Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rok 2022 očima praktického lékaře: Co řekl na výpadky léků a jak oznámkoval ministra Válka?

Autor: ula, inf - 
29. prosince 2022
05:00

Předchozí dva roky naše zdravotnictví výrazně ovlivňovala pandemie covidu-19. Nyní už mají lékaři k dispozici vakcíny i léky proti covidu-19. Spolu se zrušením hygienických opatření se začaly mezi Čechy vracet běžné respirační infekce. V únoru ovlivnil celý svět válečný konflikt Ruska a Ukrajiny, který měl výrazný dopad i na české zdravotnictví. Lékaři se pravidelně potýkají s výpadky léků. MUDr. Cyril Mucha, praktický lékař a místopředseda Společnosti všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP, se pro Blesk Zprávy ohlédl za letošním rokem a řekl, co praktičtí lékaři prožívali a co predikují na rok 2023. 

Na začátku roku 2022 měli praktičtí lékaři za sebou dva roky s pandemií covidu-19. Jak se na tyto roky díváte zpětně a s čím jste vstupovali do roku 2022?

MUDr. Cyril Mucha: Na začátku pandemie byl covid-19 nová choroba, nikdo netušil, jak se covid-19 diagnostikuje, jak se to léčí, šíří. A nyní máme dobrou diagnostiku a antigenní testy přímo v ordinacích, můžeme dělat i PCR testy a dokážeme přesně typizovat, o jaký virus jde. Víme, jak ke covidu-19 přistupovat u většiny zdravé populace, na co si dávat u chronicky nemocných, a máme už k dispozici antivirotika, která covid-19 zejména v raných stadiích přímo léčí.

Hned od počátku nám velmi pomohlo, že jsme nakoupili oxymetry a ty jsme půjčovali pacientům domů a oni mohli sledovat, jestli jim neklesá tzv. saturace kyslíku, podle čeho jsme poznali, že se začíná rozvíjet zápal plic, hlavní zabiják při covidu-19, a my jsme mohli zahájit léčbu dříve, popř. je mohli poslat do nemocnice dříve, než měli závažné příznaky.

Velkou výhrou bylo také to, že se některé ordinace nově vybavily diagnostickými ultrazvuky, díky kterým se nám daří diagnostikovat rozvíjející se zápal plic, dříve než se objevil na rentgenu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.