Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Inflace v Česku se zvýšila o 16 procent! Fiala: Pomáháme, ale veřejné finance jsou v rozvratu

Aktualizováno -
10. června 2022
15:00
Autor: ČTK, Mii - 
10. června 2022
09:16

Spotřebitelské ceny v Česku v květnu meziročně stouply o 16 procent, růst tak dále zrychlil z dubnových 14,2 procenta. Nadále se zvyšovaly zejména ceny bydlení, potravin a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Inflace tak zůstává nejvyšší od prosince 1993, kdy se ceny meziročně zvýšily o 18,2 procenta. Vláda podle premiéra Petra Fialy (ODS) proti inflaci postupuje, ale veřejné finance jsou v rozvratu.

Potraviny a nealkoholické nápoje v květnu meziročně zdražily o 15,1 procenta, u bydlení si lidé připlatili hlavně za energie. Ceny zemního plynu byly meziročně vyšší o 49,2 procenta, tuhých paliv o 30,1 procenta, elektřiny o 30,8 procenta, tepla a teplé vody o 17,8 procenta. Za pohonné hmoty si čerpací stanice účtovaly o 44,3 procenta víc než před rokem. „Ceny zboží úhrnem vzrostly o 17,7 procenta a ceny služeb o 13,1 procenta,“ uvedl ČSÚ.

Zdražování potravin a nealkoholických nápojů zrychluje, v dubnu jejich ceny pro spotřebitele meziročně stouply o 10,7 procenta. Na 64,6 procenta zrychlil v květnu růst cen u mouky, na 42,1 procenta u polotučného trvanlivého mléka, na 33,8 procenta u vajec a na 51,9 procenta u másla. Chleba zdražil o víc než čtvrtinu, ceny drůbežího masa stouply o 30,7 procenta, jedlých olejů o 47,8 procenta a cukru téměř o třetinu.

V bydlení se meziročně zvýšily také ceny nájemného z bytu o 4,7 procenta, vodného o 5,3 procenta a stočného o 6,4 procenta. Automobily zdražily o 13,9 procenta, oděvy o 22,9 procenta a obuv o 16,8 procenta. Ceny stravovacích služeb zrychlily růst na 22,8 procenta a ubytovacích služeb na 18,1 procenta.

Proti dubnu se inflace zvýšila především v důsledku růstu cen potravin, uvedl ředitel odboru statistiky cen ČSÚ Jiří Mrázek. Maso za měsíc zdražilo o pět procent, chleba a ovoce o víc než 4,5 procenta. Ceny polotučného trvanlivého mléka, vajec a másla vyskočily o víc než desetinu, brambor o 12 procent.

Zemní plyn meziměsíčně zdražil o 3,4 procenta, tuhá paliva o 5,3 procenta. Ceny pohonných hmot a olejů stouply proti dubnu o 3,3 procenta. „Vývoj cen v oddíle zdraví ovlivnilo sezonní zvýšení cen lázeňských pobytů o 5,6 procenta,“ doplnil ČSÚ.

Stanjura: Bude to na obměněné ČNB

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) může vláda v boji proti inflaci pomoci tím, že bude brzdit nápady opozice na gigantické výdaje a pomáhat lidem postiženým růstem cen adresně a úsporně tak, jak to doporučila Národní rozpočtová rada. Vyplývá to z vyjádření ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) na twitteru. Vysoká inflace je podle něj realitou, s níž se bude muset vypořádat obměněná bankovní rada České národní banky.

Překvapivě vysoká inflace v květnu povede podle ekonomů k dalšímu výraznému zvýšení úrokových sazeb ČNB, a to minimálně o 0,75 procentního bodu. Většinou ale ekonomové odhadují růst sazeb o jeden procentní bod i více. Ceny by přitom měly růst dále a inflace by měla kulminovat ve třetím čtvrtletí až kolem 17 procent. Podle některých se tak zvyšuje pravděpodobnost, že se ekonomika dostane do recese.

Na pomoc občanům jsme uvolnili 100 miliard, říká Fiala

I premiér Petr Fiala (ODS) argumentuje špatným stavem veřejných financí, minulá vláda podle něj příliš rozhazovala. Přesto nynější kabinet podle předsedy vlády proti inflaci aktivně postupuje a na pomoc občanům uvolnila zhruba 100 miliard korun.

„Kromě rozšířené možnosti čerpání příspěvku na bydlení, snížení spotřební daně na pohonné hmoty nebo mimořádného příspěvku 5000 Kč na dítě připravujeme například úsporný energetický tarif, abychom domácnostem pomohli s růstem cen energií,“ poznamenal. Konkrétní kroky ale podle něj kabinet oznamuje vždy až poté, co se na nich shodne.

Úsporný energetický tarif pro domácnosti vláda podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) projedná 22. června. Stát by měl lidem na část spotřeby zajistit slevu 15 až 20 procent. Tarif by měl platit celou nadcházející topnou sezonu, případně déle. Ministr už dříve uvedl, že se sleva bude vztahovat na elektřinu i plyn. Náklady státního rozpočtu na tuto pomoc odhadl mezi 16 až 24 miliardami korun.

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) dnes opět odmítl Fialovu kritiku, že předchozí kabinet ANO a ČSSD inflaci způsobil. Jsou za ní podle něj externí vlivy, jako vysoké ceny ropy, plynu, válka na Ukrajině, emisní povolenky a jde podle něj také o důsledek přerušení dodavatelských řetězců při covidu. Vzhledem k vysokým spotřebitelským cenám podle něj stát získává více peněz, které by měl vrátit lidem. Vláda by měla plošně pomoci zejména s vysokými cenami energií, řekl Babiš.

Video  Špatné zprávy pro Česko. Inflační šok není u konce, varuje ekonom. Zdraží potraviny i služby  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

karlos1234 ( 12. června 2022 10:19 )

Asi tak. ODS je obrovské zlo, vždy bylo.

karlos1234 ( 12. června 2022 10:18 )

Babiš procházel bezprecedentním obdobím, kdy celá Evropa byla zavřená a v podstatě se nic nevyrábělo. Při volbách ODS říkala, že má plán, jak z této situace ven, jen to nikomu a nikde neřekla. Po volbách zřídila nové odbory na úřadech a začala vysílat signály. Do dnešního dne neudělala vůbec nic, ale vůbec nic. Okolní státy dělají, konají, činí. Naše vláda nedělá vůbec nic. Fialka jen jel jako Rambo na Ukrajinu, jiný signál zatím vláda nevyspala. Vždy, když v minulosti vládla ODS, bylo špatně. Je jedno, jestli příměrem byl Klaus, Topolánek, Nečas nebo Fialka. ODS je jedno obrovské ZLO. Právě kvůli zrůdné vlády ODS se k moci dostal v roce 2013 k moci Babiš.

karlos1234 ( 12. června 2022 10:18 )

Lež. Babiš procházel bezprecedentním obdobím, kdy celá Evropa byla zavřená a v podstatě se nic nevyrábělo. Při volbách ODS říkala, že má plán, jak z této situace ven, jen to nikomu a nikde neřekla. Po volbách zřídila nové odbory na úřadech a začala vysílat signály. Do dnešního dne neudělala vůbec nic, ale vůbec nic. Okolní státy dělají, konají, činí. Naše vláda nedělá vůbec nic. Fialka jen jel jako Rambo na Ukrajinu, jiný signál zatím vláda nevyspala. Vždy, když v minulosti vládla ODS, bylo špatně. Je jedno, jestli příměrem byl Klaus, Topolánek, Nečas nebo Fialka. ODS je jedno obrovské ZLO. Právě kvůli zrůdné vlády ODS se k moci dostal v roce 2013 k moci Babiš.

frantacizek ( 12. června 2022 04:17 )

u toho sezení na úsporách jsem měl na mysli střední třídu, která nemá tak velké úspory (neušetří tolik z platu), aby mohla nakupovat zlato, stříbro, diamanty.. jen pro doplnění

frantacizek ( 11. června 2022 15:59 )

nyní hospodaříme s deficitem 280mld, přes všechny neočekávané výdaje, které se nyní v tomhle období vyskytly, Zbyněk Stanjura už to číslo pustil včera Reuters.. mělo to být navíc 300 či dokonce 330mld..je to 280..

Zobrazit celou diskusi