Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Silné bouře zasáhly Moravu: V Moravské Nové Vsi jsou poškozeny snad stovky domů, uvedl starosta

Aktualizováno -
24. června 2021
21:44
Autor: ČTK, rix - 
24. června 2021
21:29

Silná bouře se v podvečer prohnala kromě jiných i Moravskou Novou Vsí na Břeclavsku. Poškozené jsou podle starosty Marka Košuta snad stovky domů, v místě jsou převrácené vozy včetně kamionu. „Vypadá to tu, jako kdyby tady přešla fronta,“ řekl starosta Košut.

Bouře se podle něj městysem, kde žije asi 2600 lidí, přehnala před 20:00. „Jsou tady možná stovky domů absolutně bez střech, bez krovů, vyvrácené stromy, převrácený kamion, auta, silnice jsou zavalené, záchranný systém se k nám ani nemá jak dostat. Je tady popadané zdivo, uniká plyn, nejde elektřina," popsal starosta.

Centrum obce to podle něj zasáhlo nejvíce. „Ty zničené domy jsou neobyvatelné, za chvíli bude tma a ty lidi ani nemají kam jít. Nefunguje ani spojení, ani jsem se nemohl na ten záchranný systém dovolat. Jste první člověk, se kterým po telefonu mluvím," řekl starosta. Uvedl, že v obci by mohli být i zranění.

Video  Záběry zkázy z Moravské Nové Vsi  - Facebook/Sjůzn Patíková
Video se připravuje ...

Postižené jsou i další obce

Bouře zasáhla i nedaleké Hrušky. Místostarosta obce Marek Babisz řekl, že teprve budou zjišťovat, co vše je zničené. 

„Obce Lužice a Hrušky byly velmi zasaženy, ale objeví se i další obce, kde byly napáchány škody,“ uvedl mluvčí hasičů Jihomoravského kraje Jaroslav Mikoška. „Máme několik stovek hasičů v terénu, jsou to desítky jednotek. V tuto chvíli se snažíme zasahovat tam, kde jsou zranění lidé. Prosíme lidi o strpení, opravdu musíme upřednostnit ty závažnější případy,“ dodal.

Tornádo na Hodonínsku

Na jihu Moravy se podle meteorologů s největší pravděpodobností objevilo tornádo. Řekla to Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu. Lidé tornádo zachytili na fotografiích. Podle webu, který vedou meteorologičtí amatéři spolupracující s ČHMÚ, bylo v Česku tornádo naposledy v září 2018 na Českobudějovicku. Tornádem byla doslova zničena obec Hrušky. 

„Obcí se prohnalo tornádo, půl obce je srovnaná se zemí, zůstaly jen obvodové zdi bez střech, bez oken. Kostel nemá střechu, je bez věže, auta byly mrštěné na rodinné domy, lidé se neměli kam schovat. Obec od kostela dolů prakticky neexistuje. Škola je bez fasády, bez střechy, ke školce jsem se ani nedostal. Vyvrácené jsou stoleté lípy, smrky, je to šílené,“ uvedl místostarosta.

Jihomoravští hasiči mají kvůli bouřce zhruba za hodinu nahlášených asi 250 událostí. Nestíhají všude zasahovat. Část událostí je vyproštění lidí.

Video  Bouře na Hodonínsku vyvracela stromy a ničila domy  - Facebook/Juwa
Video se připravuje ...

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
23:10
2. 7. 2021

Máme pro vás přehled, co v oblasti na jihu Moravy postižené tornádem přinesl pátek:

  • Po bouřkách s krupobitím a tornádem, které se minulý týden ve čtvrtek prohnaly Břeclavskem a Hodonínskem, je k částečnému nebo úplnému zbourání určeno 180 domů. Poškozeno je 1202 budov. V zasažených obcích začaly demolice řízené hasiči, lidé mohou zároveň začít žádat o dotace a úvěry na obnovu bydlení. V charitativních sbírkách se shromáždila již víc než miliarda korun, dosud nejvíc po přírodní katastrofě v ČR. Meteorologové tornádo, které zasáhlo Moravu, zařadili do druhé nejsilnější kategorie, v Evropě bylo nejtragičtější od roku 1984
  • Na hodonínském hřbitově se lidé rozloučili s jednou ze šesti obětí živelní katastrofy, šestašedesátiletou učitelkou z gymnázia. Přišla nejbližší rodina, kolegové z gymnázia i současní či bývalí žáci.
  • Za solidaritu v souvislosti s následky tornáda poděkoval prezident Miloš Zeman v dopisech slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové, rakouskému prezidentovi Alexanderu Van der Bellenovi, dalším státníkům či papeži Františkovi, informoval Pražský hrad na webu.
  • Oblast v pátek znovu navštívil premiér Andrej Babiš (ANO). „Udělal se obrovský kus práce, je to vidět, postupuje to skvěle. Je důležité, aby lidé dostali tu pomoc rychle, aby byl dostatek materiálu, řemeslníků,“ řekl novinářům. Z programu Živel mohou lidé od státu získat dotaci až dva miliony korun a další tři miliony formou zvýhodněného úvěru.

Pro dnešek je online přenos u konce, s čerstvými novinkami se opět přihlásíme v sobotu ráno.

22:28
2. 7. 2021

 Před Janáčkovým divadlem v Brně se konal benefiční koncert Carmina Burana. Výtěžek z koncertu poputuje obcím, které zasáhlo tornádo.

19:34
2. 7. 2021

Hrdinsky se měl zachovat teprve desetiletý chlapec z Moravy, který při úderu tornáda chránil vlastním tělem svou tříletou sestřičku! „Když bylo po všem, sbalil sobě, sestře a mámě věci a odvedl je všechny pryč. V týmu jsme se shodli, že je to na nějaké ocenění,“ uvedl na twitteru psycholog pražských hasičů, který si na sociální síti říká PsychoHasič.

18:38
2. 7. 2021

Odstraňování škod po úderu tornáda pokračovalo i v obcích Lužice a Mikulčice na Hodonínsku. Mikulčice v pátek navštívil premiér Andrej Babiš a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Na snímku jsou (zleva) premiér Andrej Babiš a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček při jednání s vinaři 2. července 2021 v Mikulčicích. Odstraňování škod po torndáu 2. července 2021 v obci Lužice na Hodonínsku. Odstraňování škod po tornádu 2. července 2021 v obci Lužice na Hodonínsku.
18:30
2. 7. 2021

Pražští záchranáři v týdnu po bouřích a tornádu ošetřili v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku 419 pacientů. Nejvíce pomáhali lidem s úrazy z úklidových prací a s problémy způsobenými chybějícími léky. ČTK to řekla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. Desítka pražských záchranářů v Moravské Nové Vsi pomáhala s kamionem pro hromadná neštěstí Golem, v pátek z obce odjeli.

Zdravotničtí záchranáři z Prahy vyrazili do postižené oblasti v noci na pátek, bouře s krupobitím a tornádem zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko ve čtvrtek večer. Vyžádaly si šest obětí, zranění desítek lidí a poničily 1200 domů. V Moravské Nové Vsi vznikne po odjezdu pražských záchranářů náhradní stanoviště, v němž se zdravotníci postarají o případné další zraněné, uvedla ve čtvrtek mluvčí jihomoravské záchranné služby Michaela Bothová.

Ze 419 ošetřených jen nízké desítky skončily v nemocnici, řekla Poštová. "Valnou většinu případů dokázali záchranáři vyřešit na místě," doplnila.

18:28
2. 7. 2021

Mobilní tým úředníků Státního fondu podpory investic (SFPI) v pátek v obci Hrušky přijal 50 žádostí o dotaci na obnovu bydlení z programu Živel. Lidé byli od starosty o možnosti přijít formulář vyplnit s pomocí státních úředníků dobře informováni, čekali na jejich příjezd. ČTK to řekla ředitelka odboru komunikace SFPI Karolína Smetanová. V následujících dnech mobilní tým zamíří do dalších obcí, které zasáhlo tornádo.

Úředníci SFPI měli v Hruškách podle Smetanové vytvořené pracoviště v základní škole, na místě byli od 13:00. Přijelo osm pracovníků a všichni lidem pomáhali s vyplněním žádostí. S sebou měli připravené formuláře, lidé se prokázali občanským průkazem nebo náhradním dokladem. Zároveň věděli, že mají mít v mobilním telefonu uloženou fotodokumentaci.

Nejčastějším dotazem a jakousi obavou bylo podle Smetanové to, aby se výše dotace nesnížila o pojistné. "Všechny jsme ujistili, že rozhoduje výše nákladů na obnovu," řekla. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) už dříve řekla, že program je určen pro pojištěné i lidi bez pojistky. Pokud má žadatel nemovitost pojištěnou například na dva miliony a škodu na domě má čtyři miliony, dostane k pojistce dotaci dva miliony korun. Lidé bez pojištění mají nárok na dvoumilionovou dotaci a na dva miliony korun zvýhodněný úvěr.

18:08
2. 7. 2021

 „K dnešnímu dni v 10 hodin máme nahlášeno celkem 1540 jednotlivých škod (ze smluv UNIQA i AXA, která je již součástí skupiny UNIQA) v úhrnné odhadované výši 225 milionů korun. Je z toho patrné, že škod už přibývá pomaleji,“ uvedla v oficiálním prohlášení pojišťovna UNIQA.

„Máme informaci, že naprostá většina škod našich klientů je už i prohlédnutá a předaná ke kalkulaci pojistného plnění. U některých škod klienti požadovali pozdější prohlídku, takže technici budou pracovat nadále o víkendu i o svátcích v postižené oblasti, aby prohlídky dokončili. Z tohoto počtu je 950 škod vzniklých na pojištěných autech klientů UNIQA, které se vyřizují z havarijního pojištění (od včera přibylo 50 nově nahlášených škod). Jejich celková výše činí asi 48 milionů korun. Průměrná škoda na vozidle zůstává zatím odhadem 50 000 korun,“ stojí nadále v prohlášení pojišťovny s tím, že velký podíl škod na autech je z oblastí, které zasáhlo tornádo. Nicméně pojišťovna vyřizuje škody na autech i v jiných částech České republiky, které byly zasaženy silnými bouřemi.

17:29
2. 7. 2021

O způsobu, jakým posuzují škody způsobené na jižní Moravě tornádem, chtějí znovu jednat se zástupci pojišťoven premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). V pátek navštívili postižená místa a setkali se mimo jiné s místními podnikateli. Pojišťovny by podle nich měly být v některých případech velkorysejší. Řekli to novinářům při návštěvě zasažené oblasti. Premiér Babiš  také v rozhovoru pro Rádio Impuls uvedl, že chce ještě jednat o možnosti zvýšit přímou dotaci dva miliony pro postižené obyvatele.

"Setkali jsme se s podnikatelem, který přišel o hospodu i o dům, byl pojištěný na živel do výše osmi milionů, ale na vichřici pouze do výše milionu. Podle našeho názoru by tornádo mělo být vyhodnocené jako živel, ale u něj situaci posoudili (zástupci pojišťovny) jako vichřici a vyplatí mu pouze milion korun. Se zástupci asociace pojišťoven jsme mluvili hned v pondělí a ubezpečili nás, že budou velkorysí. Na tomto případu to tak ale nevypadá, měli by být velkorysejší," poznamenal Havlíček.

Dodal, že pro všechny podnikatele je určena okamžitá pomoc do výše jednoho milionu. Vláda připravuje také investiční podporu pro poškozené nemovitosti podnikatelů do výše 35 milionů korun a zároveň spustí úvěrový program hlavně pro malé a střední podnikatele do 45 milionů korun s nulovou sazbou.

17:12
2. 7. 2021

Odstraňování škod napáchaných tornádem pokračovalo i v hodonínské části Pánov.

Odstrańování škod napáchaných tornádem v hodonínské části Pánov. (2. 7. 2021) Odstrańování škod napáchaných tornádem v hodonínské části Pánov. (2. 7. 2021) Odstrańování škod napáchaných tornádem v hodonínské části Pánov. (2. 7. 2021)
16:28
2. 7. 2021

V Moravské Nové Vsi pomáhají stále i hasiči z Pardubického kraje, kteří na místě pomáhají s úklidem dvorků a zahrad poničených domů, opravami domů, ale i demolicemi.

16:12
2. 7. 2021

Policisté na sociální síti Twitter zveřejnili informaci pro všechny dobrovolníky, kteří chtějí prodloužený víkend využít k pomoci na Břeclavsku. „Pro dobrovolníky mířící na Břeclavsko je připravena parkovací plocha na letišti v Ladné. V Hodoníně je pomoc koordinována z logistického centra v tamním kulturním domě,“ uvedli policisté s tím, že do obcí budou dobrovolníky převážet kyvadlové autobusy.

15:54
2. 7. 2021
!

Z umělého spánku se konečně probudila Silvie (14), kterou vážně zranilo tornádo! Dívenka cestovala autobusem z Hodonína domů do Moravské Nové Vsi, když jižní Moravu zasáhla tato strašná živelní katastrofa. Silvie utrpěla těžká zranění a byla vrtulníkem transportována do nemocnice ve Vídni.

Více v článku: ZDE!

Silvie (14) skončila v kritickém stavu v nemocnici ve Vídni.
14:48
2. 7. 2021

Vojáci pomáhají s odklízením odpadu a likvidací škod napáchaných tornádem ve dne i v noci. Na místo plánuje armáda vyslat další posily.

14:42
2. 7. 2021

Závistivé pohledy, klepy a špehování, kolikrát si kdo ze sousedů už byl pro vodu, jídlo nebo prášek na praní. Takovou situaci na sociálních sítích popsala obyvatelka tornádem zdevastovaných Mikulčič Eva. Stejnou zkušenost mají i další zdejší obyvatelé. A jiní už se proto bojí pro pomoc, které je připravené ohromné množství, přijít. Co na vzniklou situaci říká psycholožka Alexandra Hrouzková? To se dočtete zde.

14:26
2. 7. 2021

Škody nadělalo ničivé tornádo i v průmyslové zóně Kapřiska v Hodoníně.

Škody v průmyslové zóně
14:01
2. 7. 2021

Jihomoravští hasiči se přesouvají k dalšímu domu odepsanému k demolici. Tentokrát v obci Hrušky.

13:52
2. 7. 2021

„Firmy a OSVČ z jihu Moravy a Lounska nebudou při zpoždění odvodů platit penále, úhradu pojistného tak mohou odložit do konce roku,“ řekla ministryně práce Jana Maláčová.

13:37
2. 7. 2021

Prezident Miloš Zeman poděkoval dopisy slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové, rakouskému prezidentovi Alexanderu Van der Bellenovi, dalším státníkům či papeži Františkovi za jejich solidaritu v souvislosti s následky nedávného tornáda na jihu Moravy. Pražský hrad dnes o dopisech informoval na svých webových stránkách.

Zeman napsal Čaputové, že děkuje za solidaritu s českými občany, které tornádo zasáhlo. „Mnozí z nich ztratili své blízké, desítky osob byly zraněny, a ještě více z nich přišlo o střechu nad hlavou,“ uvedl. Ocenil obrovskou vlnu solidarity a pomoci, kterou Slovensko okamžitě poskytlo, ale i zapojení jednotek slovenského záchranného systému do záchranných prací.

13:18
2. 7. 2021

Jihomoravský hejtman Jan Grolich na Twitteru vyzval dobrovolníky, aby zaparkovali na letišti Břeclav nebo hodonínských parkovištích.

13:09
2. 7. 2021

Žádost o kurzarbeitový program budou zaměstnavatelé moci podat elektronicky i na papíře, protože v zasažených místech nefunguje internet. Podle náměstkyně ministerstva pro zaměstnanost Kateřiny Štěpánkové vysílají úřady práce do terénu mobilní týmy, které budou o kurzarbeitové podpoře informovat a pomáhat případně s vyřizováním. Elektronický systém by měl být připraven nejpozději od 12. července, dodala Štěpánková.

Firma podá žádost a úřad práce s ní podepíše dohodu. Úředníkům zaměstnavatel zašle vyúčtování výdělků a náhrad. Může ho odevzdat ještě před výplatou, peníze tak dostane předem.

12:58
2. 7. 2021

Hasiči dále demolují zničené domy v obcích na jihu Moravy, které byly nejvíce zasaženy tornádem.

Hasiči pokračují v demolici zničených domů na jihu Moravy Hasiči pokračují v demolici zničených domů na jihu Moravy Hasiči pokračují v demolici zničených domů na jihu Moravy
12:43
2. 7. 2021

Ministryně práce Jana Maláčová ke kurzarbeitu pro lidi zasažené tornádem dodala, že ne pro všechny bude pomoc automaticky znamenat pět týdnů podpory. „Neznamená to, že automaticky budou mít všichni nárok na podporu pět týdnů. Bude se to odvíjet od náhrad mezd. Někdo bude čerpat dva týdny, někdo dva dny,“ upřesnila ministryně. Stát uhradí mzdové náklady za dobu, kdy lidé kvůli překážkám nemohou dělat svou práci.

12:22
2. 7. 2021

Tornádo, které před týdnem postihlo Hodonínsko a Břeclavsko, způsobenými škodami odpovídá síle označované F4. V předběžné zprávě o hodnocení tohoto výjimečného jevu to dnes uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V této kategorii dosahuje vítr rychlosti zhruba 267 až 324 kilometrů v hodině. Meteorologové původně odhadovali, že síla větrného víru odpovídala F3. Tornádo přesahující sílu F3 v Česku dosud zaznamenáno nebylo.

Rychlost tornáda nelze změřit, jeho síla se proto měří podle škod, které způsobí. „Na základě leteckého i pozemního průzkumu a následné konzultace mezi odborníky nad získanými materiály o způsobeném poškození byla tornádu přiřazena kategorie F4,“ konstatoval ČHMÚ.

12:12
2. 7. 2021

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) žádá dobrovolníky, kteří se o prodlouženém víkendu chystají přijet pomáhat do míst postižených tornádem, aby si zajistili vlastní ubytování někde mimo zasaženou oblast. „V obcích sice vzniknou stanová městečka, ale jejich kapacita je minimální,“ řekl dnes po jednání krizového štábu hejtman.

„Zatím vůbec netušíme, kolik lidí sem přijede. Ale i kdyby to bylo 5000 dobrovolníků, tak se to podobá návštěvnosti nějakého hudebního festivalu. Stejně jako ani hudební festival nezorganizujete za dva dny, tak ani my nemůžeme zajistit pro takové množství lidí zázemí,“ zdůraznil hejtman. Dodal, že není možné vedení postižených obcí takovými věcmi zaměstnávat víc, než je nutné.

12:07
2. 7. 2021

„MPSV spouští dnes kurzarbeitový program pro poničený jih Moravy a Lounsko,“ řekla ministryně práce Jana Maláčová. Stát z něj uhradí výdělky od 25. 6. do konce července.

11:42
2. 7. 2021

Sbírky na pomoc jihomoravským obcím, do kterých přispěli lidé už přes miliardu korun, představují podle dostupných informací nejvyšší částku, která se ve sbírkách po přírodní katastrofě v České republice vybrala.

11:19
2. 7. 2021

Hasiči pokračují v demolici zničených domů na jihu Moravy.

Hasiči pokračují v demolici zničených domů na jihu Moravy Hasiči pokračují v demolici zničených domů na jihu Moravy Hasiči pokračují v demolici zničených domů na jihu Moravy
11:17
2. 7. 2021

Praha 6 pošle dalších 1,8 milionu korun čtyřem obcím na jihu Moravy, které minulý týden poničilo tornádo. Na mimořádném jednání to dnes schválilo zastupitelstvo městské části. Spolu s 200 000 korunami, které radní již schválili, pošle Praha 6 na Moravu dva miliony korun, tedy půl milionu každé obci. Další pomoc by mohli zastupitelé schválit po prázdninách. Peněžní dary schválil i magistrát a další městské části.

Pomoc bude odeslána obcím Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice a Mikulčice. Tajemník městské části Jan Holický na jednání řekl, že na zprostředkování daru se radnice z praktických důvodů dohodla s městy Břeclav a Hodnonín, se kterými sjednala darovací smlouvy a které obcím peníze přepošlou. Zaslání peněz podpořili všichni přítomní a on-line připojení zastupitelé.

Pirátská zastupitelka Eva Tichá na jednání řekla, že by městská část měla zvážit zaslání daru i na další místa. Zmínila osadu Pánov na okraji Hodonína, kde byly podle ní škody také velké a zemřeli tam dva lidé. „Všechny domy byly poškozeny, některé byly prakticky srovnány se zemí,“ řekla. Dále by si podle ní pomoc zasloužila i obec Stebno na severu Čech.

11:06
2. 7. 2021
!

Podle aktuálních zjištění hasičů je po tornádu poškozeno 1202 budov, k částečné nebo úplné demolici je určeno 180 domů. Některé domy už lidé zbourali.

10:54
2. 7. 2021

Brněnská primátorka Markéta Vaňková ocenila, že téměř všechny městské společnosti zasažené oblasti na jižní Moravě pomáhají.

„Teplárny a SAKO přispěly každá půl milionem korun a zároveň obě poskytly materiální pomoc, SAKO i své dobrovolníky. Dopravní podnik hned v pátek ráno dovezl první dávku potravin a nadále potraviny dováží. Teď přes víkend a svátky bude přesunovat dobrovolníky ze záchytného parkoviště na místo určení. Lesy města Brna poskytly dřevo na nové střechy a Technické sítě Brno pomáhaly při zjišťování statiky stožárů elektrického vedení,“ řekla Vaňková.

10:26
2. 7. 2021

Na obce postižené minulý čtvrtek tornádem se k dnešku ve sbírkách vybrala miliarda. Nejvíce peněz je zřejmě na účtu Diecézní charity Brno, na který lidé dosud poslali 247 milionů korun. Například sbírkový účet Nadace Via dnes dopoledne překonal hranici 200 milionů, na účtu organizace Člověk v tísni je 136,5 milionu korun. Ke 100 milionům se blíží Český červený kříž. Vyplývá to z údajů na stránkách organizací, které sbírky pořádají, a z vyjádření zástupců těchto organizací pro ČTK.

Peníze na účtech přibývaly nejrychleji bezprostředně po katastrofě a po víkendu, kdy se načetly transakce z volných dnů. Už na začátku týdne bylo na sbírkových účtech dohromady okolo 850 milionů. Od té doby peníze přibývají pomaleji. Vybraná suma, byť po menších částkách, roste stabilně například na portálu donio.cz, jehož prostřednictvím lidé přispívají konkrétním rodinám.

10:05
2. 7. 2021

Desetimilionovou pomoc jihomoravským obcím, jež minulý čtvrtek zasáhlo tornádo, dnes na mimořádném zasedání schválili brněnští zastupitelé. Peníze magistrát odešle na účet finanční sbírky vyhlášené Jihomoravským krajem. Brno bude také zásobovat jídlem složky Integrovaného záchranného systému Jihomoravského kraje, schválili zastupitelé. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) ocenila i pomoc městských firem a městské policie, které na místě mají vždy minimálně 16 strážníků.

Zásobování jídlem obnáší dodávku balených baget a vařených obědů. „U dodávky baget počítáme s celkovou částkou maximálně milion korun, uvidíme, jak bude potřeba. Denně dodáváme přibližně 600 kusů, ale může se to měnit. Zároveň dodáváme teplé jídlo z jedné školní jídelny, která je připravená vařit celé léto, opět podle potřeby. Počítáme s maximální částkou přibližně 1,2 milionu korun,“ řekla Vaňková.

9:48
2. 7. 2021

V Lužicích na Hodonínsku poničených bouří a tornádem dnes dopoledne začala první demolice řízená hasiči, jde o bytový dům a zdravotní středisko. Odpoledne zřejmě strhnou ještě rodinný dům v Hruškách na Břeclavsku. Novinářům to na místě řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. K demolici je v postižených obcích určeno podle mluvčího zatím kolem 170 objektů.

„Je to první demolice, kterou máme pod kontrolou a na kterou jsme vyčlenili síly a prostředky. Dostatek těžké techniky jsme byli schopni vyčlenit díky průběhu likvidačních prací,“ uvedl Mikoška. Na demolici se podílí podle mluvčího zhruba 20 hasičů a 14 kusů techniky. Je ale možné, že kvůli množství stavební sutě budou muset hasiči povolat ještě další těžkou techniku.

V Lužicích začala demolice jednoho z domů zničených tornádem V Lužicích začala demolice jednoho z domů zničených tornádem
9:38
2. 7. 2021

Český hydrometeorologický ústav vydal předběžnou zprávu k vyhodnocení tornáda na jihu Moravy.

„První supercela procházející jižní Moravou vytvořila ničivé tornádo na Břeclavsku zhruba v 19:10 místního času. Momentálně probíhá výzkum, jehož cílem je zjistit, proč jen jedna z několika supercel v dané oblasti vytvořila tornádo a zda je možné z této zkušenosti získat informace, které nám pomohou zpřesnit předpovědi nebezpečných jevů,“ píší meteorologové ve zprávě.

V dokumentu byl přiložen také snímek znázorňující mapu škod způsobených tornádem.

Mapa škod způsobených tornádem na jižní Moravě
9:25
2. 7. 2021

Bouře a tornádo v Lužicích na Hodonínsku poničilo i železniční stanici, bez střechy zůstalo pohotovostní pracoviště výpravčího. „Škody ve stanici jsou za desítky milionů korun,“ řekl dnes ČTK na místě generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

„V Lužicích jsou na železnici škody v řádu desítek milionů korun, největší právě na trakčním vedení. Spíš se ale týkají vnějšku stanice. Hlavní budova je relativně v pořádku, bez střechy je pohotovostní pracoviště výpravčího,“ popsal Svoboda.

9:19
2. 7. 2021

Ministr dopravy Karel Havlíček, premiér Andrej Babiš a generální ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) se přijeli podívat na železniční stanici v Lužicích na Hodonínsku, kterou minulý týden postihlo ničivé tornádo.

Ministr dopravy Karel Havlíček, premiér Andrej Babiš a generální ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) při prohlídce železniční stanice v Lužicích na Hodonínsku, kterou minulý týden postihlo ničivé tornádo. Ministr dopravy Karel Havlíček, premiér Andrej Babiš a generální ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) při prohlídce železniční stanice v Lužicích na Hodonínsku, kterou minulý týden postihlo ničivé tornádo.
9:09
2. 7. 2021

Příslušníci středočeských hasičských jednotek odjeli autobusem ze stanice Říčany do Podivína, kde vystřídají své kolegy nasazené v Hodoníně.

Příslušníci středočeských hasičských jednotek odjeli autobusem ze stanice Říčany do Podivína, kde vystřídají své kolegy nasazené v Hodoníně. Příslušníci středočeských hasičských jednotek odjeli autobusem ze stanice Říčany do Podivína, kde vystřídají své kolegy nasazené v Hodoníně. Příslušníci středočeských hasičských jednotek odjeli autobusem ze stanice Říčany do Podivína, kde vystřídají své kolegy nasazené v Hodoníně.
8:45
2. 7. 2021

Premiér Andrej Babiš (ANO) s vicepremiérem Karlem Havlíčkem (za ANO) dorazili do Lužic.

8:14
2. 7. 2021

Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje poděkovala všem dobrovolníkům i okolním krajům, které vyslaly pomoc. Oblasti zasažené tornádem se nyní musí potýkat s likvidací škod a odpadu, které za sebou tornádo zanechalo.

7:50
2. 7. 2021

Připomeňte si, jak hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) nejen podporuje všechny zasažené ničivým tornádem, ale děkuje také všem za vlnu solidarity, která se přesně před týdnem po řádění ničivého živlu zvedla téměř okamžitě. 

7:17
2. 7. 2021

Kroměříž daruje obcím na Břeclavsku a Hodonínsku, které minulý týden zasáhla bouřka a tornádo, 800 000 korun. Na svém dnešním mimořádném ranním zasedání to jednomyslně schválili zastupitelé města. Peníze radnice rovnoměrně rozdělí mezi Hrušky, Moravskou Novou Ves, Mikulčice a Lužice, každá z obcí tedy dostane 200 000 korun.

„Se starosty jednotlivých obcí to bylo projednáno,“ řekl zastupitelům starosta Jaroslav Němec (Nezávislí).

Ve čtvrtek město přepravilo materiální pomoc lidem poškozeným tornádem do centrálního skladiště pomoci v Hodoníně. V autě byly věci, které věnovali obyvatelé Kroměříže. Mezi nimi například potřebné nářadí a stavební materiál, jako jsou hřebíky, vrtačky, lepidla, tmely, plachty, kolečka a obklady, dále léky, prodlužovací kabely, kýble nebo košťata. Na místě neštěstí v tomto týdnu pomáhali také kroměřížští dobrovolní hasiči.

6:47
2. 7. 2021

Ve čtvrtek se prohnalo jižní Moravou ničivé tornádo, které za sebou nechalo jenom strašlivou spoušť. Kromě zpustošených měst a poničených domů si bohužel přírodní katastrofa vyžádala také lidské životy. V domě v Pánově po zřícení střechy zemřel dědeček Milan a jeho dcera Eliška s vnoučaty zůstala pod troskami. Nejmladší dívenka později v nemocnici svým zraněním podlehla. Více zde.

6:30
2. 7. 2021

Dobré ráno, obyvatelé oblastí zasažených tornádem mohou ode dneška žádat o dotace a zvýhodněné úvěry na obnovu bydlení. Program Živel připravilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) se Státním fondem podpory investic (SFPI), který bude žádosti přijímat. Lidé budou moci získat dotaci až dva miliony korun a další tři miliony formou zvýhodněného úvěru. Peníze jsou určeny na opravu, výstavbu nebo pořízení jiné nemovitosti. V případě nové výstavby mají lidé nárok na zálohovou dotaci půl milionu korun. Žádosti v místě živelní pohromy pomohou vyplnit mobilní týmy úředníků.

 

 

 

Zobrazit celou diskusi