Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Květná zahrada v Kroměříži patří státu! Ústavní soud smetl nároky církve

Květná zahrada v Kroměříži je zapsaná v seznamech světového dědictví UNESCO.
Květná zahrada v Kroměříži je zapsaná v seznamech světového dědictví UNESCO.  (Autor: Červena / Blesk)
Autor: jn - 
22. února 2022
09:37

Ústavní soud zamítl ústavní stížnost olomouckého arcibiskupství, které se domáhalo vydání proslulé Květné zahrady v Kroměříži, zapsané v seznamech světového dětictví UNESCO. Květná zahrada tak zůstává v péči Národního památkového ústavu.

Ústavní soud (ÚS) dospěl k závěru, že stížnost není důvodná. Církev ve sporu neúspěšně argumentovala, že zahrada tvoří spolu s arcibiskupstvím jeden nedílný celek.

„Květná zahrada je samostatným uzavřeným souborem pozemků a staveb. K pozemkům, na nichž stojí stavba zámku, nejenže nepřiléhá, ale nachází se na vzdáleném místě, a může být jakožto park se zahradnictvím trvale užívána samostatně, nikoli pouze a trvale s hlavní věcí v rámci jejich hospodářského určení ,“ konstatoval ústavní soudce Jan Filip. 

Video  Květná zahrada v Kroměříži patří státu. Rozhodnutí Ústavního soudu komentuje soudce Jan Filip. 
Video se připravuje ...

Ústavní soud kostatoval, že nedošlo k porušení práva arcibiskupství na ochranu vlastnického práva, neboť pouhý spor nespadá do oblasti chráněné Listinou základních práv a svobod.

Celosvětový unikát

Květná zahrada, známá též pod názvem Libosad, patří mezi nejvýznamnější zahradní díla v celosvětovém měřítku. Vznikala v letech 1665 až 1675 jako italská zahrada propojující zahradní architekturu a umění. Založil ji biskup Karel II. z Lichtenštejna-Kastelkornu.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi