Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Česku se objevily další tři případy opičích neštovic. ÚVN ruší na klinice návštěvy

Aktualizováno -
26. května 2022
14:33
Autor: ČTK - 
26. května 2022
12:58

Národní referenční laboratoř (NRL) pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění Státního zdravotního ústavu už ověřila metodou PCR první dva vzorky, považované dosud za předběžně pozitivní na opičí neštovice. Nová vyšetření pak odhalila další tři infikované pacienty. Celkem tedy máme v ČR pět potvrzených případů opičích neštovic. Ve všech případech laboratoř potvrdila, že se jedná o opičí neštovice spadající do virů ze Západoafrické skupiny.

Vyšetřením na elektronovém mikroskopu a ověřením metodou PCR byly potvrzeny nově další dva nakažení, a u jednoho dalšího vzorku je pozitivní nález pouze na elektronovém mikroskopu, bez možnosti potvrzení metodou PCR, pro nedostatek materiálu. Jedná se však  o pacienta, který byl v kontaktu s již potvrzeným případem a se shodnými klinickými projevy. SZÚ považuje vzorek také za definitivně potvrzený. 

Dva nově pozitivní odběry jsou od pacientů Ústřední vojenské nemocnice, jeden odeslala k vyšetření Fakultní nemocnice Bulovka. Ve všech pěti známých případech se jedná o mírnější variantu viru spadající do Západoafrické skupiny virů, kde je udávána smrtnost 1 %. Potvrdila to PCR diagnostika. 

Kontakty všech pozitivně testovaných se nadále zabývá krajská hygienická stanice. V nemocnicích jsou pacienti izolovaní na samostatných pokojích infekčních odděleních. „Jedná se o muže středního věku. Jeho zdravotní stav je stabilizován, onemocnění nemá vážný průběh,“ uvedla dnes na twitteru Fakultní nemocnice Bulovka.

Další dvě osoby jsou hospitalizované na klinice infekčních nemocí v ÚVN, jedna je podle mluvčí nemocnice Jitky Zinke sledovaná ambulantně. „Z preventivních důvodů jsou od dnešního dne zrušeny návštěvy na Klinice infekčních nemocí,“ sdělila mluvčí ČTK.

V případě opičích neštovic existuje ještě druhá skupina virů, takzvaná Konžská (Congo basin clade). Ta ale nebyla u pacientů v Evropě ani v dalších zemích detekována. Testy ji neodhalily ani v České republice. V souvislosti s touto variantou je každoročně evidováno v Kongu přibližně 1 000 případů. Obě varianty viru opičích neštovic se endemicky vyskytují v zoonotickém rezervoáru představovaném hlodavci a primáty v západní a střední subsaharské Africe.

PCR diagnostika v Česku

„V krátké době se nám podařilo objednat specifické reagencie nezbytné pro diferenciální PCR diagnostiku, vstříc nám vyšel český výrobce těchto specifických reagencií, takzvaných oligonukleotidů. Touto metodou jsme tedy ve 4 případech ověřili, že virus spadá do skupiny Orthopoxviridae a současně určili, že se jedná o Monkeypoxvirus West African clade. Můžeme proto konstatovat, že ve všech dosud vyšetřovaných případech se jedná o takzvanou Západoafrickou variantu opičích neštovic, která je svým průběhem pro pacienta mírnější,“ potvrdila vedoucí NRL pro chřipku a nechřipková virová onemocnění RNDr. Helena Jiřincová.  

V tuto chvíli nemá SZÚ informace o příjmu dalších vzorků k vyšetření.

Video  Prymula v Blesku o opičích neštovicích: Šířit se mohou kdekoliv! Najde se hyperšiřitel?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

doktormediciny ( 26. května 2022 17:56 )

Snad....ten nater na podloznim sklicku mohl nekdo popsat...Vypada to jako lymofocyt ale cert se v tom vyznej...--

doktormediciny ( 26. května 2022 17:54 )

Nikde neni zminka o tom, odkud se sem ty povezme opici nestovice dostaly...

Jan Sword ( 26. května 2022 17:05 )

To si zase Kubek smlsne !!!!

Bedoslav ( 26. května 2022 17:02 )

A co my s tím? Si to strčte někam ty vaše neštovice.

hejhej ( 26. května 2022 16:25 )

Co nám v poslední době zvířata přenáší ??? Nejdříve prý covid z netopýrů - pak se prokázalo, že jde o chemický virus, pak zvířecí záškrt, nyní opičí neštovice.

Zobrazit celou diskusi