Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Otřes ve vedení Českých drah. Rezignoval jejich šéf, Kupka od nového chce čistější vlaky

Autor: ČTK, for - 
15. února 2022
11:33

Dosavadní šéf Českých drah (ČD) Ivan Bednárik ve funkci skončil. Při dnešním mimořádném jednání dozorčí rady ČD rezignoval. Jeho nástupce vzejde z výběrového řízení, do té doby firmu povede dosavadní náměstek Michal Kraus. V představenstvu dnes skončili také jeho místopředseda Václav Nebeský a člen Petr Pavelec, novou členkou vedení se stala šéfka DVI, dcery ČD, Blanka Havelková. Dozorčí rada zvolila svým předsedou ekonoma Miroslava Zámečníka. Novinářům to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Bednárik byl předsedou představenstva a generálním ředitelem ČD od prosince 2020, kdy v čele společnosti nahradil Václava Nebeského. Nyní končí k 28. únoru. Předtím Bednárik vedl ČD Cargo. Důvody odchodu z čela společnosti Bednárik nekomentoval s tím, že jsou mezi ním a radou. Zároveň však uvedl, že nesouhlasí s plánovanými úsporami, které plánuje vláda a jež se přímo dotknou i Českých drah.

„Z výběrového řízení musí vzejít silný manažer, který stabilizuje hospodaření Českých drah. Zároveň bude jeho úkolem vypořádat se s majetkovými vztahy, nastavit efektivnější strukturu řízení celé skupiny ČD. Zvýšit se má také kvalita poskytovaných služeb národního dopravce. Cestující musí vidět nové a čisté vlaky,“ řekl Kupka.

Podle Zámečníka vypíšou dráhy výběrové řízení na nového předsedu představenstva do konce tohoto týdne. Podnik po odchodu Bednárika zatím povede dosavadní náměstek pro servis Michal Kraus. Ten se zároveň v představenstvu nově posune na post místopředsedy. V představenstvu jsou dále Jiří Ješeta a nově Blanka Havelková. Po výběrovém řízení by vedení dopravce mělo být opět pětičlenné.

Skupina České dráhy, zahrnující osobního i nákladního dopravce a další dceřiné podniky, předloni hospodařila se ztrátou 4,1 miliardy korun. V prvním pololetí loňského roku pak skončila ve ztrátě 217 milionů korun.

Video  Zaměstnanci Českých drah natočili zábavné taneční video  - Facebook České dráhy
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi