Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Sčítání lidu 2021: Po dlouhém výpadku enormní zájem Čechů. Sečetlo se už 1,5 milionu lidí

Aktualizováno -
28. března 2021
22:06
Autor: ČTK - 
28. března 2021
08:58

Sobotní velké trable se spuštěním Sčítání lidu 2021 jsou zažehnány, sečetlo se již milion lidí, hlásí Český statistický úřad. Jeho šéf Marek Rojíček potvrdil, že sobotní 10hodinová odstávka byla způsobena problémy na straně dodavatele systému.

„Těší nás zájem o online sčítání. Dosud se sečetl už milion lidí. Provoz všech systémů, ale i nasazení zaměstnanců a dodavatelů je maximální. Sledujeme provoz a zájemce o vyplnění elektronického formuláře aktivně informujeme o aktuálním vytížení aplikace,” oznámil předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček. v neděli odpoledne.

„Ke 20. hodině je sečtených už 1,5 milionu obyvatel,“ poznamenal večer ČSÚ na twitteru.

„Statisíce vyplněných dotazníků se podařilo zpracovat navzdory tomu, že provoz byl dočasně postaven z preventivních důvodů mimo provoz, a to kvůli chybě na straně dodavatele systému online formuláře, společnosti OKsystem,“ uvedla mluvčí ČSÚ Jolana Voldánová.

Sobotní velké problémy

Systém od sobotního večera funguje bez problémů. V sobotu ráno však musel ČSÚ pozastavit elektronické sčítání. Důvodem bylo přetížení systému. Online formulář nešlo vyplnit již od brzkého rána. Sčítání začalo oficiálně o půlnoci v noci na sobotu. Během dvou týdnů by měli lidé údaje o bydlení, domácnosti či vzdělání odeslat elektronicky.

Problémy kolem sčítání obyvatel jen zvýraznily dlouhodobé potíže státních institucí se spouštěním IT systémů. Přetížení systémů a přerušení online sčítání obyvatel je podle nich překvapivé už jen s ohledem na to, že na přípravu byl dostatek času. Navíc jde v případě Českého statistického úřadu o instituci, která zodpovídá i za sčítání voleb.

„Po intenzivní reklamní kampani na sčítání lidí, která na nás vyskakovala v televizi i na internetu po mnoho týdnů, nevydržely servery ČSÚ nápor nadšených občanů v den spuštění sčítání. Je až s podivem, že instituce, která měla dostatek času na tvorbu a testování celého řešení, navíc instituce odpovědná za sčítání voleb, svoji úlohu nezvládla. Nemohou se vymlouvat na hackerský útok, protože by tím podlomili otázku regulérnosti sčítání voleb,“ uvedl IT expert ze společnosti AD24 Radek Šalomon.

Dodal, že ČSÚ je tak další v řadě státních institucí, které v poslední době absolutně nezvládly spuštění veřejného IT systému. V této souvislosti zmínil elektronické dálniční známky nebo registraci na očkování.

Šéf ČSÚ: Velké přetížení

ČSÚ v sobotu po 08:00 systém pozastavil a opět ho spustil po 17:00. Dílčí problémy zaznamenal úřad ještě zhruba do 20:00, kdy se některým lidem nedařilo odeslat již vyplněný formulář. Problémy byly způsobeny přetížením, kdy se po výpadku do systému přihlásilo mnoho lidí najednou, vysvětlil Rojíček. „Od té doby běží systém bez problémů,“ řekl předseda.

Závada, jež zavinila sobotní výpadek, byla podle Rojíčka způsobena tím, že když lidé vyplňovali adresy a vypisovali jednotlivé znaky, systém jim automaticky zužoval výběr adres, což způsobilo velký počet dotazů do databáze.

„V kombinaci s velkým počtem uživatelů to znamenalo velké přetížení,“ popsal předseda. Nyní je problém vyřešen, uživatel musí zadat do políčka delší řetězec znaků, aby se mu výběr zobrazil. Úřad také požádal provozovatele o navýšení výkonu databází.

Podle Rojíčka byl výpadek vinou dodavatele. Ten má podle něj ve smlouvě sankci 20.000 Kč bez DPH za každých 15 minut nedostupnosti systému. Firma OKsystem, která je dodavatelem některých komponent celého systému, mimo jiné právě modulu pro vyplňování adres, v prohlášení uvedla, že celý systém byl opakovaně v předstihu důkladně otestován, a to včetně řady zátěžových testů.

Server Lupa.cz s odkazem na registr smluv organizace Hlídač Státu na twitteru uvedl, že aplikaci pro sčítání dodal OKsystem za 22,76 milionu korun.

Sobotní výpadek by měl předseda ČSÚ v pondělí vysvětlovat také na zasedání vlády. Premiér Andrej Babiš (za ANO) uvedl, že nefunkční elektronické sčítání lidu je odpovědností Rojíčka. Výpadek kritizovali i opoziční politici. Připomínali problémy se systémem pro prodej elektronických dálničních známek.

On-line až do 11. května

Ve sčítání lidu se budou moci lidé sečíst on-line až do 11. května, tedy konce celého sčítání. Původně měla on-line fáze skončit 9. dubna. Kvůli sobotnímu výpadku termín ukončení ČSÚ prodloužil.

Ti, kteří se nechtějí sečíst on-line, mají možnost od 17. dubna do 11. května vypisovat papírové tiskopisy, které dostanou je na většině pošt nebo od sčítacích komisařů.

Loužecký: Otázka je, jak proběhlo testování

I podle ředitele cloud služeb společnosti Algotech Petra Loužeckého by vytížení serverů či aplikace nemělo být překvapením, jelikož sčítání je dlouhodobě připravovaná akce s masivní reklamní kampaní a očekávatelným počtem respondentů.

„Dnešní cloud technologie jsou schopné na vytížení dynamicky reagovat a přidávat na výkonu. Otázkou je, jak probíhal návrh a hlavně testování. Rozpočet celé akce sčítání by měl umožnit přípravu odpovídajícího prostředí z pohledu výkonu i bezpečnostních opatření,“ uvedl.

Podle ředitele společnosti Altron Martina Součka bylo již dříve u řady institucí vidět, že na digitalizaci stále ještě nejsou připraveny.

„Vzhledem k nedávné informaci o hrozbě kolapsu registrů se obávám možných komplikací, které mohou při sčítání lidu nastat,“ uvedl v pátek před zahájením sčítání. Proces digitalizace celé státní správy bude podle něj především jasnou strategií, která má přesah přes jedno volební období. „Digitalizace je pro budoucí fungování moderní společnosti nevyhnutelná a měla by být součástí hlavních priorit každé vlády,“ dodal.

Podle zprávy, kterou má vláda v pondělí projednat, jsou v kritickém stavu základní registry, které slouží k výměně dat mezi úřady. Mezi hlavní problémy patří podle ministerstva vnitra jejich nedostatečné financování, když chybí zhruba 750 milionů korun.

Video  Blesk Podcast: Na východ od nás mají všude sochy Švejka. Haškův román má 100 let.  - Blesk
Video se připravuje ...

lubosbeyr ( 28. března 2021 23:34 )

Nejdřív všichni nadávají kvůli zneužívání dat a pak se ti samí můžou přetrhnout aby jim co nejdřív o svém životě vykecali všechno možný.

Jirik-ta ( 28. března 2021 19:42 )

Jirik-ta ( 28. března 2021 19:40 )

já to ofotil

Manowar ( 28. března 2021 18:04 )

Proč se tomu říká sčítání lidu,když se ptají na věci,které je nemusí zajímat.

Soliter56O ( 28. března 2021 11:12 )

Není špatné si vytisknout ten konec, aby člověk měl něco v ruce, že to vyplnil a odeslal ...

Zobrazit celou diskusi