Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mrazivé svědectví z Lužic: Nikdy jsem se tak nebál, vír šel přímo na nás! 15 minut běsnění

Aktualizováno -
25. června 2021
00:21
Autor: ČTK, DH - 
24. června 2021
21:48

Mimořádně silná bouře se ve čtvrtek vpodvečer prohnala také Lužicemi na Hodonínsku. Postižena je podle místostarosty Jakuba Buchty asi třetina obce, domy jsou bez střech. Lidi, kteří to potřebují, evakuují do sokolovny. V lokalitě jsou postiženy i další obce. Jeden z místních popsal, že celé běsnění trvalo 15 minut. "Nikdy jsem se tak nebál," řekl pro CNN Prima News přímý svědek Martin Kučaba. 

„Je to tady jako v Americe, domy jsou bez střech, poničené, stromy vyvrácené, průmyslové podniky, ty dva největší, co tady máme, mají vysklená okna. Momentálně lidi evakuujeme do sokolovny a zajišťujeme jim to nejnutnější. Jde o desítky lidí, především ty, co přišli o střechu nad hlavou," uvedl Buchta.Postižena je podle něj především centrální Velkomoravská ulice. Místostarosta uvedl, že v obci jsou zranění, přesný přehled ale neměl.

Jaké je počasí v Česku? Sledujte Radar Blesku!

„Přiznám se, že všechno přišlo velice nečekaně. Začaly lítat blesky a z ničeho nic se vytvořil vzduchový vír. Před naším domem se najednou zjevilo tornádo. Nikdy jsem se tak nebál. V podstatě se to blížilo přímo na nás. My jsme se stihli schovat pod stůl a v podstatě za 15 minut jsme vyšli ven a viděli tu spoušť, kterou to zanechalo. Všem nám tu zbyly jen oči pro pláč,“ řekl pro CNN Prima News obyvatel Lužic a přímý svědek tragédie Martin Kučaba.

VIDEO: Zkáza obce Hrušky z dronu: Takhle tornádo zničilo obec na Břeclavsku

„Já to mohu přirovnat k nějakému hollywoodskému filmu, kde na zemi vidíte osobní věci, střechy a pustou krajinu, která vypadá v podstatě jako po apokalypse. Bohužel tu nefunguje datové připojení a já informace čerpám hlavně z rádia. Nemohu potvrdit, že byla zničena polovina obce Lužice. Náš dům nicméně stojí hned na začátku, to nejhorší se stalo desítky metrů od nás. Situace je tu velmi nepřehledná, všude tu houkají sanitky, hasiči. Je tu velký zmatek,“ dodal.

„Nám se to naštěstí několik metrů před domem vyhnulo, ale upřímně jsem si myslel, že nám to sebere střechu, možná i dům. Naštěstí my máme kde přespat a je mi opravdu hrozně líto těch, kteří přišli o střechu nad hlavou a musí spát mimo své domovy,“ zakončil Kučaba.

Bouře se prohnala i okolními obcemi. Značné škody jsou hlášeny například z Moravské Nové Vsi či z Hrušek, ale i z dalších.

Video  Záběry zkázy z Moravské Nové Vsi  - Facebook/Sjůzn Patíková
Video se připravuje ...

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
18:12
25. 6. 2021

Hasiči z Karlovarského kraje poskytli kolegům z Jihomoravského kraje, postiženého bouřkami a tornádem, pomoc ve formě speciálního velitelského vozu s drony pro monitorování rozsahu škod. Odpoledne pak odjelo téměř padesát hasičů se speciální technikou přímo do postižené oblasti.

Karlovarský kraj připravuje koordinaci darů od lidí a vyhlásí na pomoc postiženým oblastem sbírku, řekl dnes ČTK hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Účast a podporu vyjádřila na sociálních sítích i řada starostů a krajských politiků.

16:30
24. 6. 2021

Silnice na Tepelsku zasypaly kroupy.

16:29
24. 6. 2021

V Mariánských Lázních jsou silnice nesjízdné. Z kopce se hrne roztátý sníh a kusy ledu.

frantacizek ( 25. června 2021 00:33 )

snad tam lidé došli z okolních dědin pěšmo pomoci, pač kdo ví, jak jsou na tom ty cesty okolo, mohou tam být desítky lidí zavalených ještě. Tam je to prý hodně vyfénované, ten vějíř šel prý přímo celou tou dědinou. Tam by měli valit jako první

frantacizek ( 24. června 2021 22:29 )

navíc je to obec v polích, čiže kdo ví, jaké je to tam s dojezdem. Snad si lidé pomohou i navzájem, my jsme na to na Velké Moravě zvyklí si pomáhat zas to tu postavíme svépomocí na nohy, aj kdyby přišly 4 také tornáda

frantacizek ( 24. června 2021 22:24 )

psal jsem si s kamarádkou z toho kraje a v této Lužici prý je to katastrofa a bralo to domy i s lidmi, tak snad se záchranáři soustředí na tu oblast, pač tam ani nikdo nemůže volat o nějakou pomoc, pokud leží většinově pod troskami vlastních domů

Zobrazit celou diskusi