Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česká nás nejhorší chřipková epidemie za poslední roky? Epidemiolog prozradil, čeho se obává

Autor: ula, ČTK, swp - 
14. listopadu 2022
05:00

Mezi odborníky panují obavy, že chřipková epidemie, kterou očekávají na začátku příštího roku, může být nejhorší za posledních 13 let. Uvedl to epidemiolog Rastislav Maďar. Důvodem k obavám je, že po dvou letech, kdy u nás panovala protiepidemická opatření, se virus v populaci prakticky nevyskytoval a populace nemá dost protilátek. Pokulhává opět i ochota k očkování, zatímco na podzim roku 2020 byl zájem rekordní, v aktuální sezoně zůstává na úrovni průměru.

Zájem o vakcíny proti chřipce byl podle Maďara největší na podzim roku 2020, kdy ještě chyběla ochrana proti koronaviru, a to i přesto, že chřipkové vakcíny proti němu nechránily. Nadcházející chřipková sezona může být podle něj nejhorší od roku 2009, kdy svět zasáhla pandemie viru A H1N1.

„Obavy z chřipkové sezony, která by měla podle odhadů nastoupit v lednu nebo v únoru příštího roku, jsou založené na několika faktorech. Jednou z nich je nízká proočkovanost,“ uvedl Rastislav Maďar.

V Česku se úroveň proočkovanosti populace pohybuje dlouhodobě pod 10 %, což je hluboko pod národními cíli i pod standardem mnoha vyspělých zemí západní Evropy a severní Ameriky. Ty jsou stanoveny na 30 % u všeobecné populace a 75 % u rizikových skupin. V aktuální sezoně 2022/2023 zatím zájem o chřipkové očkování zůstává na úrovni průměru.

Jaká bude epidemie v Evropě? Napoví Austrálie

„V minulých letech díky protiepidemickým opatřením viry chřipky příliš necirkulovaly, to znamená, že populace nemá moc protilátek. Samozřejmě se může objevit i nějaký nový kmen chřipkového viru,“ pokračuje Maďar.

„Předzvěstí dopadu chřipkové sezony na severní polokouli bývá epidemiologická situace v Austrálii v letních, v jejich případě zimních, měsících daného roku. A letošní chřipková sezona v Austrálii byla nejhorší za posledních 5 let, s dominancí chřipkové kmene A H3N2. Navíc chřipková epidemie v některých částech jižní Ameriky, např. v Brazílii, proběhla dvěma vrcholy, přičemž ten druhý byl netypicky pozdní až konci zimy, cca v září. Nelze proto vyloučit delší trvání epidemické sezony ani v Evropě,“ doplňuje docent Maďar.

Budou kombinované vakcíny?

Stejně jako u covidu-19 platí pro chřipku stejné formy prevence, tedy ostup od jiných osob, a pokud to není možné, repirátor pro vlastní ochranu. Doplňkovou formou ochrany je hygiena rukou. Vzhledem k tomu, že není možné uhlídat všechny rizikové situace hrozící nákazou a včas zasáhnout, specifickou pojistkou proti oběma nemocem je preventivní očkování.

V Česku se v této sezoně používají výhradně tetravalentní chřipkové vakcíny, které díky širší ochraně nahradily dříve používané trivalentní.

Příští rok by mohly být dostupné společné vakcíny na chřipku a covid-19, bude se ale muset upravit technologie chřipkových očkovacích látek. „Musí se chřipková vakcína změnit na mRNA technologii z klasické, která se musí pěstovat na vajíčkách několik měsíců, aby jí byl dostatek,“ uzavírá Maďar.

Video  Pět nejděsivějších epidemií v moderních dějinách lidstva  - Videohub
Video se připravuje ...