Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hasiči mají po tornádu 41 požadavků na demolici. Některé domy šly dolů svépomocí

Autor: ČTK - 
7. července 2021
12:16

Hasiči mají v tornádem postižených obcích na Hodonínsku a Břeclavsku 41 požadavků na demolice domů. Dosud šlo k zemi 20 budov, jejichž demolici řídili hasiči. Po jednání krizového štábu to ve středu uvedl velitel zásahu hasičů Michal Hlavička. K demolici je určeno celkem 185 domů, některé domy už zbourali lidé svépomocí a na hasičskou těžkou techniku čekat nechtěli.

Likvidační práce se chýlí ke konci, komunikujeme se starosty obcí, budeme postupně předávat místa zásahu jednotlivým starostům. Do budoucna se bude nutné zaměřovat na demoliční práce na objektech, a na skládkování a převozy dočasných deponií,“ uvedl Hlavička.

Hasiči podle něj nyní evidují 41 požadavků na demolice. Odhaduje, že je hasiči dokončí během příštího týdne.

Video  Pavel Číž (53) z Hrušek přišel při tornádu o dům. Po týdnu od přírodní katastrofy je vidět obrovský kus práce  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

První objekty, jejichž demolici řídili hasiči, šly k zemi minulý pátek, začalo se zdravotním střediskem a bytovým domem v Lužicích. Dosud šlo k zemi pod vedením hasičů 20 objektů.

Video  Blesk Podcast: Pomáháme lidem po tornádu, ale sami potřebujeme dostat silné emoce ven  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Bouřky předminulý týden zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko. Poničily 1200 domů a vyžádaly si šest životů, také stovky zraněných. Organizace Člověk v tísni uvádí, že poškozených je zhruba 1600 domů, kraj ale nadále pracuje s počtem 1200.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi