Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ombudsman Křeček chce zrušit kojenecké ústavy: Děti patří do rodin

Autor: jn - 
21. dubna 2021
14:32

Kancelář veřejného ochránce práv navrhuje zákaz a zrušení kojeneckých ústavů a stanovení hranice tří let, pod kterou nelze umístit malé děti do ústavů.

„Nejmenší děti nemají co dělat v zařízeních ústavní péče. Stát je jim povinen do tří let zajistit ochranu v rámci rodinné péče nebo náhradní rodinné péče,“ řekla zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková.

Stát by se měl podle ní „více soustředit na preventivní komunitní služby, které by měly podporovat rodiny, které na tom nejsou dobře, nikoliv jim děti odebírat“.

Snaha zrušit kojeňáky je dlouhodobá

Omezením či zrušením kojeneckých ústavů se brněnská Kancelář veřejného ochránce práv zabývá dlouhodobě. Před osmi lety například tehdejší ombudsman Pavel Varvařovský doporučoval, aby se pobyt dětí v ústavech omezil na co nejmenší dobu.

Analýza ukázala, že 72 % z nich pobývá v ústavech přes půl roku. Polovina všech dětí se pak vracela do svých původních rodin.

V Česku tehdy působilo 33 kojeneckých ústavů a dětských domovů pro děti do tří let s celkovou kapacitou 1 700 míst, předloni jich měl stát k dispozici 25.

VIDEO: Podle ombudsmana Stanislava Křečka žalob na stát přibývá.

Video  Podle ombudsmana Stanislava Křečka žalob na stát přibývá.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 21. dubna 2021 16:52 )

Děti nikdo schválně v ústavech nedrží...o zdravé je stále zájem k adopci, tedy se ptejme, "jaké" děti tam zůstávají a "jakých" je nejvíce v dětských domovech...Pokud není prokazatelný dostatek zájemců, kteří by se byli schopni o tyto děti postarat, je rušení kojeňáků nesmysl

panda82 ( 21. dubna 2021 15:25 )

To budou plné babyboxy, nebo budou plné popelnice, ale co může takový dědek vymyslet

Zobrazit celou diskusi