Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nafta zdražila přes víkend o dvě koruny! Ekonomka radí vládě, jak pomoci Čechům

Autor: ČTK, trm - 
7. března 2022
10:20

Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic nadále rostou. Litr Naturalu 95 stojí průměrně 42,77 koruny, litr nafty 44,15 Kč. Nafta zdražuje rychleji, v porovnání s pátkem jsou její ceny vyšší o 1,83 koruny, benzin zdražil za stejnou dobu o 1,19 Kč. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která průměrné ceny paliv sleduje od začátku roku 2005.

Ceny ropy jsou kvůli možnému zákazu dovozu z Ruska do Evropy a Spojených států poblíž maxima z roku 2008. V prvních několika minutách dnešního obchodování přidávala severomořská ropa Brent a americká lehká ropa West Texas Intermediate více než deset dolarů za barel na nejvyšší hodnotu od července 2008, přičemž Brent vystoupal až na 139,13 USD a WTI na 130,50 USD. Cenu žene nahoru také možné zpoždění návratu íránské ropy na globální trhy, které podnítilo obavy z nedostatku dodávek.

Podle ekonomky a bývalé rektorky Mendelovy univerzity Danuše Nerudové poletí i kvůli slábnoucí koruně ceny ještě výš. Na sociálních sítích zároveň vládě poradila, co dělat, aby byl dopad zdražování na domácnosti a firmy nižší. „1. snížit spotřební daň, 2. přestat přimíchávat biosložky. Plodiny budeme potřebovat na výrobu potravin, a ne v benzínu,“ napsala Nerudová.

Nejdražší benzin je nyní podle dat CCS v Libereckém kraji, kde litr stojí průměrně 43,20 koruny. O devět haléřů levnější je ve Středočeském kraji. Jsou to jediné dva kraje, kde průměrná cena Naturalu 95 překročila hranici 43 korun.

Nejdražší nafta je na Vysočině, kde litr stojí průměrně 44,52 koruny. Jen o haléř levnější je nafta na Liberecku. Průměrně přes 44 korun pořídí litr nafty motoristé také ve Středočeském, Jihočeském, Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji.

18:43
Dnes

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.

„Nikdo je samozřejmě nebude svolávat a odvážet na Ukrajinu, to se nestane. Ale (tyto osoby je možné) omezit z hlediska sociálních dávek, pracovního povolení, dokladů. To jsou varianty, které slyším z polské strany,“ sdělil Kasčiúnas. Dodal, že zhodnotit, kolik Ukrajinců v branném věku pobývá v Litvě, je zatím těžké.

18:13
Dnes

Evropský parlament (EP) vyzval lídry Evropské unie a členské státy, aby důrazně čelili pokusům o ruské vměšování. Takovéto ruské snahy musí mít následky, stojí v dnes schválené rezoluci. Dokument výslovně zmiňuje server Voice of Europe, který česká vláda koncem března zařadila na sankční seznam, protože ho podle českých zpravodajců provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby.

Europoslanci v rezoluci vyjádřili zděšení nad věrohodnými obviněními, že někteří jejich kolegové byli placeni za šíření ruské propagandy a podíleli se na činnosti Voice of Europe v době, kdy Rusko vede agresivní válku proti Ukrajině.

17:36
Dnes

Náčelník běloruské tajné služby KGB dnes prohlásil, že Bělorusko zmařilo útok dronů vypuštěných z Litvy na běloruské hlavní město Minsk a okolí. Pobaltská země, která je členem Severoatlantické aliance, tvrzení Minsku popřela a označila ho za nesmysl. Informovala o tom dnes agentura Reuters a také AP, která upozornila, že běloruská KGB pro svá tvrzení neposkytla důkazy ani nesdělila detaily.

„Výbor státní bezpečnosti (KGB) ve spolupráci s kolegy z dalších bezpečnostních složek v poslední době provedl řadu akutních bezpečnostních opatření, která umožnila zabránit úderům bojových dronů z území Litvy na objekty v Minsku a jeho předměstích,“ prohlásil šéf KGB Ivan Tertel na dnešním zasedání Všeběloruského lidového shromáždění. To je orgán, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády. Tertel dále podle AP tvrdil, že „radikálové“ v Litvě a Polsku produkují drony k útoku na Bělorusko.

Zobrazit celý online

Video  Zdražování pohonných hmot v Česku  - Videohub
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 7. března 2022 11:20 )

Ruské banky začnou od pondělí Rusům vydávat čínské mezinárodní platební karty UnionPay a k VISA a MasterCard se už nevrátí!

ruda43 ( 7. března 2022 11:09 )

Vláda nejdřív musí vybrat toho národního ptáka,až potom se možná bude zabejvat spodinou...

Zobrazit celou diskusi