Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pád ČSA: Aerolinky jsou v platební neschopnosti, soud žádají o reorganizaci

Aktualizováno -
26. února 2021
12:58
Autor: ČTK - 
26. února 2021
12:15

ČSA jsou v platební neschopnosti, dnes proto podaly u soudu žádost o povolení reorganizace podle insolvenčního zákona. Cílem je záchrana podniku. V praxi to znamená, že soudu se teď mají hlásit věřitelé. Provoz ovšem nadále pokračuje, uvedly dnes ČSA.

Podnik za loňský rok eviduje ztrátu 1,57 miliardy korun. Dosud byl pod ochranným moratoriem. Pod tím je i mateřská společnost Smartwings, ta však zřejmě dosáhne na úvěr garantovaný státním programem.

Leteckou společnost zasáhly dopady epidemie koronaviru, během krize musela zrušit velké množství spojů. V závěru srpna kvůli tomu firma, stejně jako Smartwings, zažádala o ochranné moratorium před věřiteli. To vyprší v sobotu, přičemž firma uvedla, že vyčerpala všechna možná řešení situace. Dnes proto podala návrh k reorganizaci. Případný úpadek přitom může postihnout i klienty ČSA, kteří u společnosti koupili letenky za miliardu korun a dosud je nevyužili.

Skupina Smartwings, do níž ČSA patří, v minulých týdnech a měsících žádala o pomoc stát, poukazuje přitom na pomoc aerolinkám v zahraničí. Letos navrhovala například zřízení kompenzačního programu v hodnotě půl miliardy korun za zrušené lety z loňského jara. Vedle toho požádala podle serveru Seznam Zprávy počátkem února stát o pomoc 1,1 miliardy korun pro ČSA, které nemají nárok na podporu ze státního programu COVID Plus. Stát však speciální pomoc pro leteckého dopravce neplánuje.

Dopravce kvůli ztrátám už během loňského roku propustil kolem 300 pracovníků. V minulých dnech pak firma oznámila Úřadu práce záměr o propuštění až všech 430 zaměstnanců. ČSA v této souvislosti upozornily, že jde o jeden z kroků v rámci připravované reorganizace a záměr tak nemusí znamenat propuštění všech pracovníků.

Krize postihla i mateřskou společnost Smartwings, která je nyní rovněž pod ochranným moratoriem. Ta však zřejmě bude situaci řešit jinak, na rozdíl od ČSA má nárok na garanci z programu COVID Plus. Vede proto jednání o úvěru s bankami, který by měl být krytý právě státním programem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 26. února 2021 12:26 )

Nejlepší by bylo požádat p. Tvrdíka, aby jim pomohl ČSA postavit na nohy

Zobrazit celou diskusi