Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mrazivé svědectví z Lužic: Nikdy jsem se tak nebál, vír šel přímo na nás! 15 minut běsnění

Aktualizováno -
25. června 2021
00:21
Autor: ČTK, DH - 
24. června 2021
21:48

Mimořádně silná bouře se ve čtvrtek vpodvečer prohnala také Lužicemi na Hodonínsku. Postižena je podle místostarosty Jakuba Buchty asi třetina obce, domy jsou bez střech. Lidi, kteří to potřebují, evakuují do sokolovny. V lokalitě jsou postiženy i další obce. Jeden z místních popsal, že celé běsnění trvalo 15 minut. "Nikdy jsem se tak nebál," řekl pro CNN Prima News přímý svědek Martin Kučaba. 

„Je to tady jako v Americe, domy jsou bez střech, poničené, stromy vyvrácené, průmyslové podniky, ty dva největší, co tady máme, mají vysklená okna. Momentálně lidi evakuujeme do sokolovny a zajišťujeme jim to nejnutnější. Jde o desítky lidí, především ty, co přišli o střechu nad hlavou," uvedl Buchta.Postižena je podle něj především centrální Velkomoravská ulice. Místostarosta uvedl, že v obci jsou zranění, přesný přehled ale neměl.

Jaké je počasí v Česku? Sledujte Radar Blesku!

„Přiznám se, že všechno přišlo velice nečekaně. Začaly lítat blesky a z ničeho nic se vytvořil vzduchový vír. Před naším domem se najednou zjevilo tornádo. Nikdy jsem se tak nebál. V podstatě se to blížilo přímo na nás. My jsme se stihli schovat pod stůl a v podstatě za 15 minut jsme vyšli ven a viděli tu spoušť, kterou to zanechalo. Všem nám tu zbyly jen oči pro pláč,“ řekl pro CNN Prima News obyvatel Lužic a přímý svědek tragédie Martin Kučaba.

VIDEO: Zkáza obce Hrušky z dronu: Takhle tornádo zničilo obec na Břeclavsku

„Já to mohu přirovnat k nějakému hollywoodskému filmu, kde na zemi vidíte osobní věci, střechy a pustou krajinu, která vypadá v podstatě jako po apokalypse. Bohužel tu nefunguje datové připojení a já informace čerpám hlavně z rádia. Nemohu potvrdit, že byla zničena polovina obce Lužice. Náš dům nicméně stojí hned na začátku, to nejhorší se stalo desítky metrů od nás. Situace je tu velmi nepřehledná, všude tu houkají sanitky, hasiči. Je tu velký zmatek,“ dodal.

„Nám se to naštěstí několik metrů před domem vyhnulo, ale upřímně jsem si myslel, že nám to sebere střechu, možná i dům. Naštěstí my máme kde přespat a je mi opravdu hrozně líto těch, kteří přišli o střechu nad hlavou a musí spát mimo své domovy,“ zakončil Kučaba.

Bouře se prohnala i okolními obcemi. Značné škody jsou hlášeny například z Moravské Nové Vsi či z Hrušek, ale i z dalších.

Video  Záběry zkázy z Moravské Nové Vsi  - Facebook/Sjůzn Patíková
Video se připravuje ...

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
14:38
29. 6. 2021

Škody, které v noci ze čtvrtka na pátek napáchala v Luhačovicích na Zlínsku ničivá bouře, jdou do desítek milionů korun. V tiskové zprávě luhačovické radnice to dnes uvedl starosta Marian Ležák (nez.). Lázeňské město patří k bouří nejpostiženějším místům ve Zlínském kraji, škody byly například také v Uherském Brodě nebo Slavičíně.

13:30
29. 6. 2021

Zlínský kraj pošle 100.000 korun pro obce na jižní Moravě, které minulý týden poškodilo tornádo. Rozhodli o tom krajští radní, hejtmanství pošle peníze na transparentní účet Jihomoravského kraje. Další pomoc zašle Zlínský kraj s ohledem na potřeby jihomoravských sousedů, řekl dnes novinářům hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO).

„Záběry ze zpustošených obcí nás všechny zasáhly. Proto jsme se s kolegy z rady rozhodli poslat okamžitou finanční podporu ve výši 100.000 korun a dali jsme podnět k vytipování míst, které můžeme cíleně podpořit,“ uvedl Holiš. Lidé by podle něj měli zvážit, jakou pomoc na jižní Moravu směřovat, nejjistější je poslat peníze.

12:24
29. 6. 2021

Část výtěžku Večera lidí dobré vůle na Velehradě na Uherskohradišťsku poputuje lidem na jižní Moravě, které zasáhlo minulý týden ničivé tornádo. Novinářům to dnes řekl tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek. Benefiční koncert před velehradskou bazilikou zakončí první den tradičních cyrilometodějských slavností, které se letos konají 4. a 5. července.

„Letošní Velehrad samozřejmě musí reagovat na nešťastné situace, které se staly na jižní Moravě. Rozšiřujeme proto možnost naší sbírky,“ uvedl Kořenek. 

23:57
24. 6. 2021

Některé vlakové spoje už byly obnoveny, jedná se například o linku Staré Město u Uherského Hradiště – Nedakonice, oznámily to České dráhy na svém twitteru.

19:01
24. 6. 2021

Až pěticentimetrové kroupy zaznamenali ve Valašském Meziříčí. „Bál jsem se krup, naštěstí byly v menší míře ... ale takto velké jsem u nás v životě neviděl. Dle radaru nás chytl okraj toho nejsilnějšího. Naštěstí zahrádka vypadá OK, jen mám rozbitou plastovou, vlnitou střechu na pergole,“ uvedl jeden z diskutujících na webu In-počasí.cz. Další z diskutujících připojil zkušenost z Horní Bečvy: „Tohle teď padalo tak 10 minut v kuse, naštěstí ne moc na husto. Průměr většinou 3-4 cm.“

frantacizek ( 25. června 2021 00:33 )

snad tam lidé došli z okolních dědin pěšmo pomoci, pač kdo ví, jak jsou na tom ty cesty okolo, mohou tam být desítky lidí zavalených ještě. Tam je to prý hodně vyfénované, ten vějíř šel prý přímo celou tou dědinou. Tam by měli valit jako první

frantacizek ( 24. června 2021 22:29 )

navíc je to obec v polích, čiže kdo ví, jaké je to tam s dojezdem. Snad si lidé pomohou i navzájem, my jsme na to na Velké Moravě zvyklí si pomáhat zas to tu postavíme svépomocí na nohy, aj kdyby přišly 4 také tornáda

frantacizek ( 24. června 2021 22:24 )

psal jsem si s kamarádkou z toho kraje a v této Lužici prý je to katastrofa a bralo to domy i s lidmi, tak snad se záchranáři soustředí na tu oblast, pač tam ani nikdo nemůže volat o nějakou pomoc, pokud leží většinově pod troskami vlastních domů

Zobrazit celou diskusi