Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Zombie ryby“ ovládnou vodu? Antidepresiva unikají do řek a mění osobnost živočichům

Autor: Mii - 
18. února 2021
05:25

Kontaminace životního prostředí se vždy nejdříve projeví ve vodě. Ryby jsou citlivé, když se dostanou do kontaktu s neznámou látkou, ovlivní je to. Jak moc, je aktuálně předmětem několika výzkumů. Řada se týká hlavně vztahu ryb a léků – čističky obvykle léčiva nedokážou vyfiltrovat, tak zbytky končí ve vodě. Už víme, že antikoncepce může ovlivňovat reprodukci vodních živočichů, ale co taková antidepresiva? Ta jim zřejmě mění osobnost, zjistili australští vědci. Podobné téma zkoumají i čeští vědci.

Spotřeba antidepresiv v Česku dlouhodobě roste, jen v roce 2019 byla předepsána 600 tisícům lidí, trojnásobku než před sedmi lety. Užívání ještě podpořila pandemie koronaviru, jak v únoru informoval Národní ústav duševního zdrav (NÚDZ) – antidepresiva nyní bere mimořádné množství občanů.

Australští vědci ve své studii zkoumali především látku prozac, svého času nejznámější léčivo na depresivní stavy. V Česku se užívá od roku 2007, už ani není chráněno patentem. Lidé mohou prozac znát spíše pod generickým názvem fluoxetine.

Léky se do vody dostávají skrze kanalizaci. Nejde ani tak o to, že by je pacienti vyhazovali, tzv. rezidua léčiv jsou obsažena v moči. Ta skončí v odpadní vodě a následně v čističce, přičemž zde nastává problém – čističky nejsou schopny a jindy ani nechtějí zbytky léčiv z vody efektivně odstraňovat. Voda, kterou vypustí, je do jisté míry i nadále obsahuje.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.