Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pláčou i chlapi: Všechno je v haj*lu, musím najít kopačky a vydělat pro rodinu! Ríšo, ale žijem

Aktualizováno -
25. června 2021
11:10
Autor: yks, jn, ČTK - 
24. června 2021
22:12

Obraz totálního zmaru! Katastrofa apokalyptických rozměrů. Něco, co Česko ještě nezažilo! Tornádo, které se přehnalo jihem Moravy, za sebou zanechalo těžko představitelnou spoušť. Pláčou i chlapi! Záchranáři mezitím oznámili, že v zasažených oblastech jsou stovky zraněných a v pátek dopoledne už je hlášeno i pět mrtvých. Objevilo se také zdrcující video, které vystihuje pocity stovek lidí, kterým čtvrteční bouře vzala střechu nad hlavou.

Stovky zraněných, zatím čtyři mrtví a ohromné materiální škody přinesla bouře provázená tornádem i krupobitím na jih Moravy. V nejzasaženějších obcích, jako jsou Hrušky u Hodonína, Moravská Nová Ves, Lužice a další místa, jsou stovky lidí bez střechy nad hlavou.

Domov mnohých z nich proměnilo tornádo ve změť trosek. Mnozí mohou mluvit o štěstí, že zachránili holé životy. Jiní bohužel neměli ani tolik štěstí.

Zkusím zachránit, co se dá

Na videozáznamu, který má Blesk.cz k dispozici, hovoří mladý muž, jménem Ríša, jehož dům větrný živel takřka úplně zničil. „Nejsem mrtvej. Být nahoře, tak prostě umřu,“ vzlyká na něm, zatímco prochází troskami místa, které ještě před několika hodinami bylo jeho domovem.

„Budu v klidu, zachovám klid. Prostě se budu něco snažit zachránit,“ říká šokovaný muž, jehož záběry dokumentují zkázu, která postihla i mnoho sousedních domů.

První patro není

Po schodech stoupá do prvního patra. Jenže to už neexistuje! Prozatímní klid, který si snažil vytvořit, je rázem pryč. To, co vidí, je jen těžko uvěřitelné! Nejen jeho dům, ale i okolní domy sousedů, i budovy obce jsou zničené, střechy rozmetané…!

Mladík se neubrání návalu dalších emocí a slz. „Teď abych si našel druhou kopačku a vydělal si fotbalem pro mou rodinu,“ naříká mladík, který i v takové chvíli myslí na své blízké.

„Ríšo, super, žijeme!," snaží se ho utěšit maminka… Z domu, který byl ještě ve čtvrtek odpoledne útulným domovem, zbyly trosky...

Video  Muž natočil svůj zdemolovaný dům bez střechy.  - YouTube: Gambo Land
Video se připravuje ...

Záchranáři hlásí první mrtvé

Ničivé tornádo vážně poranilo na Slovácku stovky lidí. Většina zranění je těžká – od zlomenin po četná polytraumata. Na pomoc 22 moravským posádkám přiletěly dva záchranářské vrtulníky z Rakouska a Slovenska.

„Na parkovišti u dálnice D2 jsme zřídili místo, odkud budeme zraněné překládat do vrtulníků na převoz do slovenských a rakouských nemocnic,“ řekla Blesk.cz mluvčí záchranky Hedvika Kropáčková ve čtvrtek v noci.

V pátek dopoledne bylo potvrzeno už pět mrtvých.

Video  Zkáza obce Hrušky z dronu: Takhle tornádo zničilo obec na Břeclavsku  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

Tragické zprávy z Hodonína

Také nemocnice Hodonín zaznamenala úmrtí mezi pacienty, které přijala po silných bouřích a krupobití v kraji. Informoval o tom ředitel nemocnice Antonín Tesařík. Počet obětí ale nezná.

Nemocnice podle něj odhadem ošetřila 150 až 200 zraněných, největší nápor před půlnocí opadl. Bouře s kroupami o velikosti tenisových míčků i s tornádem se dnes večer prohnala především na Břeclavsku a Hodonínsku. Bouře ničila domy, auta i zeleň.

Přesné počty nebyl Tesařík schopný říct. „Rozhodně jsme tady ale měli více než desítky lidí, možná to mohlo být odhadem i 200. Naváželi je sem záchranky, hasiči, ale i příbuzní auty. Všude byla krev a bezmocní lidé v slzách. Zachraňovali si holé životy a přišli o střechu nad hlavou," uvedl Tesařík.

Video  Záběry zkázy z Moravské Nové Vsi  - Facebook/Sjůzn Patíková
Video se připravuje ...

Další lidé jsou zavalení

Nejvíce poničené jsou Moravská Nová Ves, Lužice, a Mikulčice. „Jsou pro nás stále nedostupné, protože tam jsou popadané stromy a my se tam nemůžeme dostat,“ řekla Blesku krátce před 22. hodinou mluvčí záchranky Hedvika Kropáčková. „Ve vesnicích jsou i lidé zavalení v domech,“ řekla mluvčí záchranky. Čtvrtou poničenou obcí jsou Hrušky.

Podle záchranářů došlo ve vsích na Podluží k popadání střech. Havarovalo několik autobusů. Mezi Břeclaví a Hodonínem. Na jižní Moravě je momentálně bez dodávek energie 32 tisíc domácností právě v oblasti severně od Hodonína.

Jaké je počasí v Česku? Sledujte radar Blesku
Video  Bouře na Hodonínsku vyvracela stromy a ničila domy  - Facebook/Juwa
Video se připravuje ...

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
11:35
25. 6. 2021

Plzeň i Plzeňský kraj připravují finanční pomoc pro Jihomoravský kraj, který ve čtvrtek zasáhly ničivé bouřky a tornádo. Plzeň je připravena poskytnout ze svého rozpočtu milion korun, Plzeňský kraj bude o výši rozhodovat v pondělí na jednání rady. Kraj i město pak na 7. a 8. července svolají mimořádná jednání svých zastupitelstev, která budou o pomoci zasaženým oblastem rozhodovat, řekly dnes ČTK mluvčí kraje Eva Mertlová a plzeňského magistrátu Eva Barborková.

„Jde o katastrofu, jež v okamžiku změnila život a osudy tolika lidem. Bohužel i zde v Plzni si stále ještě pamatujeme na ničivé povodně ze srpna 2002, a proto víme, jak je nyní zapotřebí každá podpora. Složky integrovaného záchranného systému odvádějí na místě skvělou práci, úplné odstranění následků ale bude dlouhou cestou, na niž bude potřeba hodně peněz. Proto se i my chceme zapojit,“ řekl primátor Martin Baxa. Do doby jednání zastupitelstva město zjistí, kam konkrétně a na jaký účel peníze pošle. S nabídkou pomoci se ozývají také jednotlivci z Plzně.

14:11
24. 6. 2021

Rodinný dům v Blovicích na Plzeňsku začal po noční bouřce hořet. Na vině je výboj, který udeřil do domu. Oheň se rychle rozšířil a byl z toho velký požár. Lidem uvnitř se nic nestalo, před plameny stačili včas utéct. „Požár zasáhl střechu a půdní prostor. Obytnou část domu se podařilo uchránit. Na místě jsme měli šest jednotek,“ řekl mluvčí hasičů Petr Poncar. I tak je ale škoda vysoká. Hasiči ji předběžně vyčíslili na tři čtvrtě miliónu korun.

Rodinný dům v Blovicích na Plzeňsku začal po noční bouřce hořet.
07:02
24. 6. 2021

Na druhém povodňovém stupni pohotovosti byla před 05:30 Otava v Sušici a Rejštejně na Klatovsku a Volyňka v Něměticích na Strakonicku. 

 

Ievice-je-smegma ( 25. června 2021 17:19 )

To je jen tvá touha. Když jste vyvraždili a vypálili Lidice, tak měly být vymazány z mapy. Jenže jsou tam dál, to tě jistě po proběhlých letošních pietách ničí. Němci jsou němci, ale vy přeběhlíci k Němcům, to je stoprocentní hnus.

wenzel trousil ( 25. června 2021 15:32 )

Malacova na Hrad!

wenzel trousil ( 25. června 2021 15:30 )

Tornado zavinil Babis a sam se pred nim ukryl do Bruselu...Rikal Kalousek u silence Soukupa! Ti dva se nasli!

Ruda_uderka ( 25. června 2021 13:57 )

Tornádo zavinila opozice!
Čest práci!

ANO_nam_bude_lip ( 25. června 2021 10:35 )

Nedělejte z toho tragédii, Babišova řepka zraje v pohodě.

Zobrazit celou diskusi