Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko má devátý případ opičích neštovic, znovu v Praze. A WHO vyslal Evropě varování

Autor: ČTK - 
4. července 2022
15:26

V České republice se objevil devátý případ opičích neštovic, opět je z Prahy. Vzorky od pacienta poslala Fakultní nemocnice Bulovka, informoval Státní zdravotní ústav. První případy opičích neštovic se mimo země jejich běžného výskytu začaly objevovat v polovině května, ČR první zaznamenala 24. května.

Nakažení z ČR jsou Češi i cizinci, před nákazou pobývali například na Kanárských ostrovech, na začátku května na festivalu v belgických Antverpách nebo v Portugalsku.

Odborníci tvrdí, že riziko šíření opičích neštovic v běžné populaci je nízké. Nákaza se přenáší dlouhodobým nebo blízkým kontaktem, například sexuálním. Přenos je možný sporami z puchýřů neštovic nebo tělními tekutinami, nákaza je tak možná i skrze oblečení či ložní prádlo. Mezi příznaky onemocnění patří horečka, bolesti hlavy a kožní vyrážka, která se obvykle objeví nejprve na obličeji a pak se šíří po zbytku těla.

Evropská pobočka Světové zdravotnické organizace (WHO) vyzvala evropské státy k naléhavému a koordinovanému postupu proti opičím neštovicím. WHO poukázala na silný nárůst výskytu této nemoci na evropském kontinentě v posledních týdnech. 

Počet nových potvrzených případů opičích neštovic v Evropě se ve srovnání s polovinou června skoro ztrojnásobil a celkový počet vystoupil zhruba na 4500 případů. Na Evropu připadalo zhruba 90 procent případů nákazy zaznamenaných od poloviny května, kdy se potvrdila první ohniska mimo africké země, kde je tato nemoc endemická. V Evropě potvrdilo výskyt nemoci 31 států a jurisdikcí.

„Pokud chceme obrátit stránku v šíření této nemoci, tak je nezbytně nutný naléhavý a koordinovaný postup (evropských států),“ uvedl šéf evropské pobočky WHO Hans Kluge. Podle něj se vlády musejí více snažit, aby se nemoc neusadila na širším území.

Podle Klugeho by zdravotnické systémy měly více sledovat šíření této infekční nemoci. Je tedy nezbytné také o nemoci a situacích, které napomáhají k přenosu infekce, více a správně mluvit. Kluge také požaduje, aby vlády poskytly zdravotnickým systémům dost financí na řešení problémů spojených s šířením nové infekční nemoci.

Opičí neštovice byly poprvé zaznamenány v Konžské demokratické republice v 70. letech minulého století a donedávna se vyskytovaly hlavně v částech střední a západní Afriky. Evropská agentura pro léčivé přípravy (EMA) začala hodnotit použití vakcíny proti planým neštovicím i proti těm opičím, v USA chtějí začít s distribucí 300.000 dávek této vakcíny do ordinací, do podzimu jich chtějí 1,3 milionu. Očkování v rizikové skupině mužů majících sex s muži chystá i Velká Británie.

Video  Prymula v Blesku o opičích neštovicích: Šířit se mohou kdekoliv! Najde se hyperšiřitel?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi