Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hypoteční rok 2023: Expert řekl, zda klesnou úroky a co dělat, když není na splátky

Autor: ula - 
27. prosince 2022
05:00

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v ČR v říjnu mírně vzrostla na 5,86 procenta ze zářijových 5,83 procenta. Průměrná sazba patří k nejvyšším za 20 let. Počet poskytnutých hypoték oproti předchozím rokům výrazně klesl. Co nás čeká v příštím roce? Začnou úrokové sazby klesat? A co dělat, pokud vám končí fixace u hypoték? Na tyto otázky odpověděl Blesk Zprávám specialista v oboru financí Daniel Gorol z portálu Ušetřeno.cz

Jak to nyní vypadá na hypotečním trhu z vašeho pohledu? Je stále o hypotéky zájem?

Daniel Gorol: Co se týče aktuálního vývoje na hypotečním trhu, tak ochlazení je vidět, objem poskytnutých hypoték meziročně drasticky klesl, a to o víc než 80 %. Ale zájem o hypotéky trvá, ale většinou přijde určité vystřízlivění, když žadatel zjistí, že úroky jsou 6 %. Splátky jsou enormně vysoké, navíc v kombinaci s drahými energiemi, kterou musí lidé především u rodinných domů zohlednit, takže žádost o hypotéku lidé odkládají.

Myslíte, že lidé spíš vyhledávají pronájem, než byt na hypotéku?

 Já se přiznám, že tato data nemám k dispozici. Řekl bych, že pokud byste dnes hledala pronájem, tak ty ceny jsou relativně vysoko. Pokud vám to váš rodinný rozpočet dovolí, tak spíše už dává smysl zvažovat hypotéku než nájem. Ale to je individuální, záleží, co spotřebitel chce - zda chce, aby nemovitost vlastnil, nebo je spokojen v pronájmu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.