Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Snímek českého fotografa opět bodoval u NASA: Astronomové ocenili vzácné „červené skřítky“

Autor: ČTK - 
12. září 2022
10:46

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnes zveřejnila jako svou astronomickou fotografii dne snímek pořízený českým fotografem Danielem Ščerbou. Ten v srpnu zachytil nadoblačné blesky, které se vyskytly nad silnou bouří nad severními Čechami. ČTK o tom informoval astronom a fotograf Petr Horálek.

Snímek nazvaný Red Sprite Lightning over the Czech Republic (Blýskání červených skřítků nad Českou republikou) je teprve 19. fotografií z Česka, kterou NASA v historii galerie fungující od roku 1995 zveřejnila, uvedl Horálek, jehož snímky se v prestižním výběru také objevily.

Naposledy NASA ocenila český snímek letos v březnu, pocházel právě od Horálka. Fotograf byl tehdy během měsíce oceněn rovnou dvakrát.

Ščerba fotografii oblohy pořídil na konci srpna ze vzdálenosti zhruba 200 kilometrů z Jeseníků nedaleko vysílače u Ondřejovic u česko-polských hranic. Zachytil na ní takzvané červené skřítky, tedy vzácné formy blesků, jejichž existenci potvrdili vědci teprve asi před 35 lety, píše NASA. Zachycené světelné úkazy se objevují na pouhý zlomek sekundy a nejlépe je lze pozorovat nad silnými bouřemi.

Astronomický snímek dne NASA (APOD) je prestižní ocenění nejzajímavější fotografie vesmíru, kterou pro každý den vybírají a doplňují popisem profesionální astronomové.

Video  Český astrofotograf sbírá úspěchy v NASA. Poradil, kam za hvězdnou oblohou.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi