Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pracujete s pesticidy? Máte větší riziko vzniku zákeřné plicní nemoci. Expert řekl víc

Autor: ula - 
17. června 2023
14:43

Pokud je člověk během své práce často vystavován pesticidům, hrozí mu zvýšené riziko vzniku chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN). S tímto zjištěním přišla rozsáhlá britská studie zveřejněná v časopise Thorax. S CHOPN se v Česku léčí přibližně 250 000 lidí a dalších 450 000 o tom, že nemoc má, neví. Blesk Zprávy oslovily přednostu Kliniky nemocí plicních a TBC FN Brno Milana Sovu, aby přiblížil, jaké profese jsou v Česku nejvíce ohrožené. Podle odborníka se na rozvoji nemoci může podílet i znečištěné ovzduší.

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) je nevyléčitelné onemocnění, u kterého dochází k zužování (obstrukci) dýchacích cest vlivem chronického zánětu. Kouření je jedním z hlavních rizikových faktorů.

S CHOPN se v Česku léčí přibližně 250 000 lidí a dalších 450 000 o tom, že nemoc má, neví. U pacientů s CHOPN hrozí až pětkrát častější rozvinutí rakoviny plic a přibližně 70 % zhoubných nádorů plic vzniká právě v souvislosti s CHOPN.

Předpoklady k rozvoji CHOPN se datují už do dětství, někdy jsou vrozené nebo způsobené kouřením matky v těhotenství, případně tím, že se dítě narodí nedonošené. Vývoj plic ovlivňují i dětské nemoci, astma či dokonce obezita. Průměrný věk českých pacientů, u nichž lékař nemoc potvrdí, se pohybuje mezi 66 a 67 lety.

CHOPN může vzniknout také u dosud zdravých, geneticky nezatížených lidí, kteří si ji přivodí kouřením, prací nebo dlouhodobým pobytem ve znečištěném prostředí.

Za CHOPN mohou i pesticidy

Britská studie ale našla další rizikový faktor, který může vznik nemoci uspíšit. Pokud jsou lidé ve svém zaměstnání dlouhodobě vystaveni pesticidům, může to být další příčina vzniku CHOPN. Nedávné odhady tvrdily, že až 14 % pacientů onemocnělo právě kvůli své práci.

Britští vědci využili data z britské populační studie, jež zahrnovala půl milionu mužů a žen a obsahovala důležité údaje, jako je věk, pohlaví, zaměstnání a kuřáckou anamnézu. Pak pozvali náhodný vzorek lidí ve věku 40-69 let na lékařské vyšetření, které zahrnovalo spirometrii - test funkce plic měřící množství nebo rychlost vzduchu, který lze vdechnout a vydechnout jedním nádechem.

Skupina pak byla zredukována na počet 95 tisíc osob. Vědci sledovali, jak jsou vystaveni biologickým i minerálním prachům, plynům a výparům, herbicidům, insekticidům, fungicidům, aromatickým rozpouštědlům, chlorovaným rozpouštědlům a kovům či pesticidům.

Problém mají hlavně kuřáci

Většina účastníků studie nikdy nekouřila (59 %) a pouze několik z nich bylo aktivními kuřáky v době studie (5,5 %). Asi u 11 % účastníků bylo diagnostikováno astma. CHOPN bylo zjištěno u  8 % účastníků, což odpovídá 7 603 případům.

Není překvapením, že CHOPN byla častější u současných kuřáků (17 %) než u bývalých kuřáků (9 %) a nekuřáků (7 %).

Relativně málo účastníků bylo v průběhu své práce vystaveno samotným pesticidům: Jen něco málo přes 4 % mezi osobami s CHOPN a 3,5 % mezi těmi, kteří ji neměli. Ale téměř polovina pacientů s CHOPN (48 %) a bez CHOPN (47 %) byla vystavena směsi několika látek.

Zvláštní podle vědců je, že většina osob byla během své kariéry vystavena pouze malému množství nějakých látek ze seznamu.

Po zohlednění vlivů se ukázalo, že vystavení pesticidům na pracovišti bylo spojené se zvýšením rizika CHOPN o 13 procent. Pokud byli lidé vystaveni pesticidům intenzivně, vzrostlo toto riziko dokonce o 32 procent.

Český lékař: Problémy v průmyslových regionech

Doc. MUDr. Milan Sova, Ph.D., přednosta Kliniky nemocí plicních a TBC FN Brno a předseda České aliance proti chronickým respiračním onemocněním (ČARO), pro Blesk Zprávy uvedl, že na rozvoji CHOPN se může podílet mimo jiné pobyt v zakouřených a zaprášených prostorech.

„Nejvíce jsou ohrožené profese, které pracují v kouři a prachu, jako jsou horníci nebo slévači. Nejhorší situace nastává, pokud se tyto vlivy zkombinují s kouřením tabáku,“ vysvětluje lékař.

Podle Sovy se na rozvoji CHOPN může podílet i znečištěné ovzduší. „Všeobecně vyšší zastoupení pacientů s onemocněními dechové soustavy bude v průmyslových regionech, jako je Ostravsko, severní Čechy a další,“ uvedl Sova.

Nemoc zabije ročně 3 500 Čechů

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) v ČR ročně „zabije“ 3 500 lidí, fatálním následkům choroby se lze přitom vyhnout včasným zahájením léčby a změnou životních návyků. V počátečních stadiích ji však lidé zaměňují za astma, nebo její projevy ignorují. Zpočátku se nemoc projevuje jako chronický kašel, lidé se zadýchávají, vykašlávají hleny a jsou unavení.

Na CHOPN umírá každý osmý Evropan, přičemž v Česku již nemoc usmrtila 3 500 lidí, převážně mužů.

Jirik-ta ( 17. června 2023 15:33 )

a kdo pracuje na slévárně? atd. Do 70 let do práce a pak penál

Zobrazit celou diskusi