Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi na kolech podceňují nošení helmy. Při 70 procentech smrťáků ji cyklisté nemají

Autor: ČTK - 
25. září 2021
08:59

Hezké víkendové počasí láká k podzimním cyklovyjížďkám. Je tu však jedno varování. Cyklisté v Česku stále podceňují nošení přilby. Za prvních osm měsíců letošního roku zemřelo po nehodách na silnicích 32 cyklistů, v 70 procentech případů těchto nehod přitom neměli cyklistickou přilbu. Nejčastějším důvodem smrtelných nehod byl nesprávný způsob jízdy. Upozornila na to asociace Záchranný kruh. Od příštího roku budou muset řidiči aut předjíždět cyklisty s odstupem 1,5 metru.

Podle policejních statistik bylo vedle 32 obětí po nehodách ještě dalších 162 cyklistů těžce zraněno. „Přitom si právě cyklisté neuvědomují, že nehoda na kole v rychlosti 25 km/h se dá přirovnat pádu z výšky 2,5 metru přímo na hlavu,“ uvedla asociace. Ta je neziskovým sdružením záchranářských, vzdělávacích a další subjektů, které se zabývají vzděláváním, prevencí a přípravou v oblastech rizik a mimořádných událostí a bezpečnosti.

Mezi nejčastější příčiny nehod s úmrtím cyklistů patří nesprávný způsob jízdy (37,5 procenta), následuje nepřiměřená rychlost (28 procent) a nedání přednosti v jízdě (19 procent).

V 17 procentech nehod byl zjištěn alkohol v krvi s hodnotou vyšší než jedno promile.

Problémem je podle asociace často nedostatečné věnování se jízdě. Například Roman Budský z Platformy VIZE 0 upozornil třeba na situace, kdy cyklisté používají sluchátka na uších, což snižuje jejich pozornost. Samozřejmostí by podle něj měla být vzájemná ohleduplnost u všech účastníků provozu a také bezvadný technický stav jízdního kola, které by mělo být vybaveno všemi povinnými bezpečnostními prvky.

Počet cyklistů přitom neustále roste, mění se i jejich věková struktura. K tomu přispívají i nové technologie v cykloturistice, což ovšem může zvyšovat i některá rizika. „Elektrokolo umožní v podstatě sportovní jízdu komukoliv. I starší člověk, který by si jel vlastním tempem, tak tady jede rychleji. A možná je hlavním nebezpečím právě vyšší rychlost, než která odpovídá jeho fyzické kondici. Zároveň i rychlost jeho reakcí či postřehů,“ uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje Jiří Smetana.

Zákonodárci nedávno přijali novelu zákona, která od ledna roku 2022 nařizuje řidičům aut předjíždět cyklisty ve vzdálenosti minimálně 1,5 metru. Při nedodržení této vzdálenosti hrozí řidiči pokuta až 2000 korun.

Video  Cyklistika je pro mě životní cesta, říká spoluzakladatel Festky Michael Moureček  - Gabriela Martinčeková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi