

Odborníci se po zkušenostech nejen s válkou na Ukrajině shodují, že tanky mají na moderním bojišti i nadále své důležité místo. Poskytnout mohou mohutnou palebnou sílu, možnost rychlého manévrování nebo silnou ochranu posádky.

Video  Prostor X: Rozhovor s Janou Černochovou  - Videohub
Video se připravuje ...

krapotkin ( 22. prosince 2022 13:05 )

Obdržela zastaralý šrot a chce za nám ukradené miliardy nakoupit další, včetně vyřazených létajících rakví od kamarádů z USA.

e.lesanova ( 21. prosince 2022 15:25 )

No, je fakt, že zbrojařští lobbisté musí mít z takových politiků nesmírnou radost. To jim to pak sype ...prodáte i dřevěnou nohu, když bude tvrdit, že je ze zlata

e.lesanova ( 21. prosince 2022 15:22 )

Pevně doufám, že tento německý "dar" není z ranku těch tanků, kdy jich u nich při cvičení z počtu 18 nefungovalo 18

Uživatel_5521686 ( 21. prosince 2022 14:18 )

Blonďatá *** opět zadlužuje nás všechny.Němcům se vyplatí dát nám to zadarmo než to zlikvidovat za drahý peníze v kovošrotu a to blonďatý ho vado na to skočila.

panda82 ( 21. prosince 2022 11:26 )

To koupila dětem, které nedostanou pod stromeček dárky, nebo i najíst, trošku objemný

Zobrazit celou diskusi