Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Michlovi bude v ČNB krýt záda šéfka rozpočtové rady Zamrazilová. Zeman jmenoval i Kubelkovou a Fraita

Aktualizováno -
8. června 2022
14:28
Autor: ČTK - 
7. června 2022
16:24

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval na Pražském hradě nové členy bankovní rady České národní banky. Jména nových centrálních bankéřů předtím Hrad neoznámil. Na konci června končí mandát guvernérovi ČNB Jiřímu Rusnokovi, viceguvernérovi Tomáši Nidetzkému a členovi bankovní rady Vojtěchu Bendovi. Na jmenování nových členů rady ČNB na Pražský hrad přišla s budoucím guvernérem Michlem Eva Zamrazilová, Karina Kubelková a Jan Frait. Rusnok přítomen není. Sledujte přímý přenos z Pražského hradu.

Došlo na ověřené spekulace a do bankovní rady se vrátila stávající předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová (61), která byla členkou rady v letech 2008 až 2014. Spekulovalo se o Janu Fraitovi (56), který je nyní ředitelem sekce finanční stability ČNB. Frait už byl také členem rady v letech 2000 až 2006. V radě ČNB také usedne analytička Hospodářské komory Karina Kubelková (38).

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnověpolitických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Bankovní rada je sedmičlenná. Členové bankovní rady nesmějí zastávat funkci více než dvakrát.

Mluvilo se hlavně o inflaci

Zeman při jmenování upozornil, že ČNB má při boji s inflací k dispozici kromě zvyšování úrokových sazeb i další nástroje, které podle něj nebyly dosud zcela využívány. „Mám tím na mysli jak kurzové operace, resp. operace s devizovými rezervami i operace další. To už ovšem bude záležet na rozhodnutí nové rady,“ uvedl.

Zamrazilová po jmenování uvedla, že věří, že nová bankovní rada bude zárukou ´kontinuity a zároveň důvěryhodnosti ČNB´. „Velice děkuji současné bankovní radě, která včas rozpoznala povahu inflace a začala s ní včas bojovat. Tyto kroky nebudou nikdy populární, přesto tyto kroky byly nezbytné a brzy se již začnou projevovat ve zpomalování inflace a růstu objemu peněz v ekonomice. Současná situace vyžaduje hlubší analýzu a další krok musí být pečlivě zvažován,“ uvedla.

Michl není příznivcem zvyšování sazeb

Na konci června končí mandát guvernérovi ČNB Jiřímu Rusnokovi, viceguvernérovi Tomáši Nidetzkému a členovi bankovní rady Vojtěchu Bendovi. Zeman mohl Nidetzkému a Bendovi jejich mandát prodloužit, anebo jmenovat místo nich nové členy rady.

Příští rok v únoru, těsně před koncem funkčního období prezidenta Zemana, vyprší ještě angažmá v bankovní radě viceguvernérovi ČNB Marku Morovi a členovi rady Oldřichu Dědkovi. Ten na rozdíl od Mory už znovu jmenován být nemůže, protože členem bankovní rady v minulosti jednou byl.

Michl s Dědkem nejsou v současnosti příznivci zvyšování sazeb, přičemž jsou v tomto názoru v bankovní radě v menšině. Odpůrcem zvyšování sazeb je i bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), kterému Michl dělal ekonomického poradce. Prezident ale může svými kroky ohledně jmenování dalších členů poměr hlasování v bankovní radě podle dřívějšího vyjádření ekonomů obrátit.

 

Video  Jmenování nových členů bankovní rady ČNB na Pražském hradě. (8.6.2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

istyl ( 8. června 2022 14:05 )

Tutlá, protoze zase z nej vylezou nejaci ekonomicti pomatenci, jako je je on sam...nic noveho...

Zobrazit celou diskusi