Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Statisíce korun pro lidi zasažené tornádem: Pomoc začne uvolňovat charita i Červený kříž

Aktualizováno -
5. července 2021
18:25
Autor: ČTK - 
5. července 2021
14:10

Na účty lidí zasažených tornádem by měla do konce týdne dorazit první vlna finanční pomoci od Diecézní charity Brno. Na základě průzkumu přímo v terénu rozděluje zatím částky od 50 000 do 200 000 korun, výjimečně i 300 000 korun podle míry poškození obydlí a sociální situace. Dnes bylo k podpisu připraveno 263 darovacích smluv v celkové hodnotě 51 milionů korun, oznámila charita v tiskové zprávě. A lidé s demoličním výměrem na dům v tornádem zasažené části jižní Moravy mohou od Českého červeného kříže získat 250 000 korun. Na projekt jde 50 milionů.

Akutní situace na místě je víceméně stabilizována a přichází fáze obnovy. Pro nás to teď znamená doručit první vlnu finanční pomoci lidem co nejrychleji,“ uvedl ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Video  Češi jsou nejštědřejší národ, chválí koordinátor pomoci. Každý zničený dům má své dobrovolníky.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

První vlna pomoci přichází na základě dotazníkového šetření v terénu, dnes se podepisovaly smlouvy. „Děláme všechno pro to, aby lidé do konce týdne měli finanční prostředky k dispozici, protože si uvědomujeme, že po odklizení sutin už chtějí opravovat domy a znovu budovat své domovy,“ uvedla Lenka Pospíšilová, která tuto část pomoci koordinuje. Charita plánuje nadále pracovat v terénu a kontaktovat poškozené.

Diecézní charita Brno spolupracuje s Jihomoravským krajem a dalšími organizacemi na nalezení řešení pro poškozené, kteří jsou zároveň v exekuci. „Dary charity jsou určeny na obnovu obydlí a domovů. Naším cílem je ošetřit situaci tak, aby peníze opravdu zůstaly lidem,“ řekl Haičman.

Diecézní charita Brno upozorňuje na to, že potřeba pomoci bude na místě dlouhodobá. „Sledovat budeme hlavně ohrožené skupiny, jako jsou senioři, matky samoživitelky či lidé s nízkými příjmy,“ řekl ředitel a dodal, že další finanční pomoc bude následovat.

Až 250 tisíc od Červeného kříže

Lidé s demoličním výměrem na dům v tornádem zasažené části jižní Moravy mohou od Českého červeného kříže (ČČK) získat 250 000 korun. Kromě 50 milionů na projekt Obnova jdou od organizace dva miliony korun na stavební materiál pro obec Stebno na Lounsku, přes kterou se koncem června přehnala vichřice s kroupami.

„Cílem tohoto projektu je pomoci všem těm, kteří při tornádu ztratili původní možnost bydlení, jejich dům byl zničen zcela nebo zásadně, musí být demolován a byl či bude vydán takzvaný demoliční výměr,“ uvedl ČČK. K žádosti o příspěvek lidé potřebují demoliční výměr, případně potvrzení od obce. Čtvrt milionu korun mohou čerpat buď v hotovosti, nebo jako poukázku na stavební materiál u prodejce v Hodoníně a Břeclavi.

Informace k projektu Obnova bydlení má ČCK na webu. Celkem 52 milionů korun organizace uvolnila ze svého fondu humanity, kam směřovaly příspěvky z veřejné sbírky na lidi zasažené 24. června bouřkami s tornádem. Sbírkový účet 333999/2700 má variabilní symbol 2101. „Další fáze pomoci budou následovat. Připravujeme například prázdninový pobyt pro děti ze zasažené oblasti,“ oznámil ČČK.

Lidé z postižené oblasti mohou na rekonstrukci nebo pořízení nového obydlí získat peníze také od státu. Jde o dotaci až dva miliony korun a až třímilionový úvěr s jednoprocentním úrokem. Žádosti o peníze z programu Živel v obcích zasažených tornádem na Hodonínsku a Břeclavsku přijímá mobilní tým úředníků Státního fondu podpory investic (SFPI) od pátku do úterka.

Organizace Člověk v tísni odhaduje, že tornádo silně zasáhlo asi 1 600 domácností na Břeclavsku a Hodonínsku. Statici zatím určili k demolici více než 180 domů. Oblastí prošlo podle meteorologů tornádo druhé nejsilnější kategorie s rychlostí větru až přes 300 kilometrů v hodině.

Ve sbírce charity pro Břeclavsko a Hodonínsko se zatím vybralo téměř čtvrt miliardy. Pracovníci i dobrovolníci charity nadále pomáhají i přímo v oblasti zasažené živelní pohromou. V Hodoníně například poskytují ve spolupráci s městským úřadem potravinovou pomoc. V Moravské Nové Vsi pomáhají s opravami.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi