Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Třetina dospělých Čechů sleduje dětské kreslené seriály. Často si k tomu zapálí marihuanu

Autor: ČTK - 
29. srpna 2021
20:33

Zhruba 31 procent dospělých ve věku 25 až 55 let sleduje dětské kreslené seriály a filmy. Přibližně čtvrtina z nich si pouští tyto pořady v pracovní době. Vyplývá to z letošního průzkumu distribuční společnosti Axocom mezi českými televizními diváky. Společnost na českém trhu zastupuje zhruba 50 televizních kanálů.

Zhruba pětina lidí přiznává, že u kreslených pořadů konzumuje alkohol nebo marihuanu. Nejvíce dospělých diváků používá seriály jako kulisu na večírku nebo návštěvách, takových je 45 procent. Zhruba čtvrtina sleduje animovaný obsah jako jakékoliv jiné seriály, a to zejména v páru. Desetina uvedla, že si pouští kreslené seriály a filmy o samotě.

„I televizní stanice čistě zaměřené na předškolní a školní děti dlouhodobě vykazují vysokou sledovanost u dospělých. Tomuto trendu jdou v posledních letech naproti i streamovací služby. Výsledkem může být mnohdy absurdní podívání čistě pro dospělé s nekompromisním humorem pro některé diváky až na hranici vkusu,“ uvedla ředitelka Axocomu Erika Luzsicza.

Češi se shodují, že sledování kreslených pořadů je pro ně zdrojem relaxace a mnohdy i nekonvenční zábavy. Historie kreslených pořadů se v průběhu let značně proměnila. Podle Luzsiczy tvůrci aspekt náročného dospělého diváka zohledňují. Výjimkou tak nejsou ani fantaskní světy, které si nezadají s halucinogenními stavy. Případně se seriály tematicky snaží reagovat na aktuální témata a společenské fenomény.

V Česku vysílá zhruba desítka dětských televizních programů s převážně animovaným obsahem. Ten se však objevuje i na dalších programech.

diskutujici ( 30. srpna 2021 05:24 )

Zrovna včera - Potkali se u Kolína

Zobrazit celou diskusi