Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Svatomartinské hody se blíží: Kolik zaplatíme letos za husu? Restaurace hlásí zdražení

  • Video se připravuje ...
    Autor: ČTK,lig,simao - 
    Aktualizováno -
    3. 11. 2022
    16:53
    31. 10. 2022
    15:30

    Zájemci o tradiční svatomartinské menu si letos v restauracích připlatí. Nákupní cena hus je podle provozovatelů restaurací proti loňsku výrazně vyšší. Do zdražení se podle nich promítá také růst cen energií a dalších položek. Některé restaurace hlásí menší zájem lidí o rezervace než loni, a na pátek 11. listopadu proto připraví méně porcí, než dělali dřív.

  • 1.Chovatelé: Roste i cena krmiva

    V českých chovech se letos narodilo 139 218 housat, což je meziročně o 24 procent méně hlavně kvůli ptačí chřipce. Na českém trhu bylo vykrmeno a prodáno téměř 130 000 housat.

    Chovy hlavně loni výrazně zasáhla epidemie ptačí chřipky, kvůli které museli zemědělci vybít 300 000 kusů drůbeže. Novinářům to řekli představitelé Agrární komory ČR a Českomoravské drůbežářské unie, podle které chovatelé letos zdražili o deset až 20 procent. Nejvíce hus se v Česku sní ve dnech kolem svátku svatého Martina, který připadá na 11. listopadu.

    Kromě epidemie ptačí chřipky se podle prezidenta Agrární komory Jana Doležela na růstu cen hus a i další drůbeže podílí také rostoucí ceny energií a krmiv. „Zemědělci museli pečlivě zvažovat, zda se jim chovat husy vyplatí,“ poznamenal.

    Předsedkyně drůbežářské unie Gabriela Dlouhá upozornila na to, že krmné směsi letos meziročně zdražily o 30 až 80 procent, ceny energií některým podnikům stouply i v řádu stovek procent. Chovatelé ale podle ní nechtěli husy zdražovat tak výrazně, aby to vedlo ke snížení poptávky. „Větší chovatelé hus zdražili o deset, maximálně 20 procent,“ doplnila s tím, že loni se cena u farmářů pohybovala kolem 200 korun za kilogram.

    Ptačí chřipka se letos objevila v deseti ohniscích spíše v malých chovech, výrazně Česko zasáhla v roce 2021, kdy se nákaza rozšířila do všech krajů.

  • 2.Provozovatel: Husa i stehno jsou prostě drahé

    Nižší poptávku hostů než loni eviduje sokolovská restaurace Steak Bar George, která připravuje svatomartinskou husu již 16. rokem. Letos poprvé podnik přistoupil k tomu, že lidé musí zaplatit rezervační poplatek 300 korun. „Je to hrozné, ale ta husa i to stehno jsou prostě drahé a v dnešní době si nemůžeme dovolit udělat nákup, a když se to neprodá, tak to skladovat,“ řekl ČTK provozovatel Jiří Vítek.

    Výrazný vzestup cen potvrzuje i provozovatel brněnské restaurace Racek Dalibor Beil. „Husí stehna jsou tak drahá, že bych musel hlavní chod dát za 500 korun, a to by si asi nikdo nedal,“ řekl ČTK. Beil letos připravil jako hlavní chod speciality z husích jater za cenu okolo 230 korun.

    Po třech letech přitom mohou lidé chodit do restaurací bez omezení, jaká platila kvůli epidemii koronaviru. „Letos je ale zájem nejslabší, zatím máme rezervace tak na 20 procentech možností,“ shodl se Beil s manažerem brněnské restaurace Žebětínský dvůr Václavem Živným.

    Svatomartinská husa: Bistrotéka Valachy Svatomartinská husa: Bistrotéka Valachy | Blesk - Slávka Červená

  • 3.Zdražování i o 15 procent

    Ne všichni restauratéři ale vyhlížejí nadcházející oslavy svatého Martina s obavou. „Rezervace už evidujeme, zájem je větší, než jsme čekali,“ řekl ČTK Tomáš Olejník, vedoucí restaurace Masné krámy, kterou provozuje Budějovický Budvar. Menu, jež zahrnuje polévku, čtvrtku husy s knedlíkem, zelím nebo zapečeným jablkem, bude muset podnik meziročně zdražit. „Meziroční navýšení je o 30 až 40 procent, to je enormní,“ dodal Olejník.

    V centru Hradce Králové se cena hlavního chodu tradičního svatomartinského menu, tedy porce husy, se zelím a knedlíky, pohybuje většinou kolem 500 korun. „Proti loňsku jsme museli hlavní chod zdražit o deset až 15 procent,“ řekl ČTK Denis Lorenc z restaurace Potrefená Husa. Výrazně stouply nejenom ceny energií, ale i samotných hus, dodal.

    Místo husy levnější kachna?

    „Vím, že některé restaurace uvažují o nahrazení husy kachnou,“ uvedla v této souvislosti majitelka hradecké restaurace Černý kůň Renáta Čapková.

    Zhruba o polovinu dražší než loni bude letos hlavní chod svatomartinského menu Šámalovy chaty na Nové Louce, která patří k nejznámějším penzionům s restaurací v Jizerských horách. „Snažili jsme se to udělat, aby to bylo ještě nějak snesitelné, ale je to samozřejmě na úkor naší marže,“ řekl Polák ČTK. Loni si podle něj za pečené husí stehno s variací tří druhů knedlíků a červeným a bílým zelím účtovali 248 korun, letos bude stát 380 korun.

    Není husa, jako husa, kuchaři si s těmi svatomartinskými vyhráli. Není husa, jako husa, kuchaři si s těmi svatomartinskými vyhráli. | Foto Blesk - Jana Gartnerová

  • 4.Kastner hlásí plno

    Známé restaurace v Plzni i letos, v době vysoké inflace a energetické krize, připravily svatomartinská menu. Nakoupily stejně hus jako loni. Vinou výrazného meziročního zdražení husího masa i energií ale hosté zaplatí za jednu porci až o pětinu víc než loni. Zájem je přesto enormní, lidé se nechtějí vzdát tradice, podobně jako zabijaček, zjistila ČTK od majitelů.

    „Rezervace na 11. až 13. listopadu máme všechny obsazené,“ řekl Luboš Kastner, spolumajitel firmy Hospodska, která vlastní šest plzeňských a jednu pražskou restauraci. Hus objednala nižší tisíce kusů, jen do pražského Červeného jelena téměř 1000. Podle Kastnera bude větší zájem než loni v lepších restauracích ve městech, menší v menších sídlech.

    „Nešli jsme cestou, že bychom se současné situace zalekli. Samozřejmě to stojí víc, ale zájem je ještě větší než loni. Dokonce máme daleko víc hus předobjednaných na domů,“ řekl Kastner.

    Plzeňské restaurace Lékárna, Plzeňka, Kozlovna, Potrefená husa a Sokolovna jsou plné. „I v nové Cantině jsme připravili italskou variaci svatomartinské husy, třeba husí prsa pečená s artyčoky,“ řekl. Pátek večer a sobota v poledne jsou zarezervované už dva měsíce. „Hospodští nejen po Plzni na tom hodně makají, protože už loni to bylo strašně silné a letos to bude také,“ uvedl.

    Hospodska objednala husy půl roku dopředu, hlavně české. „Takže jsme měli ještě ceny celkem dobré, ale další vstupy šly nahoru o 30 až 40 procent. Zdražení porcí, které bude 15 až 20 procent, je nižší, než je zdražení vstupů,“ uvedl Kastner. Například konfitované husí stehno s červeným višňovým zelím a variací knedlíků přijde v Plzeňce na 469 Kč.

    Luboš Kastner, restauratér a garant projektu Moje restaurace Luboš Kastner, restauratér a garant projektu Moje restaurace | Blesk:Karel Kopáč

  • 5.529 Kč i 699 Kč za porci

    Také majitelé restaurací v Ústí nad Labem se intenzivně věnují přípravám svatomartinského menu. Husího masa je však podle nich málo, navíc výrazně podražilo. Připlatí si tak i zákazníci restaurací.

    Zatímco loni Pivovarská šenkovna ve Velké hradební připravila na 200 porcí husích prsou a stehen, letos si tuto lahůdku dopřeje maximálně 50 lidí. Minulý rok majitel Martin Jouza prodával hlavní jídla za 359 korun, letos se cena vyšplhá na 529 korun. Řekl to ČTK.

    „Před rokem vyšlo kilo na 89 korun bez daně, teď se to pohybuje kolem 220 korun,“ uvedl Jouza. Podle něj je skokový nárůst cen daný všeobecným zdražováním. 

    Svatomartinské menu, které restaurace zveřejnila teprve v úterý, nabídne 11. listopadu vedle pečeného masa s přílohou a červeným zelím také husí kaldoun s masem, zeleninou a vaječnými nudlemi nebo husí játrovou paštiku.

    Nedostatek husího masa zaznamenala také restaurace Na Rychtě v Klášterní. Provozní Ladislav Malý ČTK sdělil, že zdražilo právě kvůli tomu, že ho je málo. Husu bude mít podnik v nabídce už od 4. listopadu, rezervaci na 11. listopadu, na kdy svatomartinská slavnost připadá, si už udělalo asi 80 lidí.

    Připravovali se už v září

    Svatomartinské menu nabídne i restaurace Monopol v Teplicích. Majitelka restaurace Gabriela Schönbauerová ČTK řekla, že bylo nutné se masem předzásobit.

    „Je pravda, že jsme se museli už někdy v září rozhodnout, kolik toho budeme brát, protože nám bylo řečeno, že husa nebude,“ uvedla majitelka, která byla nucena ceny zvednout odhadem o 30 procent. Za konfitované husí stehno s knedlíkem a brusinkovým červeným zelím zákazníci zaplatí 699 korun. V nabídce bude hlavní jídlo a další chody od 10. do 13. listopadu. Restaurace si připravila asi 500 porcí, kvůli očekávanému velkému zájmu posílí personál.

    Svatomartinská husa Svatomartinská husa | Foto Blesk - Jana Gartnerová

  • 6.Když jdou husy na dračku

    Zatímco restaurace vrchol podzimní gastronomické sezony teprve vyhlížejí, chovatelé hus už mohou bilancovat.

    Jediný šlechtitelský chov hus v Česku v jihočeském Byňově dodával do restaurací každý rok asi 2000 až 2500 hus. Letos to byl tisíc. „Máme vyprodáno, protože oproti loňsku toho bylo minimum,“ řekla ČTK vedoucí střediska chovu drůbeže Naďa Hrvolová. Kilogram v živé váze prodávalo Rybářství Nové Hrady, pod nějž chov spadá, za 140 korun, meziročně zdražil o 40 korun.

    Tisícovku svatomartinských hus letos vykrmila také farma v Rohozné na Jihlavsku. Přestože cena stoupla o pětinu kvůli vyšším nákladům chovu, jsou už husy vyprodané od začátku října. Zamluvily si je restaurace, obchody i drobní zákazníci, řekl ČTK farmář Josef Tříska. „Kdybychom jich měli jednou tolik, tak je taky prodáme,“ uvedl.

    Farma Rohozenská husa Farma Rohozenská husa | ČTK/Luboš Pavlíček

frnta konev ( 7. listopadu 2022 16:07 )

Nelep se na MĚ - ty GLBT+...

frnta konev ( 7. listopadu 2022 13:15 )

Nelep se na MĚ - ty GLBT+...

frnta konev ( 7. listopadu 2022 13:15 )

Nelep se na MĚ - ty GLBT+...

frnta konev ( 7. listopadu 2022 10:00 )

verka1 ( 5. listopadu 2022 14:26 )

Někde místo husy prodají kačenu.

Zobrazit celou diskusi