Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Miliony pro oběti z Kellnerova vrtulníku: Pro pilota 4krát víc, než se čekalo

  • Autor: rc - 
    15. 4. 2021
    09:15

    Nejbohatší Čech, podnikatel a filantrop Petr Kellner (†56) tragicky zemřel při nehodě vrtulníku na Aljašce. V oblasti ledovce Knik, kde se helikoptéra s podnikatelem zřítila, zemřeli další čtyři lidé. Mezi zesnulými jsou dva horští průvodci Gregory Harms s Seanem McManamym a pilot Zachary Russell. Na podporu rodin zesnulých mužů byly zahájeny tři veřejné sbírky, díky kterým se k pozůstalým dostanou dary v přepočtu za víc než 13 milionů korun.

    K tragické nehodě vrulníku došlo v sobotu 27. března na Aljašce. V oblasti ledovce Knik se zřítil vrtulník Airbus AS350Bs, na jehož palubě byl miliardář Petr Kellner spolu s dalšími pěti lidmi. Skupinka se chystala věnovat heliskiingu, tedy lyžování v těžko přístupných oblastech, kam se člověk dostane pouze helikoptérou.

    Tragédie se stále vyšetřuje, ovšem podle předběžné zpárvy měl stroj narazit do svahu těsně pod hřebenem. Vrtulník pak několik desítek metrů padal po svahu, než se zastavil. Spolu s českým podnikatelem při nehodě zemřeli dva průvodci Greg Harms a Sean McManamy, pilot Zach Russell a trenér snowboarding Benjamin Larochaix.

    Na palubě byl i český snowboardista David Horváth, který jako jediný nehodu přežil. Na pomoc rodinám obětí po tragédii vznikly veřejné sbírky, které oslovily mnoho lidí. Během krátké doby se tak podařilo vybrat miliony.

    Rodiny Grega Harmse, Seana McManamyho a Zacha Russella tak díky štědrým dárcům nebudou muset řešit existenční potíže.

  • 1.Greg Harms jeden pád vrtulníku přežil

    Greg Harms miloval hory a již před lety přežil pád vrtulníku v Chile, při němž zahynuli dva jeho kamarádi. Byl trojnásobným otcem, nedávno se mu narodila dcera. “Byl velkorysý. Byl to úžasný fotograf. Byl průkopníkem. Byl to skvělý přítel. Myl jsem jsem, že je nesmrtelný. Je legendou,” stojí v úvodu sbírky na crowdfundingové stránce GoFundMe. Sbírka měla za cíl vybrat 450 000 amerických dolarů (v přepočtu cca 9,8 milionu korun), které se podařilo docílit už necelé tři týdny po Harmsově smrti.

    Greg Harms se svou novorozenou dcerkou. Greg Harms se svou novorozenou dcerkou. | GoFundMe, archiv Blesku

  • 2.Pro rodinu pilota se vybral čtyřnásobek

    Cílovou částku se povedlo vybrat i v případě pilota Zacha Russella, který podle blízkých miloval létání a nepoddajnou přírodu Aljašky. Pilotem se chtěl stát od raného dětství a nakonec mu to podařilo. “Stanovil si cíle a všechny splnil. Heliskiing s firmou, pro níž toužil pracovat, byl jeho konečným cílem,” stojí v úvodu sbírky na GoFundMe, která měla za cíl vybrat 10 tisíc amerických dolarů (v přepočtu 219 tisíc korun). Štědří dárci nicméně na účtu sbírky nashromáždily čtyřnásobek této částky!

    Pilot Zachary (†33) zemřel na Aljašce s Petrem Kellnerem (†56) Pilot Zachary (†33) zemřel na Aljašce s Petrem Kellnerem (†56) | GuFundMe

  • 3.Miliony pro blízké Seana McManamyho

    Dosažení vytyčené mety se blíží i sbírka pro rodinu Seana McManamyho, který pracoval jako provozní manažer společnosti Mountain Trip. “Byl srdcem a duší naší operace v Anchorage,” uvedl majitel společnosti Bill Allen. Blízcí na stránce GoFundMe, kde sbírka probíhá, je popsán jako smíšek, který miloval hory a sršil pozitivní energii. “Sean byl rád na horách a byl ztělesněním zábavy. Seanův odchod je zničující ztrátou pro tolik lidí, kteří ho a jeho úžasnou manželku Caitlin znali,” stojí nadále v úvodu sbírky, v níž se doposud povedlo vybrat přes 115 tisíc amerických dolarů (v přepočtu 2,5 milionu korun). Organizátoři sbírky jako cíl určili 150 tisíc dolarů (3,3 milionu korun). 

    Sean McManamy (†38) s manželkou Caitlin. Sean McManamy (†38) s manželkou Caitlin. | GoFundMe

    VIDEO: „Tykali jsme si.“ Zeman udělí Kellnerovi Řád Bílého lva

    Video  „Tykali jsme si.“ Zeman udělí Kellnerovi Řád Bílého lva  - Blesk
    Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa