Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Přerovsku se srazily dva vlaky: Spoje do Ostravy nabírají zpoždění

Aktualizováno -
14. ledna 2022
12:01
Autor: ČTK - 
14. ledna 2022
06:04

Ve stanici Prosenice na Přerovsku se v noci na pátek srazily dva nákladní vlaky. Tři vozy jsou vykolejené, nehoda poškodila také troleje. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda podle aktuálních údajů Drážní inspekce dosahuje 21 milionů korun. Nehoda se podle jejího mluvčího Martina Drápala stala v prostoru výhybky, souběžně jedoucí vlaky se střetly bočně. Okolnosti nehody se vyšetřují. Srážka zastavila provoz vlaků na koridorové trati z Přerova směrem na Ostravu, některé spoje dosahují až dvouhodinového zpoždění.

Vlaky se srazily ve čtvrtek ve 22:55, podle informací Správy železnic na twitteru vykolejily tři vozy, poškozená je lokomotiva nákladního vlaku a trakční vedení.

„Přerovští kriminalisté společně s pracovníky Drážní inspekce ohledávají místo nehody dvou nákladních vlaků ve stanici Prosenice na Přerovsku. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti,“ uvedla policie.

„Celkové škody na místě mimořádné události byly odhadnuty na 21 milionů korun, z toho deset milionů na trati a 11 milionů na vlacích. Podle informací, které mám, dva souběžně jedoucí vlaky se srazily v prostoru výhybky, v důsledku této srážky došlo k vykolejení jednoho z vlaků, jednalo se o boční srážku,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce.

Okolnosti nehody se v tuto chvíli vyšetřují. „Budeme zjišťovat, jak probíhal provoz na té trati, jak byla zabezpečena, jak strojvedoucí řídili a zda plnili všechny své povinnosti. V tuto chvíli je šetření teprve na začátku, budeme všechny tyto okolnosti, tedy jak technickou stránku, tak i lidský faktor, zjišťovat,“ doplnil mluvčí inspekce.

Nehoda přerušila provoz mezi stanicemi Prosenice a Lipník nad Bečvou, místo vlaků zde jezdí náhradní autobusy, vyplývá z webu Českých drah. Pendolina nepojedou v celé své trase, cestující mají použít následné spoje, uvedly dráhy na webu. Nákladní vlaky podle firmy patřily jiným dopravcům.

„Termín obnovení provozu budeme upřesňovat podle průběhu vyšetřování mimořádné události a podle postupu následných opravných a odklizovacích prací,“ napsaly České dráhy. Mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová poté upřesnila, že by se v odpoledních hodinách mohl provoz obnovit po jedné koleji. „Záležet to bude na tom, jak se podaří odklidit následky nehody,“ řekla ČTK mluvčí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání