Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Fiala na „inspekci“ potvrdil víc peněz pro armádu. Slib NATO splní už za dva roky?

Autor: ČTK - 
15. září 2022
09:50

Premiér Petr Fiala s ministryní obrany Janou Černochovou (oba ODS) si při dnešní bilanční schůzce potvrdili cíl dávat dvě procenta HDP na obranu v roce 2024 místo původně plánovaného roku 2025. Novinářům to po jednání řekl Fiala. Ruská invaze na Ukrajinu podle něj ukázala, že si kabinet po nástupu správně stanovil obranu a modernizaci armády jako své priority. Ocenil, že za dobu působení Černochové ve funkci se podařilo aktivitu ministerstva zvýšit a rozhýbat nákupy.

Současný kabinet v programovém prohlášení slíbil, že nejpozději v roce 2025 splní letitý slib NATO vydávat dvě procenta českého HDP na obranu. Znamenalo by to v následujících dvou letech každoroční růst obranného rozpočtu asi o 30 miliard korun. „Mluvili jsme dnes znovu o tom, že naším společným cílem je dosáhnout toho už v roce 2024,“ řekl Fiala. Připustil, že to bude ambiciózní a ne úplně snadné z hlediska rozpočtu a kapacit ministerstva obrany. „Víme, co je potřeba udělat, budeme na tom pracovat a snažit se to stihnout,“ doplnil.

Posilování bezpečnosti je klíčovým zájmem Česka, uvedl premiér.„Dávat peníze do obrany je prioritou vlády. Žádnou konkrétní částku nebudu potvrzovat ani vyvracet. Čeká nás ještě jednání vlády o rozpočtu a jednotlivých kapitolách,“ řekl k rozpočtu na další roky. Ruská agrese na Ukrajině podle něj jen potvrdila, že kabinet se v programovém prohlášení správně rozhodl klást na obranu důraz.

Fiala uvedl, že za minulých vlád trpěla armáda dlouhodobě podfinancováním, patřila mezi první kapitoly, kde se šetřilo. Pod nynějším vedením se podle něj podařilo řadu věcí rozhýbat a armáda směřuje k modernizaci a zvýšení české obranyschopnosti. „Vláda Petra Fialy je první vláda, která může na hmatatelných důkazech ukázat, že to s modernizací armády myslí vážně,“ konstatovala Černochová.

V posledních letech armáda uzavřela několik významných akvizičních projektů, nejvýznamnější zakázky ministerstvo ale teprve čekají. Vláda již v létě rozhodla, že bude jednat napřímo se Švédskem o nákupu více než 200 pásových bojových vozidel pěchoty a se Spojenými státy o pořízení nadzvukových letounů F-35. Oba tendry budou mít hodnotu vyšších desítek miliard korun.

Video  Prezident Zeman přijal na Hradě české velvyslance.  - ČTK
Video se připravuje ...

LuCo ( 15. září 2022 19:56 )

Jana z parku ...

jajas ( 15. září 2022 18:27 )

Bojí se "povstání"?

Jirik-ta ( 15. září 2022 18:25 )

musí vojensky posílit moc

jajas ( 15. září 2022 18:07 )

Zbraň má v kabelce! Ale je to státní tajemství, bacha!

roxin ( 15. září 2022 15:22 )

Jo, jo baculka potřebuje zbraně tak proč nemá v ruce zbraň ale kabelku??? Se zbraní by vypadala líp.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa