Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chmurná předpověď pro Česko: Elektřina rapidně zdraží. Experti řekli, co za tím stojí

Autor: ČTK - 
15. srpna 2021
07:58

Ceny energií pro české domácnosti porostou v následujících měsících nejen u elektřiny a plynu, ale například také u uhlí. Lidé musí více než kdy dříve volit úsporná energetická řešení nejen u spotřebičů, ale i celých domů. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. U elektřiny a plynu očekávají experti nejpozději na podzim kvůli vysokým velkoobchodním cenám růst cen u nezafixovaných produktů řádově o deset procent, což může znamenat, že lidé si připlatí až tisíce korun.

„Situace na trhu je vážná. Elektřina na burze zdražila od ledna tohoto roku z 1400 Kč za megawatthodinu na současných 2100 korun, plyn ze 440 korun na téměř 780 korun za megawatthodinu. Dodavatelé promítli zvýšení burzovních cen zatím jen částečně. Hlavní vlna zdražování nás ještě čeká, a to od září až do konce tohoto roku,“ řekl ČTK energetický specialista společnosti Ušetřeno.cz Michal Les.

Analytik společnosti ENA Jiří Gavor uvedl, že na fixaci cen na delší dobu je sice trochu pozdě, ale v případě elektřiny má pořád smysl. „U plynu bych nyní raději nefixoval, tam očekávám korekci současných mimořádně vysokých burzovních cen. Odběratelé centrálního tepla cenu média nemohou ovlivnit a budou se bohužel muset rovněž připravit na zdražování,“ sdělil.

Podle analytika společnosti Cyrrus Petra Pelce je však elektřina i přes růst ceny vzhledem k současné náročnosti parametrů výstavby nových domů, ke kterým mimo jiné patří i oblíbené moderní dřevostavby nebo pasivní domy, nejlepší volbou. Aktuálně jsou podle něj zatím nízké náklady také na topení uhlím, které je tak oblíbené zejména u majitelů starších domů s vysokou tepelnou ztrátou.

„Vzhledem ke své vysoké ekologické stopě ale uhlí v žádném případě není dobrou volbou z dlouhodobého horizontu. Některé kotle na uhlí jsou již od roku 2022 zakázány a do budoucna lze očekávat řadu dalších restrikcí. Do budoucna lze u vytápění uhlím očekávat stále rostoucí zdanění, což zvýší výslednou cenu samotného vytápění,“ dodal Pelc.

Radim Dohnal z portálu Capitalinked.com uvedl, že ceny uhlí od podzimu stouply o zhruba pět procent. „Nicméně další zdražení brzy přijde. Světová a hlavně čínská cena uhlí je na historických maximech a korekce zatím v nedohlednu. Predikce pro ceny uhlí je, že letos i příští rok bude uhlí dále zdražovat,“ uvedl.

Sven Havlíček z velkoobchodní společnosti SH Stream, která se zabývá obchodováním s tuhými palivy, ČTK potvrdil, že růst cen způsobený velkou poptávkou zejména v Číně a Indii se postupně projeví i v cenách uhlí v Evropě. „Česko má ale nejvíce uhlí z vlastní hnědouhelné produkce a je tedy předpoklad, že letos se nic dramatického z hlediska zdražení hnědého uhlí nestane,“ uvedl.

„Jiná věc ale je, že dojde postupně ke zdražení energií kvůli dopadu zdražování emisních povolenek, které se v konečné ceně pro spotřebitele, tedy odběratele napojené na centrální zdroje vytápění, projeví zcela jistě. Z paliv pro domácnosti letos nejvíce zdražil koks, který atakuje historická maxima,“ dodal Havlíček.

Josef Hodboď z portálu TZB-info vidí budoucnost, zejména pro ekologicky smýšlející lidi, ve využití dřeva. „Současná kalamita se často prezentuje tak, že až skončí, tak dřevo zásadně zdraží. Já si to nemyslím, protože na palivo se zpravidla využívá jiné dřevo než smrkové. Dřevní pelety se vyrábí z odpadu ze zpracování dřeva, takže dokud nějaké dřevo bude u nás řezáno a hoblováno, tak bude z čeho pelety dělat,“ uvedl.

Video  Česko splácí účet za pandemii. Kdo na to nejvíce doplatí a co ještě podraží?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

krtek. ( 15. srpna 2021 11:11 )

jaderné elektrárny stavěl stát za naše peníze , tak by měla být elektřina zdarma, protože jsme všichni podílníci

stařec ( 15. srpna 2021 10:02 )

Ještě párkrát vyhlásíme ústy nějakého blba rusům válku,odstraníme sochy válečných hrdinů a topit můžeme jen na dvoře u ohníčku!!!!

ivan604 ( 15. srpna 2021 09:22 )

A to bylo keců, když se stavěla jaderná elektrárna, že budeme mít elektřinu za hubičku, že to zaplatí ostatní státy, které jí budou od nás kupovat! A ejhle - skutek utek! Prostě podvodníci non plus ultra!!!!!

fico ( 15. srpna 2021 08:46 )

Jaronovaku ( 15. srpna 2021 08:21 )

Němci skupují v celé Evropě elektřinu a tak se nelze divit, že zdražuje. Měli by ty jejich zelené pokusy realizovat jen ze svého!

Zobrazit celou diskusi