Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Opičí neštovice: Imunita po planých nás neochrání. Epidemiolog Maďar promluvil o mutacích

Autor: ula, for - 
22. května 2022
05:00

Virus opičích neštovic se začíná objevovat po celé Evropě, případů vysoce infekční nemoci jsou už desítky, v Česku zatím potvrzeny nebyly. Špatnou zprávou ale je, že je z jiné skupiny virů, než plané neštovice, které by nám mohly poskytnout imunitu, řekl Blesk Zprávám epidemilog Rastislav Maďar. Jak se tedy neštovice šíří, co nás před nimi ochrání a zmutují do nových variant? 

Opičí neštovice už se objevují napříč Evropou. Jejich výskyt hlásí Portugalsko, Španělsko, Německo, Francie, Nizozemí, Švýcarsko i Belgie. Vedle toho se neštovice objevily i v Kanadě a podezření má i Austrálie. 

„Jedná se o virovou infekci, která se projeví horečkou, chřipkovými příznaky, jako jsou bolesti hlavy a svalů, malátnost a zduřením uzlin. Později se po těle vyseje vyrážka podobná jako u neštovic, ale s většími puchýři. Ty zaschnou ve strupy a olupují se,“  vysvětlil Blesk Zprávám primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý.

Přenos vyžaduje těsný kontakt!

Blesk Zprávy se ptaly u odborníků, jak se můžeme opičími neštovicemi nakazit. Epidemiolog Rastislav Maďar má jasno. K přenosu dochází po těsném kontaktu

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.