Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejbohatší Čech Petr Kellner (†56) tragicky zemřel: Náhlá výměna pilota a detaily od přítele

Aktualizováno -
30. března 2021
22:40
Autor: ČTK, Darina Jíchová, kal, for - 
29. března 2021
07:05

Nejbohatší Čech, miliardář Petr Kellner (†56), je po smrti. Spolu s dalšími čtyřmi lidmi nepřežil nehodu vrtulníku na Aljašce. Člen představenstva PPF Vladimír Mlynář uvedl, že se na poslední chvíli měnil pilot kvůli nákaze covidem. Jediným přeživším nehody je známý český snowboardista David Horváth (48). Řízením veškerých aktivit ve skupině PPF byl pověřen Ladislav Bartoníček, jeden z jejích akcionářů. Miliardář Ivo Lukačovič, šéf Seznamu, na Kellnera vzpomínal jako na svého přítele, kterému se nemuselo nic vysvětlovat dvakrát, uměl se za obchodem hnát jako lovec za kořistí, ale kterému se zároveň dělal opar ze stresu. Vyšetřování tragédie a reakce z Česka i ze světa jsme sledovali online.

  • K nehodě došlo v sobotu 27. března, kdy se skupinka vydala na tzv. heli-skiing. Kromě Kellnera byli na palubě ještě Benjamin Larochaix (†50), podle deníku NY Times rovněž z České republiky, dva průvodci Gregory Harms a Sean McManamy a pilot Zach Russell.
  • Vrtulník podle předběžných informací vyšetřovatelů jen těsně nepřeletěl hřeben, aby pak sjel zhruba 270 metrů po zasněženém svahu. Těla Petra Kellnera a dalších obětí záchranáři nechali v horách přes noc ze soboty na neděli.
  • Jediným, kdo tragédii přežil, je David Horváth. Jde o úspěšného a oblíbeného českého sportovce. „David Horváth je několikanásobným mistrem ve snowboardingu na U-rampě,“ řekl Blesk.cz český lyžař Robin Kaleta, který se se zraněným sportovcem, jenž platí za ikonu českého snowboardingu, zná.
  • Kellner byl majoritním vlastníkem investiční skupiny PPF Group, která investuje do řady odvětví a působí na třech kontinentech. Podle výroční zprávy společnosti za rok 2019 Kellner ovládal 98,93 procenta PPF. Kellnera už 15 let řadí časopis Forbes mezi nejbohatší lidi na světě, jeho majetek odhaduje na 293 miliard korun.
  • Pohřeb podnikatele se bude konat v rodinném kruhu.
  • Politici vzpomínají na Kellnera v souvislosti s jeho podnikatelskými úspěchy i kroky, kterými pomohl české společnosti. Špičky českého byznysu považují jeho úmrtí za obrovskou ztrátu.
  • Řízením aktivit skupiny PPF, která působí v mnoha odvětvích na třech kontinentech, byl pověřen jeden z akcionářů firmy Ladislav Bartoníček.

Zemřel nejbohatší Čech Petr Kellner (†56)
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
22:40
30. 3. 2021
!

Děkujeme za pozornost našemu online zpravodajství o tragickém úmrtí nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a o reakcích na něj. Podrobnosti z vyšetřování i budoucnost PPF budeme samozřejmě sledovat i nadále. Informace vám přineseme v samostatných článcích.

Co je heliskiing, který se stal osudným nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi?
22:35
30. 3. 2021
!

Jaká je budoucnost PPF? „Jsou spuštěny procesy, které se v takové chvíli spouštějí. Rodina by měla mít co největší vliv na rozhodování,“ uvedl Vladimír Mlynář v České televizi. Podle něj bude PPF bez Petra Kellnera jiná, ale je na pevných základech.

22:32
30. 3. 2021

„Na byznysu ho nejvíc bavilo přemýšlení. Měl ohromné charisma, které veřejnost neviděla, protože si chránil soukromí kvůli rodině. Nechtěl být nikdy žádnou celebritou,“ uvedl dále Mlynář na adresu Petra Kellnera. „Dokázal přemýšlet jinak než ostatní. Měl ohromnou odvahu rozhodovat,“ dodal.

22:30
30. 3. 2021
!

„Víme, že se na poslední chvíli vyměnil pilot, protože někdo dostal covid,“ poznamenal k sobotní tragédii vrtulníku Petra Kellnera Vladimír Mlynář, člen představenstva a ředitel komunikace PPF, v pořadu Události, komentáře České televize. Další podrobnosti k neštěstí neměl. Mlynář čeká, že se i v PPF dozvědí další informace od hospitalizovaného snowboardisty Davida Horvátha, jediného přeživšího nehody.

„Petr Kellner byl člověk, který měl rád adrenalin. Každý, kdo se s ním setkal, říkal: ,Proboha, on je úplně normální.' Měl normální kamarády, koníčky. Nadevšechno miloval svoji práci, rodinu a Českou republiku,“ zmínil Mlynář.

Vladimír Mlynář, ředitel komunikace PPF, v Událostech, komentářích na ČT Vladimír Mlynář, ředitel komunikace PPF, v Událostech, komentářích na ČT
20:55
30. 3. 2021

Při vyšetřování příčiny neštěstí bude NTSB podle Chapmana mimo jiné zkoumat záznamová zařízení a to, jaké byly na místě povětrnostní podmínky. Podle předběžných zjištění podle něj v době havárie panovalo na místě dobré počasí.

Helikoptéra vyslala poslední signál v sobotu kolem 18:35 místního času (v neděli 04:35 SELČ), tedy asi dvě hodiny před západem slunce. Asi o dvě hodiny později obdrželi záchranáři zprávu, že stroj má zpoždění oproti původnímu plánu, o další hodinu později pak našli jeho trosky. Na záchranné akci se podílela místní národní garda, policie i horská služba.

Fotografie z místa havárie vrtulníku na Aljašce, kde zemřel Petr Kellner
20:51
30. 3. 2021

Bývalý český reprezentant ve snowboardingu, 48letý David Horváth, je jediným přeživším. Nemocnice Providence Alaska Medical Center v aljašské metropoli Anchorage dnes ČTK potvrdila, že Horváth je jejím pacientem. Jeho stav popsala jako „vážný“, odmítla jej však dále komentovat.

20:20
30. 3. 2021

Tragická smrt miliardáře ve vrtulníku tento měsíc nezasáhla jen Českou republiku. Začátkem měsíce přišel o život při havárii helikoptéry i francouzský miliardář a poslanec Olivier Dassault (†69). Nehoda se stala poblíž letoviska Deauville v Normandii na severozápadě země. S odvoláním na parlamentní zdroje a vyšetřovatele to uvedla agentura AFP. Osudným se Dassaultovi stal stejný stroj, jako byl ten, ve kterém v sobotu zahynul nejbohatší Čech Petr Kellner - vrtulník AS350 Écureuil, přezdívaný „Veverka“.

Francie přišla o miliardáře a poslance (†69). Dědic impéria zemřel ve stejném stroji jako Kellner (†56)
19:15
30. 3. 2021

Vlnu negativních emocí vzbuzuje na sociálních sítích text komentátorky Jany Machalické o Petru Kellnerovi. Pro Lidovky.cz ho sepsala po titulkem: „Být nejbohatší na hřbitově. Kellnerovo náhlé úmrtí se jeví jako pověstný prst boží“. Na zesnulém nejbohatším Čechovi nenechala nit suchou, „dochutila“ ho navíc exprimátorem Pavlem Bémem nebo lobbistou Romanem Janouškem.

18:10
30. 3. 2021

Olomoucký investor Richard Benýšek sloužil Petru Kellnerovi jako krizový manažer. Naposledy ho zesnulý zakladatel PPF využil při řešení sporů se slovenským finančníkem Mario Hoffmannem, který Kellnerovi dlužil minimálně desítky milionů eur. „Řekl jsem mu: ‚Chtěl jste říct, že to tedy byla dobrá práce?‘ On nereagoval. Tak já znovu: ‚Náčelníku, tak co?‘ A on: ‚Ano, byla to dobře odvedená práce‘,” popisuje Benýšek jeden ze svých posledních rozhovorů s Petrem Kellnerem, během něhož se bavili o vyřešených Hoffmannových dluzích. Přečtěte si více na webu E15.cz.

Richard Benýšek
16:50
30. 3. 2021

U úspěšných podnikatelů i majitelů velkých společností je běžné, že rozmýšlí, co se s majetkem na konci jejich života stane. ČTK to řekl Tomáš Pauch z advokátní kanceláře eLegal.

V případě nejbohatšího Čecha, podnikatele a majitele finanční skupiny PPF Petra Kellnera není podle Paucha pravděpodobné, že by neměl dopředu určené, jak se bude s jeho majetkem po smrti nakládat. Na tom se s ním shodla i advokátka Šárka Kincelová.

Podle advokátů ale obecně platí, že pokud zemřelý nesepsal závěť nebo jinak neupravil pozůstalost, rozdělí se majetek podle zákonné dědické posloupnosti. „Pokud by závěť ani dohoda dědiců neexistovala, což pochybuji, tak by nastoupila zákonná posloupnost, tedy manželka a děti by dědily stejný dílem,“ doplnila Kincelová.

Kellner byl většinovým majitelem investiční skupiny PPF Group, ve které podle výroční zprávy za rok 2019 ovládal 98,93 procenta. Skupina investuje do řady odvětví a působí na třech kontinentech. K nejviditelnějším částem patří finanční služby, telekomunikace, strojírenství nebo média. Časopis Forbes Kellnera už 15 let řadí mezi nejbohatší lidi na světě, jeho majetek odhaduje na 293 miliard korun.

16:00
30. 3. 2021

Majitel skupiny PPF Petr Kellner měl pod vlastnickou kontrolou řádově kolem jednoho procenta výkonu české ekonomiky. Vyplývá to z analýzy ekonoma České spořitelny Michala Skořepy. Po sečtení dvou základních složek přidané hodnoty, tedy osobních nákladů a zisku před zdaněním, z výročních zpráv za rok 2019 čtyř firem skupiny dominantně působících jen v ČR (O2, CETIN, PPF Banka, Air Bank) vyjde podle něj 0,7 procenta tehdejší přidané hodnoty české ekonomiky.

Analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda zdůraznil, že jde skutečně jen o vytvořenou přidanou hodnotu firem z nizozemské skupiny PPF, dominantně působících v Česku. „Pokud bychom vzali v potaz přidanou hodnotu veškerých firem ze skupiny PPF, byl by podíl na české ekonomice mnohonásobně vyšší. Vztahovat přidanou hodnotu vytvořenou v zahraničí k velikosti české ekonomiky je na jednu stranu zavádějící ze samotné podstaty věci, že jde i přidanou hodnotu vytvořenou 'jinde'. Na druhou stranu Kellnerův celkový majetek zahrnuje jeho aktiva a z nich plynoucí výnosy v ČR i cizině,“ podotkl.

Kellnerovo impérium sídlí v Nizozemsku, takže z pohledu inkasovaného zisku byla tato skupina zahraničním subjektem, tj. její příjmy z aktivit v Česku byly součástí odcházejících dividend, upozornil Skořepa. Samotná PPF B.V. na svých stránkách podle něj uvádí, že důvodem registrace holdingových společností skupiny PPF v Nizozemsku je tamní stabilní legislativní prostředí, na nějž nemají politické výkyvy a výsledky voleb zásadní vliv.

Dalším důvodem pro přesunutí sídla do firmy do Nizozemska jsou precizní dohody o ochraně investic s co největším počtem zemí celého světa. ČR zatím takovou kontinuitu právního rámce a robustní ochranu investic v globálním měřítku nenabízí. Stejně jako PPF jsou v Nizozemsku registrovány i další české společnosti s globálním přesahem, například AVAST, Linet, Rudolf Jelínek a řada dalších, poznamenal Skořepa.

„Peníze, které z Česka v minulých letech odcházely na účty 'cizozemské' PPF B.V. do Nizozemska, snižovaly český hrubý národní důchod. Následně ovšem kompenzovaly toto snížení ve chvíli, kdy se vracely z Nizozemska jako osobní příjem Kellnera a dalších českých spoluvlastníků akcií firem v rámci PPF B.V,“ uvedl Skořepa.

Pietní místo PPF Gate v pražských Dejvicích.
15:05
30. 3. 2021

Člen představenstva PPF Vladimír Mlynář doporučil k přečtění vzpomínku šéfa Seznamu Iva Lukačoviče na Petra Kellnera. „O PK, kterého skutečně znal jen málokdo, si v posledních hodinách přečtete nejvíc od lidí, kteří o něm věděli úplně nejmíň. To ale není případ @ilblog. Tohle stojí víc než za přečtení. Nenapsal bych to líp,“ uvedl.

Lukačovič pak ve své vzpomínce na Kellnera zmiňuje například: „Když jsem pak Petra poznal osobně, začalo mi mnoho věcí do sebe zapadat. A po další době mi přišlo naprosto logické a přirozené, že právě on je nejbohatším Čechem.“

„V českém podnikatelském prostředí byste jen těžko našli někoho, komu to tolik pálilo. Navenek tak nepůsobil, což ještě umocňoval tím, že často používal neobvyklé a zdrobnělé, někdy až infantilní výrazy. Ale jakmile jste s ním začali probírat trendy či podnikatelské nápady, bylo okamžitě jasné, jak mu to secvakne. Nic mu nemusíte vysvětlovat dvakrát,“ uvádí šéf Seznamu.

„A když už mu to jednou v hlavě secvaklo a uvědomil si, že by z toho mohlo pro PPF něco být, začal se hnát za myšlenkou jako lovec za kořistí. S bílými sluchátky Apple (nosil po kapsách dvoje pro případ, kdy se jedny vybijí) v uších začal volat na všechny strany. Zjišťovat informace, domlouvat schůzky, tahat za nitky. To nastaly dny, kdy měl naplánované schůzky od rána do večera, na stole před sebou iPad a plato prášků, protože ho ze stresu trápil opar,“ dodává Lukačovič.

13:58
30. 3. 2021

PPF v pondělí uvedla, že řízením veškerých aktivit ve skupině byl pověřen Ladislav Bartoníček, jeden z akcionářů. Podle finanční ředitelky Kateřiny Jiráskové už teď řídí skupinu na denní bázi, přibere si tak k operativě strategičtější agendu. „Není to samozřejmě otázka několika dní, nějakou dobu to zabere, ale Ladislav je první a logická volba,“ uvedla. Bartoníček se doteď nejvíce věnoval telekomunikacím, médiím a částečně biotechnologickému Sotiu.

Strategickým představitelem skupiny zůstane i nadále spolumajitel Home Creditu Jiří Šmejc. Ten podle ní nikdy neodešel, jen se stáhl z exekutivní role ředitele Home Creditu. „Navíc je tady Jean-Pascal Duvieusart jako spolumajitel PPF. Táhneme za jeden provaz, takže Ladislav Bartoníček nebude na rozhodnutí sám,“ podotkla finanční ředitelka PPF.

13:05
30. 3. 2021

Petr Kellner (†56) se společně s dalšími čtyřmi lidmi vydal na heliskiing – lyžování z vrtulníku. Vše ale skončilo tragicky, stroj s šestičlennou posádkou spadl, přežil jen jeden. Blízký přítel Kellnera a snowboardista David Horváth. Aljašský policejní šéf popsal záchranu zraněného i to, jak probíhalo vyzvednutí mrtvých.

Policejní důstojník popsal záchrannou akci na ledovci Knik.
12:33
30. 3. 2021

U pietního místa v PPF Gate v Dejvicích přibývají další květiny a svíčky. 

Pietní místo PPF Gate v pražských Dejvicích. Pietní místo PPF Gate v pražských Dejvicích. Pietní místo PPF Gate v pražských Dejvicích. Pietní místo PPF Gate v pražských Dejvicích.
11:58
30. 3. 2021

Finanční ředitelka skupiny PPF Kateřina Jirásková nečeká, že se v souvislosti s úmrtím Petra Kellnera zastaví případné spojování Home Creditu s Monetou. Uvedla to v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny. PPF je podle Jiráskové připravena fungovat naplno dál. „Jestli to bude lehčí, to určitě nebude. Ale jsme připraveni,“ řekla. Většinový majitel PPF zemřel o víkendu při nehodě vrtulníku v aljašských horách.

PPF se vrátila k plánu spojení s Monetou letos v lednu. Po vypořádání transakce by PPF měla vlastnit přes 28 procent akcií banky. Spojením Monety a Air Bank může vzniknout podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. Představenstvo Monety dospělo jednomyslně k závěru, že návrh PPF na odkoupení části akcií Monety je v souladu se zájmy banky a jejích akcionářů.

11:15
30. 3. 2021

Dojemnou vzpomínku na Petra Kellnera sdílel na twitteru zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič. „Petr si do svýho úzkýho okruhu pustil jen málokoho, ale koho si tam pustil, ten si jej musel zamilovat,“ napsal.

10:50
30. 3. 2021

Jak vypadá  heliskiing na Aljašce? Extrémní sport, při němž jsou jezdci na lyžích nebo snowboardu vysazováni z vrtulníku do volného terénu, je právě tady mimořádně oblíbený. A rezort Tordrillo Mountain Lodge, kde pobýval Petr Kellner, na něj láká i ve videích.

10:21
30. 3. 2021

Jediný přeživší tragické nehody vrtulníku, bývalý český reprezentant ve snowboardingu David Horváth (48), zůstává hospitalizován v nemocnici Providence Alaska Medical Center v Anchorage a jeho stav je vážný, uvedl v pondělí mluvčí nemocnice. Rozsah Horváthových zranění není znám.

09:53
30. 3. 2021

V pražském sídle společnosti PPF Group vzniklo pietní místo s kondolenční knihou pro rodinu Petra Kellnera.

Pietní místo PPF Gate v pražských Dejvicích. Pietní místo PPF Gate v pražských Dejvicích.
09:31
30. 3. 2021

Resort Tordrillo Mountain Lodge vydal na sociálních sítích první oficiální prohlášení.

Potvrdil známé informace, že na palubě vrtulníku bylo šest lidí a přežil jediný. „Je to zničující zpráva pro naše zaměstnance, komunitu, ve které působíme, a rodiny zemřelých. Za 17 let je to poprvé, co musíme čelit takové události,“ uvedl na instagramu s tím, že další informace budou zveřejněny až poté, co se úřady vrátí na místo tragédie a informace dostanou rodiny obětí.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Tordrillo Mountain Lodge (@tordrilloheli)

08:55
30. 3. 2021

A takhle vidí Petra Kellnera komentátoři dalších českých deníků.

Za poslední roky se tu nepřihodilo nic podstatného bez Kellnerovy účasti či případně souhlasu, píše ve sloupku na titulní straně LN Martin Zvěřina. Nejde podle něj o spikleneckou teorii, ale o prostou matematiku, protože PPF hraje první housle v mnoha strategických oborech. „Dokáže firma, nyní bez šéfa, prosazovat svůj vliv stejně nenápadně? Půjde stejnou cestou? A bude mít vůbec v čele nějakého nového stratéga? Nic z toho nevíme,“ poznamenal.

Kellner zásadní daňové odvody platil jinde než v Česku a necítil hlubší sounáležitost s rodnou hroudou, píše na názorové stránce LN Petr Kamberský. Kellner podle něj dával na dobré účely řádově nesrovnatelně méně než třeba Bill Gates, který je přitom pouze šestkrát bohatší. „Příliš jsem si nedělal hlavu s úkolem, jak udělat Zemi, nebo alespoň rodnou zemi, lepším místem k životu,“ zní v tuto chvíli podle komentátora Kellnerův odkaz. Naopak Lukáš Jelínek ve sloupku v deníku Právo napsal, že Kellner si uvědomoval, že důležitá je vyspělost a prosperita celé společnosti. „Bohatství moudrému muži slouží, hloupému poroučí,“ pravil již Seneca. Petr Kellner patřil k těm prvním, uzavřel Jelínek v Právu.

08:34
30. 3. 2021

Tragická smrt Petra Kellnera je hlavním tématem všech deníků v Česku. 

08:11
30. 3. 2021

Soustrast blízkým Petra Kellnera vyjádřil na twitteru šéf komunistů Vojtěch Filip.

8:00
30. 3. 2021

NTSB chce také vyslechnout přeživšího tragédie, českého snowboardistu Davida Horvátha, zatím s ním vyšetřovatelé ale nejsou v žádném kontaktu. Není také jasné, zda před havárií proběhla nějaká komunikace s pilotem.