Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Potvrzeno: Dostavba Dukovan bez Rusů i Číňanů. Poslanci jejich firmy vyloučili

Aktualizováno -
16. června 2021
12:27
Autor: ČTK, for - 
16. června 2021
11:17

Stát pro stavbu nového bloku elektrárny Dukovany nebude moci využít nabídky firem z Ruska nebo z Číny. Rozhodla o tom dnes Sněmovna. Pro výstavbu bude možné využít pouze technologie od dodavatelů ze států, které přistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách. Rusko a Čína mezi tyto státy nepatří. Normu nyní dostane k projednání Senát.

Vicepremiér Karel Havlíček (ANO) s úpravou souhlasil. Opozice díky této dohodě o uzákonění bezpečnostních záruk přestala blokovat schválení normy o opatřeních k přechodu Česka k nízkouhlíkové energetice, která se týká financování dostavby dukovanské elektrárny.

Takzvaný nízkouhlíkový zákon má podle návrhu vlády zavést způsob stanovení výkupní ceny z nového bloku dukovanské elektrárny, což souvisí se zajištěním financování celého projektu. Ministerstvo průmyslu a obchodu by podle dalšího opozičního ustanovení zákona smělo smlouvu o výkupu elektřiny z Dukovan uzavřít pouze v souladu s ústavním zákonem o bezpečnosti.

Bezpečnostní otazník je hotový

Finální podoba takzvaného bezpečnostního dotazníku k posouzení uchazečů o stavbu nového bloku byla mezitím odsouhlasena a odeslána společnosti ČEZ. Posoudily jej ministerstvo vnitra i bezpečnostní složky, uvedl ve Sněmovně na tiskové konferenci Havlíček. Očekává, že ČEZ dotazník obratem pošle uchazečům.

Dotazník mají dostat pouze francouzská společnost EDF, jihokorejská firma KHNP a severoamerický Westinghouse. Garantovat to má podle dřívějšího Havlíčkova vyjádření vládní usnesení i zadávací dokumentace, ve které jsou uchazeči, s nimiž bude stát jednat, výslovně uvedeni. Následného tendru se tak nebudou moci zúčastnit jiné firmy, a to ani v roli subdodavatelů. Stát v minulosti z dalších zájemců vyloučil firmy z Ruska a Číny.

„Byl odsouhlasen finální text takzvaného bezpečnostního dotazníku, byl to ten očekávaný potvrzující text od ministerstva vnitra a šesti úřadů. Finální znění bezpečnostního dotazníku je v tuto chvíli v souladu s ministerstvem vnitra, průmyslu a bylo odesláno v minulých dnech společnosti ČEZ. Předpokládám, že ho obratem pošle jednotlivým uchazečům,“ poznamenal Havlíček.

„Průběžně se s uchazeči jedná, zejména společnost ČEZ. Pokud sem přijede nějaký vrcholný představitel, jsme připraveni ho přijmout a činíme tak. Je to už v tuto chvíli v rukou ČEZ. Všichni jsou s tím dostatečně dobře seznámeni, akceptují tuto variantu,“ dodal ministr.

Video  Dana Drábová o tendru na Dukovany: Rosatom je napojený na Kreml. Není vhodným partnerem  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Třetí čtení návrhu bylo v dolní komoře zahájeno na začátku února, několikrát bylo ale přerušeno. Důvodem byla mimo jiné právě snaha části opozice zakotvit v zákoně bezpečnostní pojistky k výstavbě nového bloku proti ruským a čínským firmám. Přijaty by podle Havlíčka měly být i pozměňovací návrhy poslanců Jana Lipavského (Piráti), Jana Bartoška (KDU-ČSL) a Petra Dolínka (ČSSD).

„Zákon potřebujeme i pro vyjednávání s Evropskou komisí, odpůrců jádra v Evropě je celá řada. Čím silnější bude shoda na domácí politické scéně, tím je větší šance, že prosadíme tento důležitý energetický projekt i v rámci Evropy,“ řekl první místopředseda a šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Piráti a STAN se zákonem jako celkem nesouhlasí kvůli ekonomickým ukazatelům, blokovat jej ale dále nebudou. „Pojistky na ochranu státního rozpočtu a peněženek občanů v zákoně stále obsazené nejsou. Nadále chceme s ministerstvem a senátory diskutovat o tom, jak danou oblast pojistit v daném zákoně,“ poznamenal pirátský poslanec Petr Třešňák.

Uživatel_5411569 ( 17. června 2021 09:41 )

Dodo52 ( 16. června 2021 19:26 )

Lidi klídek, dostavba má být až za 15 let. To už nebude žádná EU, 4x volby a aspoň deset nových firem na dostavbu. Se divím že se tím zabývají.

panda82 ( 16. června 2021 15:28 )

no měli by si uvědomit, že u tohohle jde politika stranou, prospěch pro republiku je důležitý, že páni poslanci, a tohle nejsou housky na krámě

panda82 ( 16. června 2021 15:24 )

Důvod nesdělili, jenom závist nebo nenabídli vyšší všimné, no co sedá od našich takypolitiků, neumí a nerozumí mezinárodnímu obchodu, vyloučit někoho z obchodu před výběrem se nedělá a , jenom barbar si tohle může dovolit, bylo by vhodné tohle zdůvodnit , zase jsme pro smích, o kolik nás to bude stát navíc , ta nenávist je tak urputná, ale to si vlezdo***kové zatím neuvědomují, až to bouchne bude pozdě, nedá se jich volit, nerozumí tomu, emoce jsou silnější než rozum

provokaterka ( 16. června 2021 13:49 )

Především pozor na Westinghouse,který nemá ani bezpečné tyče.

Zobrazit celou diskusi