Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Silné bouře zasáhly Moravu: V Moravské Nové Vsi jsou poškozeny snad stovky domů, uvedl starosta

Aktualizováno -
24. června 2021
21:44
Autor: ČTK, rix - 
24. června 2021
21:29

Silná bouře se v podvečer prohnala kromě jiných i Moravskou Novou Vsí na Břeclavsku. Poškozené jsou podle starosty Marka Košuta snad stovky domů, v místě jsou převrácené vozy včetně kamionu. „Vypadá to tu, jako kdyby tady přešla fronta,“ řekl starosta Košut.

Bouře se podle něj městysem, kde žije asi 2600 lidí, přehnala před 20:00. „Jsou tady možná stovky domů absolutně bez střech, bez krovů, vyvrácené stromy, převrácený kamion, auta, silnice jsou zavalené, záchranný systém se k nám ani nemá jak dostat. Je tady popadané zdivo, uniká plyn, nejde elektřina," popsal starosta.

Centrum obce to podle něj zasáhlo nejvíce. „Ty zničené domy jsou neobyvatelné, za chvíli bude tma a ty lidi ani nemají kam jít. Nefunguje ani spojení, ani jsem se nemohl na ten záchranný systém dovolat. Jste první člověk, se kterým po telefonu mluvím," řekl starosta. Uvedl, že v obci by mohli být i zranění.

Video  Záběry zkázy z Moravské Nové Vsi  - Facebook/Sjůzn Patíková
Video se připravuje ...

Postižené jsou i další obce

Bouře zasáhla i nedaleké Hrušky. Místostarosta obce Marek Babisz řekl, že teprve budou zjišťovat, co vše je zničené. 

„Obce Lužice a Hrušky byly velmi zasaženy, ale objeví se i další obce, kde byly napáchány škody,“ uvedl mluvčí hasičů Jihomoravského kraje Jaroslav Mikoška. „Máme několik stovek hasičů v terénu, jsou to desítky jednotek. V tuto chvíli se snažíme zasahovat tam, kde jsou zranění lidé. Prosíme lidi o strpení, opravdu musíme upřednostnit ty závažnější případy,“ dodal.

Tornádo na Hodonínsku

Na jihu Moravy se podle meteorologů s největší pravděpodobností objevilo tornádo. Řekla to Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu. Lidé tornádo zachytili na fotografiích. Podle webu, který vedou meteorologičtí amatéři spolupracující s ČHMÚ, bylo v Česku tornádo naposledy v září 2018 na Českobudějovicku. Tornádem byla doslova zničena obec Hrušky. 

„Obcí se prohnalo tornádo, půl obce je srovnaná se zemí, zůstaly jen obvodové zdi bez střech, bez oken. Kostel nemá střechu, je bez věže, auta byly mrštěné na rodinné domy, lidé se neměli kam schovat. Obec od kostela dolů prakticky neexistuje. Škola je bez fasády, bez střechy, ke školce jsem se ani nedostal. Vyvrácené jsou stoleté lípy, smrky, je to šílené,“ uvedl místostarosta.

Jihomoravští hasiči mají kvůli bouřce zhruba za hodinu nahlášených asi 250 událostí. Nestíhají všude zasahovat. Část událostí je vyproštění lidí.

Video  Bouře na Hodonínsku vyvracela stromy a ničila domy  - Facebook/Juwa
Video se připravuje ...

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
23:30
25. 6. 2021

Děkujeme za pozornost, kterou věnujete našemu mimořádnému online přenosu. Odklízení následků škod a další vývoj na jihu Moravy budeme sledovat podrobně opět od sobotního rána. Pokud možno klidnou noc.

23:25
25. 6. 2021

Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka vyrazil do postižených obcí pomáhat svým traktorem. Situaci dokumentoval na video. Sám podle svých slov nečekal takovou spoušť, kterou na vlastní oči viděl.

23:21
25. 6. 2021

V Lužicích čeká demolice asi dvě desítky domů, které za nebezpečné označili statici, řekl starosta Tomáš Klásek.

Tornádem poničené Mikulčice v pátek 25. června ráno. Lidé s hrůzou sledují, co přírodní živel napáchal. Lidé odklízejí následky ničivého tornáda, které se 24. června 2021 večer prohnalo Hodonínskem. (foceno 25. června 2021 dopoledne)
23:10
25. 6. 2021

Autentické video z Lužic dnes předal jeden z obyvatel obce policistům. Natočila ho pravděpodobně jeho manželka. Na záběrech je vidět, jak se k jejich domu blíží tornádo. Následně zlomí vysoký strom, po chvíli je slyšet, jak u těchto obyvatel vysklívá silný vítr skleněné tabulky.

„Neuvěřitelně autentické video z Lužic. Naší hlídce ho dnes přinesl jeden z místních obyvatel s opravdu pevnými nervy,“ připsala k videu mluvčí policejního prezidia.

22:36
25. 6. 2021

V Mikulčicích budou muset podle starostky strhnout po řádění tornáda 200 až 300 domů. Přirodní živel zasáhl zhruba třetinu domů ze 750 domů. Popadané jsou také všechny stromy v obci.  

„Dnes chodili po obci asi tři statici a značili domy. Musíme použít i psychologickou podporu, je to pro občany hrozný zážitek, nesmíří se s tím, že přijdou o svůj dům. Těch domů bude asi 200 až 300, které budeme muset bourat,“ řekla starostka Mikulčic Marie Otáhalová v rozhovoru pro ČT.

Většina těch, kdo přišli o střechu nad hlavou, podle starostky vyhledala náhradní ubytování. „Asi 20 občanů se uchýlilo do sportovní haly,“ dodala starostka. 

V Mikulčicích hlídalo přes noc asi 64 policistů. V místním kulturním domě se rozdává jídlo. Na místě pomáhají podle starostky také psychologové. 

„Jsem optimista, pokud nemáme smrtelná zranění, věřím, že to zvládneme,“ dodala starostka Otáhalová 

Ráno má podle hejtmana jihomorvaského kraje Jana Grolicha (KDU-ČSL) zasednout krizový štáb kraje. Ten by měl řešit mimo jiné ubytování pro rodiny z poničených domů. 

„Snažíme se najít ubytování v co nejbližší lokalitě. Máme nabídky i na dlouhodobé ubytování. Nejsme schopni hned říct, zda rodiny, které si zajistily dočasné ubytování, ho mají na den, dva, týden,“ dodal hejtman. Do zasažených vesnict by podle Grolicha měla už zítra najet armáda s těžkou technikou. 

 

Tornádem zdevastované Mikulčice. Tornádem zdevastované Mikulčice.
21:55
25. 6. 2021

Do záchranných a uklízecích prací se na Hodonínsku i Břeclavsku zapojilo za posledních 24 hodin na 1200 hasičů. „A budou přibývat další,“ slibují hasiči.

 

 

21:45
25. 6. 2021

Další veřejná sbírka pro Lužice, Mikulčice, Moravskou Novou Ves a Hrušky na Břeclavsku. Tentokrát pod záštitou Nezávislého odborového svazu a Vězeňské služby. „Výtěžek bude použit na obnovu poškozených domovů všech obyvatel zasažených obcí, příslušníků a zaměstnanců bezpečnostních sborů,“ tweetuje Vězeňská služba. Lidé mohou do sbírky přispívat od soboty až do konce července. 

 

21:34
25. 6. 2021

Armáda pro dnešní den přerušila práce na úklidu zdevastovaných obcí i domů. Vojáci se na místo vrátí opět zítra. 

„Pro dnešek končíme. Zítra pokračujeme znova. Dokud bude potřeba,“ tweetuje ministerstvo obrany. 

 

21:20
25. 6. 2021

Na Hodonínsko míří další záchranářská vozidla. Na cestě tak můžete potkat kolonu hasičských vozů i sanitky.

20:51
25. 6. 2021

Policie začne ještě dnes v Lužicích na Hodonínsku odtahovat vozidla poškozená čtvrtečními bouřkami. ČTK to řekl policejní mluvčí Pavel Šváb. Vraky skončí u nádraží. Obec potřebuje uvolnit místo v ulicích, aby tam mohla pracovat těžká technika u zničených domů. Některá auta před domy či na ulicích by překážela.

Tornádem poničené Lužice v pátek 25. června ráno. Lidé s hrůzou sledují, co přírodní živel napáchal. Tornádem poničené Lužice v pátek 25. června ráno. Lidé s hrůzou sledují, co přírodní živel napáchal. Tornádem poničené Lužice v pátek 25. června ráno. Lidé s hrůzou sledují, co přírodní živel napáchal.
20:39
25. 6. 2021

Nebývalá zkáza, kterou za sebou zanechala bouře a s ní spojené obrovské tornádo na Břeclavsku a Hodonínsku, se nedotkla jen lidí a jejich majetku. Podepsala se i na životech domácích mazlíčků a v oblasti je spousta zatoulaných psů. Dobří lidé těm, které našli, poskytli dočasnou péči. Zveřejnili jejich podobu na sociální síti a čekají, až si pro ně páníček nebo panička přijdou.

Zaběhnutí pejskové z oblasti zkázy jsou vystrašení, ale trpělivě čekají na své páníčky, až si pro ně přijdou.
20:28
25. 6. 2021

V Lužicích na Hodonínsku, které poškodily ve čtvrtek bouřky, začalo drobně pršet. Část střech poničených domů stačili lidé opravit či zakrýt plachtami.

Video  
Video se připravuje ...
20:20
25. 6. 2021
!

Sbírka Nadace Via na pomoc zpustošeným jihomoravským obcím vynesla za necelých 24 hodin více než 100 milionů korun. „Ještě nikdy se v historii české filantropie nevybralo tolik peněz za tak krátkou dobu,“ řekl Zdeněk Mihalco, ředitel nadace. Desítky milionů korun shromáždily také další dobročinné organizace. Diecézní charita Brno vybrala přes 50 milionů korun. Peníze nebo jinou pomoc slíbily také firmy či samosprávy z celé republiky.

Nadace Via uvolní část shromážděných peněz na okamžitou pomoc zasaženým obcím. Rozdělení zbytku bude koordinovat s dalšími neziskovými organizacemi a nadacemi. Podle nadace jde o rekordní vlnu solidarity.

19:53
25. 6. 2021
!

Premiér Andrej Babiš z postižené oblasti ve vysílání TV NOVA zopakoval, že vláda chce co nejrychleji poslat do zasažených obcí finanční injekce na obnovu majetku i silnic. 

„Je to skutečně katastrofa. Je to neuvěřitelné, co se stalo. Pro náhradu bydlení dáme dva miliony dotaci, plus tři miliony úvěr na 30 let. 450 milionů korun na opravu  infrastruktury,“ řekl premiér. 

Hlavní sumu na obnovu poničených obcí chce vláda v pondělí zažádát v Bruselu. „Největší částku, budeme žádat v pondělí po vyčíslení škod. Mohlo by to být v miliardách,“ dodal Babiš s tím, že peníze z EU očekává v řádu dnů. 

„Vláda musí v pondělí rozhodnout a ty peníze musejí přijít rychle, protože jedině rychlá pomoc je efektivní,“ dodal premiér s tím, že když bube potřeba, vláda opět zasedne online. 

Premiér Andrej Babiš v Moravské Nové Vsi, kterou poničilo tornádo. Premiér Andrej Babiš v Moravské Nové Vsi, kterou poničilo tornádo.
19:35
25. 6. 2021
!

Počet domácností odpojených od dodávek elektrické energie klesl z ranních 70.000 na současných zhruba 3500, uvedl dnes po 19:00 mluvčí společnosti EG.D Radek Šperňák. Výpadky dodávek stále eviduje také ČEZ, v jehož distribuční síti zůstává asi 1800 odběratelů bez proudu.

Stav nouze je vyhlášený s účinností od čtvrtečních 20:00. „Na našem distribučním území i nadále intenzivně pracujeme na odstraňování poruch. Zrušili jsme všechny plánované odstávky v nejpostiženějších lokalitách a všechny dostupné síly vlastní i dodavatelské soustředíme na opravu škod po nočních bouřích,“ uvedl Šperňák. Na jižní Moravu zamíří i pracovníci z jiných regionů, které nejsou aktuálně tolik zasažené.

19:10
25. 6. 2021
!

Prezident Miloš Zeman vystoupí v sobotu v 18:50 s mimořádným projevem. 

Prezident promluví k situaci na Hodonínsku a dalších oblastech, které pustošilo ve čtvrtek ničivé tornádo. 

18:54
25. 6. 2021

Pražští hasiči po celodenním pátrání v sutinách zbořených domů hlásí, že nenalezli žádné osoby. „Tým se během dne překlopil spíše do módu na likvidační práce (odstraňování stromů a sutin),“ sdělil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

V sobotu do Moravské Nové Vsi zavítají dobrovolní hasiči ze Zbraslavi, Letňan, Libuše a Řeporyjí. „Celkem na místě bude zůstávat 41 lidí. Mimo motorové pily a další prostředky při likvidační práci povezeme i lopaty, kolečka a další pomoc ze skladu humanitárního materiálu Správy služeb hl. m. Prahy. V týmu, který z Prahy zítra ráno vyráží na pomoc kolegům a lidem z Jihomoravského kraje, je i naše psycholožka a členka týmu posttraumatické péče,“ dodal.

18:48
25. 6. 2021

Luhačovice na Zlínsku, které v noci na dnešek poškodila silná bouře, vyhlásily sbírku na pomoc lidem v lázeňském městě, ale i v jiných oblastech, které zasáhly ničivé bouřky. Dobrovolní dárci mohou přispět na transparentní účet zřízený charitativní organizací Korunka Pomáhá.

Číslo účtu je 2801896248/2010, variabilní symbol 2021. Do poznámky je možné uvést i konkrétní účel daru. Příspěvek může putovat nejen do Luhačovic, ale i do dalších zasažených oblastí, například na Hodonínsku.

Následky bouře v Luhačovicích. Následky bouře v Luhačovicích. Následky bouře v Luhačovicích.
18:32
25. 6. 2021

Katastrofální úder tornáda na jihu Moravy způsobil astronomické škody, zranil desítky lidí a minimálně pět jich připravil o život. Jednou z obětí byla podle slovenských médií mladá žena Martina, původem z Prešova, dcera známého hudebníka Františka Cmara ze skupiny Mloci. Tragédie je o to větší, že v době smrti měla být těhotná.

18:19
25. 6. 2021

Premiér Andrej Babiš v Moravské Nové Vsi, kterou poničilo tornádo.

Předseda vlády s ministryní Schillerovou byli nejprve v Hruškách, pokračují do Mikulčic a Lužic, které rovněž zpustošila bouře. Babiš řekl, že si nepřeje, aby ho dále doprovázeli novináři. Prohlásil, že mu to není příjemné.

Premiér Andrej Babiš v Moravské Nové Vsi, kterou poničilo tornádo. Premiér Andrej Babiš v Moravské Nové Vsi, kterou poničilo tornádo. Premiér Andrej Babiš v Moravské Nové Vsi, kterou poničilo tornádo.
18:12
25. 6. 2021

Hasiči z Karlovarského kraje poskytli kolegům z Jihomoravského kraje, postiženého bouřkami a tornádem, pomoc ve formě speciálního velitelského vozu s drony pro monitorování rozsahu škod. Odpoledne pak odjelo téměř padesát hasičů se speciální technikou přímo do postižené oblasti.

Karlovarský kraj připravuje koordinaci darů od lidí a vyhlásí na pomoc postiženým oblastem sbírku, řekl dnes ČTK hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Účast a podporu vyjádřila na sociálních sítích i řada starostů a krajských politiků.

17:52
25. 6. 2021

Obyvatelé strakonických lokalit Povážská, Volyňská, Nádražní a Šumavská jsou bez teplé vody. Strakonická teplárna musela po bouřích odstavit parovodní trubky zásobující výměníkovou stanici v Tovární ulici, vodu s hasiči odčerpává. ČTK to dnes řekl generální ředitel teplárny Pavel Hřídel.

„Jak stoupla hladina vody v různých stokách a potocích, tak zaplavila jednu část šachty u Volyňky a my to odčerpáváme. Kupovali jsme nové čerpadlo, abychom se toho zbavili,“ řekl Hřídel. Výměníková stanice v Tovární ulici připravuje teplou vodu pro oblasti Šumavská, Povážská, Volyňská a Nádražní. Parovodní trubky jsou zatopené.

17:35
25. 6. 2021

Část lidí v jihomoravských obcích zasažených bouřkami vítá návštěvu politiků, část je proti. Dnes postiženými obcemi prochází premiér Andrej Babiš (ANO) s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Někteří lidé to vnímají jako jejich povinnost, druzí v tom spatřují sbírání politických bodů před říjnovými volbami do Sněmovny. Bouřky ve čtvrtek večer nejvíce zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko, kde ničily domy i auta.

Premiér Andrej Babiš v Moravské Nové Vsi, kterou poničilo tornádo. Ministryně financí Alena Schillerová v Moravské Nové Vsi, kterou poničilo tornádo.
17:25
25. 6. 2021

Ministerstvo financí v souvislosti s vyhlášením stavu nebezpečí v regionech Břeclav a Hodonín připravilo úlevy v daňové oblasti, které pomohou poškozeným občanům a firmám zvládnout nelehkou situaci způsobenou živelní katastrofou z 24. června. Informovala o tom ministryně financí Alena Schillerová na svém twitterovém účtu.

17:16
25. 6. 2021

Ještě jednou prosíme všechny dobrovolníky, kteří chtějí nabídnout své síly, případně humanitární materiál, aby vyčkali a informovali se na lince 800 129 921. Komunikace uvnitř zasažených obcí a v blízkém okolí jsou přetížené a potřebujeme je udržet průjezdné. Děkujeme,“ informovali na twitteru jihomoravští hasiči.

16:55
25. 6. 2021

Lidé v Lužicích na Hodonínsku začali po nočních bouřkách opravovat poničené střechy. Shazují staré tašky, dělají nové krovy. Bouřky poničily v obci na 120 domů, asi do 20 čeká podle starosty Tomáše Kláska demolice.

Zatímco ráno bylo v místě slyšet především sirény záchranných složek, odpoledne už byly slyšet zvuky tašek dopadajících na zem, kladiv a motorových pil. V místě, kde ráno byla střecha zcela pryč i s krovy, jsou nyní krovy nové a pracuje tam několik mladých mužů.

Sobotní pohled na noční řádění tornáda v Lužici na Hodonínsku.
16:48
25. 6. 2021

Poté, co ČEPS zajistil stožáry velmi vysokého napětí a umožnil tím provoz na dálnici, zahájil přípravu výstavby náhradní přenosové trasy přes D2,“ napsal na twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodal, že počet domácností bez proudu se snížil již na 7 tisíc.

16:46
25. 6. 2021

Stopa po tornádu na jihu Moravy je 26 kilometrů dlouhá a 500 metrů široká, řekl Petr Münster z brněnské pobočky ČHMÚ. Stopa končí u Ratíškovic.

16:43
25. 6. 2021

Premiér Babiš v nejzničenější části obce Hrušek řekl, že to vypadá stejně jako po povodních v r. 1997 v Troubkách. Obec ve čtvrtek zdevastovala bouře.

16:33
25. 6. 2021

Na odstraňování škod způsobených čtvrtečním řáděním tornáda na jihu Moravy se nespecifikovanou částkou rozhodla přispět i fotbalová reprezentace.

16:26
25. 6. 2021

Provoz na D46 ve směru z D1 od Brna na Olomouc byl obnoven, uvedl Havlíček. Uzavřený byl od rána, bouřka poškodila vedení vysokého napětí.

16:19
25. 6. 2021

V Mikulčicích je poškozená třetina budov, mimo jiné i nové denní centrum a škola. Bez energie bude obec podle starostky nejspíš několik týdnů.

Mikulčice po řádění tornáda Takto to vypadá po tornádu v Mikulčicích Takto to vypadá po tornádu v Mikulčicích
16:13
25. 6. 2021

Lidé v Lužicích na Hodonínsku začali po bouřkách opravovat poničené střechy. Dělají nové krovy a pokládají tašky. V obci bouřky poničily 120 domů.

16:00
25. 6. 2021

Na Vysočině chystají finanční pomoc jižní Moravě poničené bouří a tornádem kraj i obce. Někde se kvůli tomu mimořádně sejdou zastupitelstva. Kraj chce darovat Jihomoravskému kraji deset milionů korun. Havlíčkobrodští zastupitelé se předběžně dohodli, že ve prospěch postižených obcí uvolní milion korun, což je částka odpovídající odměně za vítězství Havlíčkova Brodu v soutěži Historické město 2020. ČTK o tom informovali zástupci úřadů.

Krajské zastupitelstvo Vysočiny bude schvalovat dar na jednání svolaném na 5. července. „O konkrétním využití daru si následně rozhodne přímo Jihomoravský kraj podle situace a svých aktuálních potřeb,“ uvedl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) v tiskové zprávě.

15:52
25. 6. 2021

Společnost EG.D vyhlásila stav nouze kvůli ohrožení bezpečnosti a spolehlivosti provozu elektrizační soustavy.

15:40
25. 6. 2021

Obyvatelé strakonických částí Povážská, Volyňská, Nádražní a Šumavská jsou bez teplé vody. Teplárna po bouřích odstavila zatopené parovodní trubky.

15:40
25. 6. 2021

O řádění tornád v Česku promluvil pro Blesk lovec bouřek z Czech Thunderstorm Research Association Matěj Hrabánek. „Já osobně jsem se s tornádem ještě nesetkal, ale dokumentovali jsme škody po tornádu v roce 2016 u Červené hory na Náchodsku nebo v září 2018 u Lišan na Rakovnicku, ty ale nebyly v takovém rozsahu jako na Moravě,“ popsal.

 

Když jsem včera viděl první záběry škod zdevastovaných obcí, lezl mi mráz po zádech. Na našem území je to opravdu něco výjimečného,“ dodal. Když chce lovec bouřek vyfotit takový jev, jako je supercela, z níž tornádo vzniká, musí dbát zvýšené opatrnosti. „Je vhodné fotit o několik kilometrů mimo její cestu, protože jádro supercely doprovází kroupy velkých rozměrů nebo právě třeba tornádo, jako tomu bylo včera na Moravě,“ uvedl Hrabánek.

15:35
25. 6. 2021

Úřady práce přijaly dopoledne od lidí z poničených obcí na jihu Moravy 13 žádostí o mimořádnou dávku a vyplatily 513.000 Kč, uvedla mluvčí úřadu.

15:30
25. 6. 2021
!

Tornádo na jihu Moravy bylo nejtragičtější v Evropě od r. 2001. Nejničivější tornádo na kontinentu zabilo v Rusku v r.1984 asi 90 lidí, tvrdí server Severe Weather.

Tornádem poničená obec Hrušky v pátek 25. června 2021. Lidé s hrůzou sledují, co přírodní živel napáchal. Začínají odklízet trosky a počítat škody. Tornádem poničená obec Hrušky v pátek 25. června 2021. Lidé s hrůzou sledují, co přírodní živel napáchal. Začínají odklízet trosky a počítat škody. Tornádem poničená obec Hrušky v pátek 25. června 2021. Lidé s hrůzou sledují, co přírodní živel napáchal. Začínají odklízet trosky a počítat škody.
15:19
25. 6. 2021
!

Sbírky na pomoc bouří zasaženým obcím na Moravě vznikají po celé zemi, na dárcovských kontech se sešly už desítky milionů korun. Například na kontě sbírky Nadace Via bylo ve 14:15 kolem 67 milionů korun. Další sbírku vyhlásily například Diecézní charita Brno, Husitská diakonie, dárcovská platforma znesnáze21, Člověk v tísni či Konto Bariéry. Svaz měst a obcí ČR (SMO ČR) uvolní z rezervy pětimilionovou částku na cílenou pomoc, organizuje i finanční sbírku. Nadace Karel Komárek Family Foundation a společnost Sazka věnují na obnovu regionu 150 milionů korun, Nadace ČEZ přispěje deseti miliony korun. Lidé i firmy nabízejí také materiální pomoc - nářadí, oblečení nebo plachty na provizorní zakrytí poškozených střech, nabídky se objevují hlavně na sociálních sítích.

Detailní přehled, kde a jak můžete pomoci, najdete zde.

15:08
25. 6. 2021

Vláda schválila bezplatné poskytnutí hmotných rezerv, zejména pohonných hmot pro složky IZS zasahující v obcích zpustošených tornádem, řekl ČTK Švagr.

14:57
25. 6. 2021

„V obcích zničených tornádem nyní zasahuje 880 hasičů, dalších 330 dorazí odpoledne. Na místě pomáhá i 300 vojáků,“ řekl šéf hasičů Ryba.

14:56
25. 6. 2021

Záchranné práce na jižní Moravě se dosud zaměřovaly především na lidské životy, nyní se začne více řešit majetek, řekl dnes novinářům jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Hmotné škody jen na krajském majetku budou ve stovkách milionů korun, vyplynulo z Grolichova vyjádření.

Přesnější odhady celkových škod zatím nejsou k dispozici, kraj se je pokouší vyčíslit kvůli plánované žádosti o speciální příspěvek z Evropské unie. „Pomoc Evropské unie může být ve výši 1,6 miliardy korun. To určitě nebude stačit,“ řekl Grolich.

14:51
25. 6. 2021

Záchranáři v Jihomoravském kraji po bouřce odvezli do nemocnic 83 pacientů, z nich 18 bylo zraněných těžce. Další desítky ošetřili na místě.

14:41
25. 6. 2021

Rada pro výzkum vývoj a inovace (RVVI) dnes vyzvala výzkumné organizace a vysoké školy k pomoci lidem z oblastí na jihu Moravy, které ve čtvrtek postihly silné bouře a tornádo. Na konferenci po zasedání rady to řekl její první místopředseda, historik a filozof Pavel Baran. RVVI dnes jednala například také o výdajích rozpočtu na vědu pro příští rok. Trvá na svém návrhu ve výši 39,35 miliardy korun. O návrhu rozpočtu chce rada jednat s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Ministerstvo financí navrhlo meziroční snížení rozpočtu na vědu na 36,1 miliardy. S tím RVVI a další zástupci výzkumu nesouhlasí.

„Rada pro výzkum, vývoj a inovace se obrací s výzvou na výzkumné organizace, kolegyně a kolegy působící ve výzkumu, aby zvážili svoji podporu a připojili se k projevům solidarity a sbírkám vyhlášeným na pomoc postiženým oblastem jižní Moravy, které zasáhly ve čtvrtek 24. června ničivé bouře a tornádo,“ uvedl Baran. Dodal, že věří, že řada výzkumných organizací, vysokých škol a dalších pracovišť v této věci už konala.

14:38
25. 6. 2021

V těchto chvílích už se na jihu Moravy nachází tým meteorologických expertů, kteří budou známkovat nejen škody, ale také budou zjišťovat, jakou rychlostí tornádo udeřilo. Rychlost větru uvnitř tornáda se pohybovala kolem 200 km/h,“ řekla v Epicentru Blesku meteorologožka Dagmar Honsová.

14:31
25. 6. 2021

Noční tornádo poničilo značnou část zoo v Hodoníně včetně psího útulku. Vedení zoo na Facebooku poprosilo o pomoc.

Tornádo poničili i značnou část zoo v Hodoníně včetně útulku. Tornádo poničili i značnou část zoo v Hodoníně včetně útulku. Tornádo poničili i značnou část zoo v Hodoníně včetně útulku. Tornádo poničili i značnou část zoo v Hodoníně včetně útulku.
14:22
25. 6. 2021

Tornádo zničilo výrobní areál firmy Groz-Beckert Czech v Lužicích. Zranili se čtyři lidé. Závod se zhruba 450 zaměstnanci je mimo provoz, sčítá škody.

Tornádo poničilo výrobní areál strojírenské firmy Groz-Beckert Czech v Lužicích. Zranili se čtyři lidé. Tornádo poničilo výrobní areál strojírenské firmy Groz-Beckert Czech v Lužicích. Zranili se čtyři lidé.
14:16
25. 6. 2021

Na Břeclavsku a Hodonínsku, které v noci zasáhly bouřky s tornádem a zničily lidem domy, bude denně působit 60 psychologů. ČTK to řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Podle mluvčích záchranných složek jsou na tom lidé psychicky špatně, někteří přišli během chvíle o střechu nad hlavou.

Psychologickou pomoc lidem nabídli už psychologové policie nebo záchranářů. „Začíná ale vznikat psychologický tým, který bude v zasažené oblasti působit až do pondělí, a to v počtu 60 interventů denně,“ řekl Mikoška. Podle něj se do týmu zapojily záchranné složky i charita.

14:13
25. 6. 2021

Tornádo v Lužicích na Hodonínsku poničilo mimo jiné technologický park MND patřící do skupiny KKCG, škody budou ve stovkách milionů korun. Zakladatel KKCG Karel Komárek pošle na obnovu regionu minimálně 150 milionů korun. Skupina o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Dana Dvořáková za skupinu uvedla, že tornádo poškodilo nový technologický park MND a datové centrum společnosti DataSpring. V areálu nebyl nikdo ze zaměstnanců zraněn. „Výši škod není v této chvíli možné přesně určit, ale bude se pohybovat ve stovkách milionů korun,“ uvedla Dvořáková.

14:08
25. 6. 2021

„Materiálu bylo dostatek, my jsme předzásobeni jak z hlediska zdravotnického materiálu, tak z hlediska krve. V nemocnici máme velmi silnou základnu dárců krve, se kterou velmi dobře spolupracujeme,“ řekl ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík ve studiu Blesku a dodal, že nejdramatičtějším okamžikem byl výpadek elektřiny.

„Máme záložní zdroj, kdyby se výpadek nepodařilo vyřešit,“ uvedl.

14:07
25. 6. 2021

Bohumila Kučerová (86) přišla kvůli nočnímu tornádu o vše.

Bohumila Kučerová (86) přišla o vše. Bohumila Kučerová (86) přišla o vše. Bohumila Kučerová (86) přišla o vše.
14:06
25. 6. 2021

Silný vichr poničil vyškovský zoopark, stromy popadaly, poškozené jsou střechy, utekla i některá zvířata. Klokana pracovníci chytili na sídlišti.

13:59
25. 6. 2021

Chorvatsko nabídlo Česku pomoc s odstraňováním následků řádění tornáda, které ve čtvrtek večer zpustošilo několik obcí na jižní Moravě. Uvedl to dnes chorvatský premiér Andrej Plenković.

„Vyjadřujeme soustrast premiéru Andreji Babišovi a českému národu kvůli ztraceným životům a velkým škodám po ničivém tornádu,“ napsal Plenković v příspěvku na Twitteru, který doprovodil mimo jiné snímkem českého hasiče odpočívajícího na zemi před rozbořenými domy.

„Ministerstvo vnitra a civilní ochrana jsou v kontaktu s českými úřady ohledně poskytnutí pomoci. V těchto náročných časech může Česko počítat s naší podporou a solidaritou,“ dodal chorvatský premiér.

13:57
25. 6. 2021

Krupobití, bouřky i větrný vír, nejspíš tornádo, ve čtvrtek večer drtivě zasály jih Moravy. Zkázu zachytila atletka Kristiina Mäki, která tam trénuje. Do pomoci postiženým se zapojila hokejová reprezentace i fotbalové Slovácko. 

13:56
25. 6. 2021

„Celkem jsme ošetřili 83 osob, z toho 45 bylo hospitalizováno. Šest z toho bylo s těžkým zraněním a nejtragičtější událostí celého večera bylo úmrtí jedné z těchto osob, kterou se bohužel nepodařilo zachránit,“ upřesnil počty zraněných ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík v Epicentru Blesku.

13:56
25. 6. 2021

Vláda ještě dnes formou videokonference rozhodne o využití pohonných hmot ze Státních hmotných rezerv pro zasahující složky na jižní Moravě, které zpustošilo tornádo. Novinářům v brně to řekl premiér Andrej Babiš.

Státní hmotné rezervy jsou připraveny poskytnout kromě pohonných hmot i další komodity ze svých skladů, zatím takový požadavek nebyl, dodala ministryně financí Alena Schillerová.

13:49
25. 6. 2021

Nápojářské firmy a potravinové banky posílají na Moravu pomoc. Podle ředitelky České federace potravinových bank Veroniky Láchové bude nutné v následujících týdnech navýšit distribuci pomoci v oblasti.

„Od včerejšího (čtvrtečního) večera na místě operuje lokální potravinová banka – Potravinová banka pro Brno a Jihomoravský kraj. Je ve spojení s krizovým štábem a sociálními odbory. Mezi jejich odběratele patří i Charity Hodonín nebo Břeclav a celá řada dalších, které jsou již určitě v terénu,“ informovala ČTK Láchová.

13:48
25. 6. 2021

Provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS dokončil po 13:00 odklízení spadlých vodičů po tornádu z dálnice D2 u Břeclavi. Provoz na dálnici byl obnoven, sdělila ČTK mluvčí firmy Hana Klímová. Vodiče spadly dnes v noci po zhroucení osmi stožárů přeshraničního vedení vlivem extrémních meteorologických podmínek, připomněla. Na jižní Moravě řádilo tornádo.

„Spadlá lana vedení V497 byla z dálnice D2 u Břeclavi odklizena dnes krátce po 13:00. Energetici na řešení situace intenzivně pracovali od časného rána, kdy těžká technika na místě zahájila kotvení okolních stožárů. Následně technici začali pracovat na odklízení spadlých vodičů,“ uvedla Klímová.

13:27
25. 6. 2021

Podnikatelé zasažení tornádem akutně postrádají hlavně plachty na dočasné zakrytí poničených budov. ČTK to řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Škody způsobené domácnostem i podnikatelům v tuto chvíli podle něj nelze reálně vyčíslit.

„V prvé řadě je třeba nechat pracovat složky integrovaného záchranného systému, poté bude potřeba obnovit poničené obce, opravit infrastrukturu, provést stržení zničených budov, opravit a postavit nové domy. Z toho důvodu v současnosti mapujeme, zda stavební firmy budou mít dostatek stavebního materiálu i personálních kapacit na tyto práce,“ uvedl Dlouhý.

13:21
25. 6. 2021

Všichni pacienti s těžkými zraněními, které máme na oddělení, jsou stabilizovaní. S velkou nadějí nepředpokládáme nějaké další zásadní zhoršení jejich zdravotního stavu,“ informoval v Epicentru Blesku ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík.

Podle něj je ale možné, že dojde k dalšímu zhoršení situace a zraněných opět přibude. „Předpovědi na dnešní večer nejsou povzbudivé,“ uvedl ředitel.

13:18
25. 6. 2021

Polsko podalo českým hasičům pomocnou ruku při práci v tornádem zničených obcích.

13:17
25. 6. 2021

Roudnice nad Labem pošle nejvíce postiženým obcím milion korun.

13:09
25. 6. 2021

Středočeský kraj a řada středočeských měst finančně pomůže obcím na jižní Moravě, které ve čtvrtek večer zasáhlo tornádo. Hejtmanství přispěje částkou jeden milion korun, pomoc obcím zasaženým přírodní katastrofou musí v pondělí schválit zastupitelé, uvedla dnes na svém facebookovém profilu hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Kraj podle Peckové neplánuje zřízení dalšího účtu, kam by mohla pomoc posílat veřejnost. „Soukromé dárce prosíme o příspěvek na již zřízené transparentní účty. Je jich už několik. A já budu nesmírně hrdá hejtmanka, že právě Středočeši takto pomáhají,“ uvedla Pecková.

13:07
25. 6. 2021

Večejší noc byla tou nejtěžší v kariéře ředitele hodonínské nemocnice Antonína Tesaříka. Řekl to v Epicentru Blesku.

„Byla nezapomenutelná mírou toho lidského neštěstí, které jsme tu měli. Ptal jsem se i pamětníků v naší nemocnici, zda něco podobného zažili. Nikdo, a jsou tady desítky let, si nic takového nepamatuje,“ řekl Tesařík.

12:57
25. 6. 2021

Hodonínsko a Břeclavsko ve čtvrtek večer postihlo tornádo, které se do historie České republiky zapíše mezi ta nejsilnější a nejničivější. Tento mimořádný jev, který se dá předpovědět jen pár minut před jeho samotným vznikem, má za následky nejméně pět lidských obětí, stovky zraněných a majetky v sedmi obcí. Jak tornádo vzniká a proč udeřilo tak ničivou silou? Jak situaci zvládají v místních nemocnicích a v postižených obcích? Sledujte od 13:00 Epicentrum Blesku s ředitelem hodonínské nemocnice Antonínem Tesaříkem a s meteoroložkou Dagmar Honsovou.

Šéf hodonínské nemocnice Antonín Tesařík v Epicentru Blesku
12:59
25. 6. 2021

Čeští hokejisté se rozhodli věnovat výraznou část odměn za mistrovství světa postiženým obcím na jižní Moravě. Se svazem pošlou milion korun.

12:54
25. 6. 2021

Slovenské úřady vyčlenily hasiče, jakož i psovody horské služby a policie pro případ, že by Česko tuto formu pomoci potřebovalo. Slováci také organizují sbírku věcí na pomoc lidem na Moravě. V souvislosti s bouřemi zůstalo bez elektřiny na Slovensku v příhraničních oblastech s Českem několik tisíc odběratelů.

Podle ministra sociálních věcí Milana Krajniaka má Slovensko volné kapacity ubytování pro děti z dětských domovů, dále pro celé rodiny a svá zařízení sociálních služeb nabízejí i Bratislavský a Trnavský kraj. „Všude v zařízeních jsme připraveni spolu s kolegy odborníky poskytnout komplexní psychologickou a poradenskou pomoc,“ napsal ministr na sociální síti. Dodal, že s nabídkou pomoci již kontaktoval svou českou kolegyni Janu Maláčovou.

12:50
25. 6. 2021

Z Královéhradeckého kraje míří na jižní Moravu zasaženou tornádem a krupobitím finanční, materiální i lidská pomoc. Například stotisícový Hradec Králové chce poslal do regionu milion korun. Do pomoci na jižní Moravě se již zapojily také desítky policistů hradeckého krajského policejního ředitelství. ČTK to dnes řekli zástupci samospráv a policie.

„Vedení města bude v pondělí na jednání zastupitelstva předkládat návrh finanční pomoci města postiženým obcím na jižní Moravě ve výši jeden milion korun,“ uvedla dnes mluvčí hradeckého magistrátu Kateřina Šmídová.

12:46
25. 6. 2021

Bývalý fotbalový útočník Vladimír Malár (45), který hrával ligu za Slavii, Spartu nebo Slovácko, měl štěstí v neštěstí. „Byli jsme mimo epicentrum, ale o sto metrů dál už jsou domy bez střech a dál jen holé zdi,“ líčí Vladimír Malár pro iSport.cz

12:45
25. 6. 2021

Tornáda vznikají, pokud jsou splněny vhodné podmínky v atmosféře, popsal Blesku Michal Žák, meteorolog a pedagog katedry fyziky atmosféry na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. „Musí být vhodné podmínky především pro vznik vertikálně mohutných bouřkových oblaků, což nastává ideálně v případě teplého a vlhkého vzduchu, který se setkává s chladným a suchým vzduchem (tedy kontrast teploty i vlhkosti),“ popsal s tím, že důležité jsou také podmínky proudění – musí totiž existovat také dostatečně velký svislý střih větru, který pomáhá vzniku rotace. Vír se pak spouští k zemi, po dotyku se zemí je označován jako tornádo.

 

Tornáda se podle Žáka v Česku občas vyskytují, bývají ale slabší. „Naposledy bylo silné tornádo v Litovli v roce 2004, kdy dosáhlo síly EF3 na rozšířené Fujitově stupnici (tornádo o rychlosti větru 218–266 km/h, které ničí střechy i zdi dobře postavených domů a převrací i vlaky, pozn. red.),“ uvádí meteorolog. To včerejší podle něj kolísá na pomezí EF3 a EF4 (tornádo o rychlosti větru 267–322 km/h, které páchá zničující škody – srovnává se zemí dobře postavené domy, stavby se slabými základy odnáší, odmršťuje auta). Intenzita tornáda ale během jeho života kolísá.

 

Přepovědět tornádo je podle Žáka velmi obtížné, zejména to, kdy a kde se objeví. „Obecně je to spíš o nějaké pravděpodobnosti výskytu (která i tak je dost malá), navíc tornádo je malý jev, takže o to je úspěšná předpověď složitější,“ dodává. Poprvé podle něj dobře zdokumentoval tornádo na Moravě meteorolog a genetik J. G. Mendel v roce 1870 v Brně.

12:44
25. 6. 2021

Pražský USAR tým vyhledávání osob v troskách domů v Moravské Nové Vsi ukončil. „Všechny objekty byly prohlédnuty. Nikdo nebyl nalezen. Naše činnost se teď soustředí na likvidační práce, tedy odstraňování spadlých stromů a poškozených elektrických sloupů,“ uvedl na Twitteru mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

12:44
25. 6. 2021

V Hodoníně utrpělo škody 35 bytových domů, jeden byl evakuovaný kvůli úniku plynu. Nejvíce potřeba jsou pokrývači, chybí plachty na zakrytí střech.

12:39
25. 6. 2021

V Lužicích zasáhly bouře třetinu obce a zničily asi 120 domů. Z toho asi 20 musí jít k zemi, uvedl starosta. Škody počítá ve stovkách milionů.

12:35
25. 6. 2021

Tornádo významně poškodilo fotovoltaickou elektrárnu Pánov u Hodonína, elektrárna v původní podobě už neexistuje, uvedl ČEZ. Výši škod firma zjišťuje.

12:27
25. 6. 2021

Evropská komise předloží Babišovu žádost o finanční podporu Evropskému parlamentu a Radě.

12:23
25. 6. 2021

Do pomoci obcím zasaženým čtvrtečními bouřemi na jižní Moravě se postupně zapojí brněnské univerzity. Vysoké učení technické mobilizuje své statiky, Masarykova univerzita nabízí ubytování na kolejích a práci dobrovolníků, Mendelova univerzita poskytne dřevo na krovy, informovali představitelé brněnských vysokých škol. Nabídky pomoci od jednotlivců a institucí přicházejí z celého Česka, dokonce zahltily krizovou krajskou linku.

Vedení stavební fakulty brněnské techniky komunikuje se zástupci kraje, vzniká seznam pracovníků, kteří jsou schopní zhodnotit statiku zasažených objektů. Kontakty pak dostane krizový štáb.

„Fakulta dále hledá i dobrovolníky z řad studentů, kteří by kromě posouzení stavu poškozených objektů pomohli také s odklízením následků živelné katastrofy. Zároveň ale vyzývají, aby se studenti nevydávali na místo po vlastní ose, protože záchranné práce jsou koordinovány s krizovým štábem kraje,“ uvedla mluvčí školy Radana Koudelová.

12:13
25. 6. 2021

Nadace skupiny ČEZ daruje zdemolovaným obcím 10 milionů korun na obnovu.

12:12
25. 6. 2021

Podle ČHMÚ škody způsobené čtvrtečním tornádem odpovídají síle F3, kdy se rychlost větru pohybuje kolem 219 km/h. Nevyloučili ani vyšší stupeň.

12:11
25. 6. 2021

Armáda vyslala 150 vojáků z útvaru v Bučovicích, pomohou hasičům v postižených vesnicích na jižní Moravě. Posílí ženijní odřad, který je na místě.

12:10
25. 6. 2021

Zoologická zahrada v Hodoníně je až do odvolání uzavřena. Zvířata jsou v šoku, ale v pořádku. Útulek pro opuštěné psy při Zoologické zahradě Hodonín byl plně zasažen včerejší bouřkou a tornádem. Azyl pro všechny psy nabídl útulek Bulhary, kterému moc děkujeme. Účet útulku pro psy, který byl srovnán se zemí:

KB Hodonín 6535671/0100, var. symb. 4444

 

12:07
25. 6. 2021

Tornádo, které řádilo ve čtvrtek na jižní Moravě, způsobilo klientům Generali České pojišťovny podle jejího odhadu stovky až tisíce škod za stovky milionů korun. ČTK to řekl mluvčí pojišťovny Jan Marek. Toto číslo bude dále zpřesňovat. Další pojišťovny uvedly, že na odhady škod je zatím brzy.

„Evidujeme škody na zdraví, majetku, tak u podnikatelských subjektů či municipalit,“ dodal.

12:02
25. 6. 2021

Politické hnutí Přísaha zrušilo podobně jako hnutí STAN po ničivé bouři na jižní Moravě veřejný sněm, který se měl konat v sobotu v Ostravě.

11:56
25. 6. 2021

Podle vědců je předpovědět tornádo velmi složité, u nás to vůbec není možné. Nelze ani jasně říct, jaký vliv má na výskyt klimatická změna.

11:51
25. 6. 2021

Rakouský prezident Van der Bellen vyjádřil soustrast pozůstalým po tornádu. Poděkoval také rakouským záchranářům za zásah na jižní Moravě.

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen
11:50
25. 6. 2021

Bez proudu po bouřkách bylo v Česku po 11:00 asi 30 500 odběratelů. Nejvážnější situace je stále na jižní Moravě, kde je bez proudu 18 700 odběratelů.

11:43
25. 6. 2021

Bouře značně poničila obec Stebno u Kryr na Lounsku. Meteorologové nevylučují, že místo zasáhlo tornádo. Škody jsou v řádech desítek milionů korun. Na místě je stovka hasičů a dobrovolníků. Starosta Kryr Miroslav Brda ČTK řekl, že nikdo nebyl zraněn.

„Vše nasvědčuje tomu, že to bylo menší tornádo. Potvrdit musí ale ještě šetření na místě, síla jevu se bude posuzovat podle zjištěných škod. Zatím jsme viděli polámané stromy, sebrané střechy,“ řekla ČTK Jana Ehertová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

11:41
25. 6. 2021

Jihomoravské obce, které ve čtvrtek nejvíce zasáhly bouřky a silný vítr, už hasiči z 99 procent prošli a neměli by tam najít další zraněné či mrtvé. Po jednání krizového štábu v Břeclavi to řekl hejtman kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Lidé se chtějí do svých domovů vracet alespoň pro majetek, řekl Grolich, varoval ale, že budovy stále mohou být nebezpečné.

11:37
25. 6. 2021

Polský ministr zahraničí Zbigniew Rau soucítí s lidmi na jižní Moravě, kteří se potýkají s následky ničivého tornáda a bouřek ze čtvrtečního večera.

„Chtěl bych dát najevo, že soucítím se všemi zraněnými a jejich rodinami,“ napsal šéf polské diplomacie na Twitteru. Ujistil, že Polsko je s nimi solidární a je připraveno pomoci.

11:36
25. 6. 2021
!

Policie má po bouřkách na jižní Moravě potvrzeno pět obětí.

11:35
25. 6. 2021

Plzeň i Plzeňský kraj připravují finanční pomoc pro Jihomoravský kraj, který ve čtvrtek zasáhly ničivé bouřky a tornádo. Plzeň je připravena poskytnout ze svého rozpočtu milion korun, Plzeňský kraj bude o výši rozhodovat v pondělí na jednání rady. Kraj i město pak na 7. a 8. července svolají mimořádná jednání svých zastupitelstev, která budou o pomoci zasaženým oblastem rozhodovat, řekly dnes ČTK mluvčí kraje Eva Mertlová a plzeňského magistrátu Eva Barborková.

„Jde o katastrofu, jež v okamžiku změnila život a osudy tolika lidem. Bohužel i zde v Plzni si stále ještě pamatujeme na ničivé povodně ze srpna 2002, a proto víme, jak je nyní zapotřebí každá podpora. Složky integrovaného záchranného systému odvádějí na místě skvělou práci, úplné odstranění následků ale bude dlouhou cestou, na niž bude potřeba hodně peněz. Proto se i my chceme zapojit,“ řekl primátor Martin Baxa. Do doby jednání zastupitelstva město zjistí, kam konkrétně a na jaký účel peníze pošle. S nabídkou pomoci se ozývají také jednotlivci z Plzně.

11:31
25. 6. 2021

Pouhé tři minuty stačily k tomu, aby se jejich domy staly neobyvatelnými. V době, kdy se obvykle chystají jít spát, museli najednou hledat nocleh, protože jejich domy přišly o střechu. Obyvatelé Lužic na Hodonínsku jsou většinou otřeseni, své zážitky popsali reportérce ČTK anonymně, ale jejich příběhy se podobají.

„Dívali jsme se s přítelkyní na televizi, venku pršelo, blížila se bouřka. Najednou všechno ztichlo, vítr přestal a pak se ozval zvuk, jako když se blíží vlak. Sotva jsme stačili odstoupit od okna a schovat se za stěnu, vyrazilo to celé okno. Kdybychom tam stáli, nejspíš bychom nepřežili,“ popsal čtyřicátník a zoufale obcházel dům, který prošel rekonstrukcí za 600 000 korun.

„Zrovna jsem doplatil hypotéku a dům je na stržení. Nevím, kde začít, jen tu chodím a kouřím,“ posteskl si. Průchod tornáda v pořádku přestáli i jeho dva psi, kocour se stihl schovat ve sklepě.

11:25
25. 6. 2021

Premiér Andrej Babiš požádal o příspěvek na poničené obce z fondů Evropské unie.

11:24
25. 6. 2021

Šéf lidovců Marian Jurečka vyjádřil radost ze solidarity Čechů. Na jih Moravy míří střešní latě, plachty a nářadí.

11:16
25. 6. 2021

V síti Vodafonu kolem půl čtvrté ráno, kdy byla situace nejhorší, bylo napříč republikou téměř 100 vysílačů nefunkčních. Nyní je to podle mluvčího Ondřeje Luštince zhruba 70 vysílačů, většinou kvůli výpadku napájení. Nejpostiženější bylo a je Hodonínsko a Břeclavsko.

„Naše vysílače v obcích Hrušky a Moravská Nová Ves byly fyzicky zničeny. Do těchto obcí jsme vyslali mobilní základnové vysílací stanice. Zároveň rekonfigurujeme naši síť, abychom pokryli postižené obce. Jde například o Moravskou Novou Ves. Obec Týnec už pokrytí díky dieselovému agregátu má. Do obce Lužice už jsme přivezli náhradní díly a vysílač právě opravujeme. Chceme pomoci i tím, že poskytneme naše služby lidem a firmám v nejvíce postižených oblastech zdarma,“ dodal Luštinec.

11:12
25. 6. 2021

Ústí nad Labem chce poslat na pomoc jihomoravským obcím postiženým tornádem a krupobitím milion korun. Radní navrhnou schválení finanční pomoci v pondělí zastupitelům. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Romana Macová. Připraven pomoci finančně i materiálně je Děčín, sbírky organizují firmy a organizace na severu Čech.

Ústí kromě peněz poskytne obcím tisíce litrů dezinfekčních prostředků. Krajské město vyzvalo k solidaritě samosprávy a na webu zveřejnilo účty sbírek konkrétních organizací.

11:11
25. 6. 2021
!

Brno pomáhá! Městské části Brno-Líšeň a Brno-Bystrc uvolňují prázdné byty pro postižené včerejším tornádem.

V případě, že chcete pomoci, sledujte web a sociální sítě Jihomoravského kraje, který o celé situaci pečlivě informuje a zřídil krizovou linku: 800 129 921 a e-mail dobrovolnici@jmk.cz pro koordinaci dobrovolníků. Veřejnou sbírku například vyhlásila Diecézní charita Brno, přispět můžete na číslo účtu: 4211325188/6800, variabilní symbol: 2002

11:11
25. 6. 2021

Bouře s krupobitím na jižní Moravě poškodila církevní stavby. Kostel v Moravské Nové Vsi přišel o krov a vitráže, v Hruškách spadla kostelní věž.

Lidé odklízejí následky ničivého tornáda, které se 24. června 2021 večer prohnalo Hodonínskem. (foceno 25. června 2021 dopoledne)
11:06
25. 6. 2021

On-line supermarkety i potravinářské řetězce chtějí pomoci obcím na Moravě, které ve čtvrtek postihly bouře a tornádo. Kromě potravin a nápojů nabídnou čisticí prostředky. Někteří prodejci už pomoc na místo ráno poslali. Obchodní sítě podpoří také zaměstnance, které přímo živelná pohroma zasáhla. Vyplývá to z ankety ČTK mezi obchodníky.

Tesco podle svého mluvčího Václava Koukolíčka brzy ráno vyslalo dodávky s dekami, sušeným masem, balenými vodami a dalším zbožím do Břeclavi. Společnost je podle Koukolíčka ve spojení s tamním krizovým štábem i krizovým štábem Jihomoravského kraje. Pomoc nabídla i potravinové bance v kraji. „Živel zasáhl i řadu našich kolegyň a kolegů, kterým poskytneme okamžitou pomoc, abychom jim tuto těžkou chvíli pomohli zvládnout,“ řekl.

11:03
25. 6. 2021

V Lužici u Hodonína je po noční smršti poškozeno či zničeno na 120 domů včetně obecních objektů. Blesk.cz to řekl starosta Tomáš Klásek. Potvrdil i úmrtí ženy, kterou vážně zranily trosky domu.  

Sobotní pohled na noční řádění tornáda v Lužici na Hodonínsku. Sobotní pohled na noční řádění tornáda v Lužici na Hodonínsku. Sobotní pohled na noční řádění tornáda v Lužici na Hodonínsku. Sobotní pohled na noční řádění tornáda v Lužici na Hodonínsku.

 

 

 

Zobrazit celou diskusi