Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Sterilizovali ji, protože je Romka, odškodnění ale nedostane. Právníci kritizují ministerstvo

Autor: Markéta Mikešová - 
8. prosince 2022
05:10

Už více než dvanáct měsíců platí v Česku zákon, v rámci kterého mohou protiprávně sterilizované osoby žádat stát o odškodnění. Legislativa je výsledkem dlouhého boje, oběti na ni čekaly bezmála dvacet let. Organizace zabývající se touto problematikou ale upozorňují, že ministerstvo zdravotnictví, které žádosti o odškodnění posuzuje, jedná pomalu a často také vůbec. Podle Ligy lidských práv dokonce minimálně jedna čekatelka již zemřela. Ministerstvo zdravotnictví kritiku odmítá. 

Problematika protiprávních sterilizací je komplikovaná a málo známá, dobře ale ilustruje, k jakým zvěrstvům za minulého režimu v Československu docházelo. V základu nešlo o nic jiného než o eugeniku, komunisté se snažili vytvořit geneticky co „nejčistší“ populaci a zavedli skryté způsoby, kterými brali určitým ženám možnost mít děti. Těmito ženami byly převážně Romky, ale i například ženy s mentálním postižením. Sterilizace měly být součástí „řešení cikánské otázky“.

Takto explicitně to ale samozřejmě v legislativě uvedeno nebylo. Sterilizace byly vykonávány na základě zákona o péči a zdraví lidu z roku 1966 a přidružené směrnice, který byl schválně formulován velmi vágně. Neuváděl nic o rasách, zato hovořil o „ochraně populace“, již si úřady a zdravotní instituce mohly vynakládat různě.

Sterilizace zákon podmiňoval informovaným souhlasem pacientky, ovšem k němu často nedocházelo. Ženy, u kterých lékaři vyhodnotily, že by neměly mít děti (protože šlo o sociálně slabší osoby, „nehodící se“ do obrazu ideální společnosti) byly ke sterilizacím nuceny nátlakem. Někdy zažívaly vyhrůžky odebráním již narozených dětí, jindy zaznívaly lži lékařů, že zákrok je dočasný či pacientky před císařským řezem podepisovaly prázdný papír. Existovaly i případy pokusů o uplácení za to, že ženy sterilizaci podstoupí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině