Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak ukočírovat rodinný rozpočet při vysoké inflaci? Pomůže revize výdajů i zbavení se krátkodobých úvěrů

  • Autor: ula - 
    18. 8. 2022
    05:25

    Inflace v Česku stoupá do závratných výšin. V červnu 2022 vzrostla cenová hladina v meziročním srovnání o 17,2 procenta. Podle prognózy České národní banky se může inflace v nadcházejících měsících vyšplhat až ke 20 procentům, a to zejména kvůli rostoucím cenám plynu a elektřiny. Citelně zdražují nejen výroby a služby, ale také úvěry na bydlení. Současná vlna zdražování přivádí řadu domácností do nelehké finanční situace. Rodinný rozpočet totiž nemusí vystačit pokrýt skokově rostoucí výdaje za energie, dopravu, potraviny a řadu dalších produktů a služeb. Jak ukočírovat rodinný rozpočet v období vysoké inflace?

  • 1.Refixace bude drahá

    S navýšením měsíčních výdajů musí počítat lidé, kteří letos refixují svoji hypotéku. Během prvního pololetí letošního roku centrální banka zvyšovala základní úrokové sazby hned čtyřikrát.

    „Tento růst komerční banky postupně promítají do nabídkových úrokových sazeb hypotečních úvěrů. U některých bank jsou nabídkové sazby stále hluboko pod repo sazbou ČNB a ještě porostou. Úrokové dno se nyní pohybuje kolem 5,7 procenta. I když centrální banka ponechala na svém srpnovém zasedání repo sazbu na 7 procentech, neznamená to, že se nebude dále zdražovat,” uvádí Veronika Kráčmar Hegrová z fintech startupu hyponamíru.

    Jak ušetřit? Jak ušetřit? | Reuters

  • 2.Jak ušetřit na splátkách půjček

    Ke snížení pravidelných výdajů může vést i konsolidace půjček. Ta spočívá ve sloučení několika půjček do jedné. Při splácení jedné půjčky obvykle ušetříte především za poplatky. Pokud se vám navíc podaří s bankou vyjednat výhodnější úrokovou sazbu, sníží se vám celková měsíční splátka. Nižší měsíční splátky dosáhnete i tak, že si prodloužíte dobu splatnosti úvěru.

    Jestliže hledáte způsob, jak ušetřit peníze v domácnosti, zbavte se co nejdříve nevýhodných krátkodobých spotřebitelských úvěrů a půjček. Mezi nejdražší patří takzvané mikropůjčky, úvěry na kreditních kartách a rovněž kontokorentní úvěry.

    Jak ušetřit? Jak ušetřit? | Profimedia

  • 3.Důkladně si projděte příjmy a výdaje

    V případě napjatého rozpočtu se co nejdříve pusťte do důkladné revize příjmů a výdajů. Na jedné straně si sepište veškeré měsíční příjmy domácnosti, na straně druhé pravidelné výdaje. Porovnáním obou hodnot získáte rychlý obrázek o tom, kolik peněz vám po zaplacení všech účtů zbyde. Toto je první krok, který vám ukáže, jak ušetřit peníze z výplaty.

    Pokud vaše stávající příjmy stěží pokryjí výdaje, nabízí se dvě řešení. Buď můžete snížit pravidelné výdaje, tedy hledat, kde ušetříte, nebo se pokusit najít dodatečný zdroj příjmů. Jak začít šetřit? Jestliže nevíte, na čem ušetřit, rozdělte si nejprve výdaje do třech skupin, a to na nezbytné, nutné a zbytné.

    Jak ušetřit? Jak ušetřit? | archiv Blesku

  • 4.Horkou vodu vyměňte za vlažnou

    Mezi nezbytné výdaje patří ty, které je nutné platit každý měsíc, ať se děje cokoliv. Největší položkou v rodinném rozpočtu jsou obvykle platby související s bydlením. Pokud žijete v podnájmu, musíte platit kromě nájemného také za spotřebované energie, vodné, stočné, koncesionářské poplatky nebo za připojení k internetu. Kdo si pořídil vlastní nemovitost na hypotéku, patří mezi jeho pravidelné výdaje místo nájmu měsíční splátky úvěru.

    Nejméně vydají za bydlení lidé, kteří si pořídili vlastní nemovitost bez hypotéky. Veronika Kráčmar Hegrová k tomu dodává: „Při současných cenách energií můžete ušetřit, pokud se vám podaří snížit například výdaje za vytápění. Místo 24 stupňů stačí mít v obytných místnostech stále příjemných 22. Ložnici je zbytečné vytápět na více než 19 stupňů. Letos se výrazně prodraží i ohřev teplé vody. Proto místo napouštění teplé vany dejte přednost sprchování. Ušetřit, a navíc posílit své zdraví můžete i sprchováním ve vlažné vodě.”

    Jak ušetřit? Jak ušetřit? | profimedia.cz

  • 5.Buďte ekonomičtí při nákupu potravin

    Nemalé úspory se skrývají i v seznamu nutných výdajů. Například u potravin ušetříte, když si dopředu připravíte seznam nakupovaných položek a v obchodě se ho budete striktně držet. Nakupujte pouze takové množství potravin, které spotřebujete. 

    Nákup zboží dlouhodobější spotřeby se vyplatí plánovat. Například prášek na praní, pastu na zuby, toaletní papír a další drogistické zboží, sezónní oblečení, obuv nebo základní vybavení do domácnosti můžete pořídit výhodněji ve slevách.

    Video  Zdražování v Česku - Vývoj cen základních potravin od roku 2015 do poloviny roku 2022  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 6.Omezte veškeré postradatelné výdaje

    Spoustu peněz ušetříte omezením všech postradatelných výdajů. Pokud vám schází peníze, můžete na čas odložit například návštěvu luxusní restaurace, kina nebo vyměnit dovolenou v zahraničí za pobyt v tuzemsku. Výdaje tohoto typu nejsou životně důležité.

    „Rodinný rozpočet může být v ohrožení i v případě závažného onemocnění, zranění či úmrtí živitele rodiny. Finanční zajištění vám poskytne vhodně nastavené úrazové a životní pojištění. Na pojištění nesmí zapomínat především lidé splácející hypotéku. Ti by měli zvážit sjednání pojištění schopnosti splácet,” doporučuje Hegrová.

    Video  Ekonom Křeček o rostoucí inflaci a cenách za potraviny: Budeme platit stovku za chleba?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Jaryn19 ( 18. srpna 2022 08:29 )

optimalizace rodinných nákladů dovede divy, doma klesla spotřeba elektřiny za poslední 3 roky o cca 20%. Stavební spoření je hlavně stejně pro střední třídu, co si budeme nalhávat

Zobrazit celou diskusi