Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Feriho obvinění ze sexuálních útoků očima odborníků: Proč údajné oběti mlčely tak dlouho?

  • Autor: ČTK,ula - 
    27. 5. 2021
    05:00

    Proč se neozvaly dřív? To je jeden z dotazů, který rezonuje u svědectví žen, které obvinily poslance TOP 09 Dominika Feriho z nevhodného sexuálního chování. Konkrétně během let 2015 až 2020. Obvinění mladého a velmi oblíbeného politika vzbudilo nejen na sociálních sítích řadu reakcí a otázek. Blesk Zprávám poskytli rozhovor Johanna Nejedlová, zakladatelka spolku Konsent, a kriminolog a instruktor sebeobrany Pavel Houdek. Oba se dlouhodobě zabývají bořením mýtů o sexuálním násilí. Ti odpověděli na zásadní otázky a zároveň zkritizovali přístup některých politiků k celé kauze.

  • 1.Obvinění idolu mladých

    Bývalý poslanec TOP 09 a původně čtyřka pražské kandidátky koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) pro říjnové sněmovní volby Dominik Feri čelí obviněním několika žen z nevhodného sexuálního chování během let 2015 až 2020. Politik v reakci odmítl, že by se dopustil sexuálního násilí, omluvil se ale za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování v některých situacích. Informoval o tom Deník N. Svědectví o nevhodném chování podle něj poskytla řada žen, získal je společně s redakcí Alarmu.

    Některé ženy tvrdí, že s nimi Feri měl sex, i když to výslovně odmítly. Další se svěřily, že se z nich snažil vylákat nahé fotografie či je veřejně dehonestoval. Feri vzápětí rezignoval na svoji funkci v Poslanecké sněmovně. Případem se začala zabývat policie, podle které zatím nebyl nikdo obviněn ani není stanovena právní kvalifikace. 

    Johanna Nejedlová, zakladatelka spolku Konsent, se věnuje prevenci sexuálního násilí a obtěžování a prosazování rovných příležitostí a práv žen i mužů. Kriminolog a instruktor sebeobrany Pavel Houdek se dlouhodobě zabývá problematikou sexuálního násilí a osvětě ohledně mýtů kolem něj. Pro Blesk Zprávy zhodnotili celou kauzu a odpověděli na velmi často opakující se otázky, které nyní ohledně Feriho obvinění kolují na sociálních sítích.

    Česká aktivistka Johanna Nejedlová v pořadu Blesku Epicentrum (9.12.2020) Česká aktivistka Johanna Nejedlová v pořadu Blesku Epicentrum (9.12.2020) | Blesk: Martin Pekárek

    Kriminolog Pavel Houdek Kriminolog Pavel Houdek | www.pavelhoudek.cz

  • 2.Šok, nebo žádné překvapení?

    Zaskočila vás zpráva o obvinění ze sexuálního násilí tak oblíbeného politika, jako je Dominik Feri?

    Johanna Nejedlová: Musím říct, že ne, protože o jeho problematickém chování jsem četla mnohem dřív. Poprvé asi před dvěma lety. Novinkou je to, že novináři nyní dali dohromady svědectví několika obětí a ověřili je.

    Pavel Houdek: Ano, zaskočila. Dominik Feri představoval hodnoty, které nejsou v souladu s tím, co vyšlo najevo. A je tam skutečně velký moment překvapení, který způsobuje to, že se to velmi těžko zpracovává. Ale téměř žádný sexuální predátor nevypadá a nechová se jako sexuální predátor. Připomněl bych lékaře Larryho Nassara, který podle obvinění znásilnil 175 žen a byl to respektovaný člověk, a když se vše provalilo, tak okolí reagovalo, že to není možné, a že by to nikdy nemohl udělat. (Larry Nassar, bývalý lékař amerických gymnastek, byl odsouzen za sexuální zneužívání více než 160 svěřenkyň k odnětí svobody na 40 až 175 let, pozn. red.)

    Poslanec Dominik Feri (TOP09) v Poslanecké sněmovně Poslanec Dominik Feri (TOP09) v Poslanecké sněmovně | Blesk:Daniel Černovský

  • 3.Sporná reakce Akademického senátu?

    V článku Deníku N je uvedeno, že studentští zástupci v Akademickém senátu Právnické fakulty o Feriho jednání věděli. Podle nich to ale nebylo něco, s čím „dáte člověka na policii“. Jak vnímáte takovou reakci?

    Johanna Nejedlová: Nevíme o jakém chování měl Akademický senát informace a tudíž ani nevíme,, jestli bylo je potřeba, aby to hlásili na policii. Naše vysoké školy by ale měly mít nastavený  systém, jak nevhodné chování řešit. To zatím chybí, přestože se obtěžování na univerzitách velmi často děje. Akademický senát, není proškolený, ani nemá kompetence sexuální násilí a obtěžování řešit a tak se nemůžeme divit, pokud nekoná tak, jak by bylo potřeba. Není ale možné, aby se jakékoliv chování, které ubližuje studentům, žáků nebo studujícím, tolerovalo. V Konsentu tohle zkoušíme změnit, spolupracujeme třeba s pražskou FAMU, která v tomto ohledu chce být proaktivní.

    Pavel Houdek: Toto není argument, proč to neřešit. Většinou se toto ale dělo i v zahraničí u podobmých případů, kdy je na jedné straně někdo známý a respektovaný a na druhé straně někdo neznámý, kdo si postěžuje u nějaké autority, která to nakonec „zamete pod koberec.“ Jenže kam se pak má člověk, který zažije zneužívání, obrátit a jak má mít důvěru v to, že například policie k tomu bude přistupovat seriozně?

    Dominik Feri (TOP 09) v červnu 2019 při jednání o důvěře vládě Dominik Feri (TOP 09) v červnu 2019 při jednání o důvěře vládě | Foto Blesk - Mária Rušinová

  • 4.Proč se oběti ozývají až teď?

    Na internetu často zaznívá dotaz, proč se oběti ozývají až nyní, po takové době...

    Nejedlová: Když se podíváte na sociální sítě, tak to není prostředí, které by lidi nějak podporovalo s tím, aby se svěřili. Čtete otázky typu „proč tam chodily, co čekaly, když byly na Tinderu, a proč to vytahují až teď“. Když jste sama, tak se hůře svěřujete, ale když zjistíte, že se to stalo spoustě dalších, dodá to odvahu. Oběti si často myslí, že jim to nikdo neuvěří. A myslí si, že si za to nějakým způsobem mohou samy, a proto se s tím nesvěřují. Když se podíváme na statistiky, jak dopadají případy znásilnění, které se dostanou před soud, kdy polovina pachatelů odejde s podmínkou, tak vás to asi příliš nemotivuje k tomu, abyste to šli hlásit.

    Houdek: Sexuální predátor se snaží, aby si oběť myslela, že chyba je v ní. A ta si říká „možná jsem neměla pít, neměla jsem tam chodit, apod. Vsadím se, že ty ženy se zkusily ozvat a narazily na reakci typu: „vždyť je to Feri, jsi si jistá a kdo ví, jak to bylo“. Tak to ventilovat nebudete, ale když se ukáže, že nejste sama, a chyba je v násilníkovi, tak je to motivace to říct. Vystoupení vyžaduje odvahu a sebezapření. Oběť čeká propírání zážitku i celého života, diskuzní a mediální lynč, pokud se jedná o takovou známou osobu. A výsledek? Nejistý, bohužel.

    Dominik Feri se stal nejmladším poslancem Dominik Feri se stal nejmladším poslancem | Karel Kopáč / Blesk

  • 5.Proč nešly oběti rovnou na policii?

    Kritici se také ptají, proč ženy nešly rovnou na policii. A že podobné případy se musí okamžitě nahlásit.

    Nejedlová: Jedna z těch věcí je v tom, že současné znění definice znásilnění v zákoně říká, že by mělo dojít k nějakému násilí a tak si oběti myslí, že že nemají právo takovéhle věci  hlásit a nikdo jim nepomůže. 

    Houdek: Pokud se vám něco takového stane, tak řadě lidí se zhroutí svět, přestanou okolí důvěřovat. Tady měli svého idola a ten jejich důvěru zneužil a v takové situaci se sebrat a jít a neznámému člověku toto říct, je těžké. Navíc oběť skutečně nemá zákonnou ani morální povinost toto hlásit. Je to pouze na nich a nutit někoho projít velmi těžkým kolečkem vyšetřování je nepřijatelné.

    Poslanec TOP 09 Dominik Feri dorazil ve volebního štábu TOP 09 (3. 10. 2020) Poslanec TOP 09 Dominik Feri dorazil ve volebního štábu TOP 09 (3. 10. 2020) | Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

  • 6.Součást předvolební kampaně?

    Jak se díváte na argument, že to je pouze součást předvolební kampaně a snaha zdiskreditovat oblíbeného politika? 

    Nejedlová: Pro velký počet lidí je velmi nepříjemné se něco takového dozvědět, a já tomu rozumím, protože kdybych se dozvěděla něco takového o svém blízkém, tak bych tomu taky nevěřila. Dominik Feri má mnoho fanoušků, pro které byl vzorem, a proto je pro ně argument, že jde o štvavou kampaň, přijatelný. Ale tady je spíše otázka, proč se to neřešilo dřív než před volbami, proč se to řeší teď?  V Česku je před volbami téměř pořád, není moc prostor, kdy to začít řešit.

    Houdek: V tomto těžko soudit, ale podle informací, co mám, se tento problém řešil už pár týdnů či měsíců nazpět.

    Poslanec Dominik Feri ve volebním štábu TOP 09 (3. 10. 2020) Poslanec Dominik Feri ve volebním štábu TOP 09 (3. 10. 2020) | Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

  • 7.Proč se nebránily, když říkaly ne?

    Další argument je, proč se ženy tedy nebránily, pokud sex mít nechtěly?

    Nejedlová: To je běžná reakce lidského těla, že ve stresových situacích člověk dost často zamrzne a není schopný se bránit.

    Houdek: Tuto otázku obvykle pokládají lidé, kteří v této situaci nikdy nebyli. Řada výzkumů ukazuje, že 70 % obětí trpí něčím, co můžete popsat jako zamrznutí nebo paralýzu, 50 % zažije extrémní paralýzu, kdy se nemohou pohnout. S tím souvisí i to, že když žena řekne ne, tak to znamená ne. Jenže my muži jsme bohužel vychováváni k tomu, že ne není tak úplně ne. A to je špatně. Měli bychom vychovávat společnost a své děti tak, že skutečně ne je ne a tečka.

    Karel Schwarzenberg a Dominik Feri. Karel Schwarzenberg a Dominik Feri. | Blesk / Karel Kopáč

  • 8.Chybí podpora obětí

    Říkáte, že oběti se bojí obtěžování hlásit, dá se s tím něco udělat?

    Nejedlová: U nás je potřeba vzdělávat v této oblasti soudce a soudní znalce, bylo by skvělé, kdyby policie byla více proaktivní a více říkala obětem, že je tady i pro ně, protože máme v policii velkou nedůvěru, lidé nemají pocit, že by jim mohla pomoci. A také potřebujeme politické vyjádření podpory obětem, které v tuto chvíli nezaznívá. Rozumím, že máme presumpci neviny, ale je třeba dávat ve společnosti najevo, že příběhy obětí jsou důležité, a že jim společnost chce pomáhat.

    Narážíte na reakci některých politiků? Např. Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí  za ČSSD, uvedla, že „jestli jsou pravdivé výpovědi o chování poslance Feriho, pak to bohužel zapadá do schématu jednání TOP 09. Reálné činy jsou přesným opakem líbivých slov.“

    Nejedlová: Ano, to jsou velmi nešťastná vyjádření. Bylo by mnohem lepší podpořit oběti,než z toho dělat politický boj. Měli bychom se spíš bavit o tom, jak vytvářet prostředí, kde se tohle neděje, než se snažit osočovat politické oponenty. A víme, že politici mají  moc s tím něco dělat.

    Ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová byla hostem Blesk Zpráv v pořadu Epicentrum (9. 3. 2021) Ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová byla hostem Blesk Zpráv v pořadu Epicentrum (9. 3. 2021) | Blesk:Jakub Poláček

  • 9.Jak se chová oběť znásilnění?

    V reakcích se také často hovoří o tom, že tak, jak je popisováno v článku, se oběti znásilnění nechovají. Jak se tedy oběti znásilnění chovají?

    Houdek: Ve viktimologii je pro to termín - mýtus ideální oběti. Člověk, který nikdy nezažil něco podobného, tak má nějakou představu na základě filmů, jak se ta obět bude chovat – bude brečet, bude zničená, poběží na policii, bude spolupracovat, ale oběť se takto nechová – reakce jsou různé. Někdo se lidově řečeno „utrhne ze řetězu“, je veselý, někdo truchlí, někdo se snaží zapomenout, vytěsnit to. Skutečně nelze říkat, jak by se oběť měla chovat, ty reakce jsou různé.

    Dominik Feri. Dominik Feri. | Blesk / Karel Kopáč

  • 10.Těžké dny hlavně pro další oběti

    Co říkáte na reakci Dominika Feriho, potažmo jeho rezignaci?

    Nejedlová: Uvidíme, jak kauza bude pokračovat, je dobré, že rezignoval, umím si představit politiky, kteří by to neudělali, ale to pořád nic nemění na tom, že je tu velmi závažné obvinění, se kterým se musí nějak dál pracovat.

    Houdek: Odstoupení je samozřejmost, to je minimum, které se muselo stát. Je ale důležité zdůraznit, že následující dny a týdny budou těžké pro ty, kteří něco takového zažili a je jich hodně. Statistiky hovoří o tom, že každá desátá žena v Česku byla znásilněná, proto je potřeba k tomu přistupovat citlivě a brzdit s nějakými soudy, protože je téměř jisté, že každý z nás má ve svém okolí někoho, kdo zažil znásilnění nebo obtěžování a pokud uslyší, že je to divné, nebo vymyšlené, tak to nikdy nebudou řešit. A to je špatně.

    Video  Aktivistka Nejedlová k rozsudku nad Weinsteinem: Oběti obtěžování, spravedlnosti se dovoláte!  - Andrea Ulagová
    Video se připravuje ...