Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Pustošila Moravu dvě tornáda najednou?! Lidé na sociálních sítích spekulují o podivném snímku

Autor: rix - 
28. června 2021
05:00

Katastrofa, kterou na jižní Moravě způsobilo čtvrteční tornádo, mohla být ještě větší. Lidé na sociálních sítích spekulují o snímku, na kterém se zdá, že se za tornádem tvořilo ještě jedno další! 

„Přátelé prosíme vás , kdo má vyfocené včerejší tornádo, aby nám poslal fotky, protože máme podezření, že se jednalo o dvě tornáda vedle sebe. Třeba na této fotce jde vidět vzadu další a mnohem větší než to viditelnější. Děkujeme,“ bylo uvedeno na facebooku ve skupině Počasí online Morava.

„Na té první fotce je vidět zezadu ještě jedno tornádo a mnohem silnější,“ nemá v komentářích pochyb Olga G. 

„Videa a fotky jsem podrobil expertíze přes faiplex program na posouzení fotek a videí, a skutečně se jeví jako dvě nezávislé tornáda,“ tvrdil další z komentujících.

O pravděpodobném vzniku dvou tornád se zmínil i meteorolog Petr Münster z Českého hydrometeorologického ústavu, dva víry ale nepotvrdil. „Pod supercelou se vyskytovalo tornádo, zatím ještě není jasné, jestli bylo jedno nebo jich bylo více,“ uvedl. 

Tornádo způsobilo na jihu Moravy extrémní škody. Podle Münstera se územím prohnala supercela, která vznikla v Rakousku a tornádo mělo sílu F3/F4 podle Fujitovy stupnice. Jednalo se o jedno z nejsilnějších tornád, které se pod supercelou může vytvořit. Obsahovalo tzv. savé víry, které podtlakem zvedají předměty. 

Video  Tornádo na Hodonínsku. (24.6.2021)  - Pro Blesk: Martin Bilík
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi