Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Marek (45) vážil 280 kilo, neušel ani sto metrů: Nemocnice nejsou na „těžké váhy“ připraveny

Video se připravuje ...
25. října 2020
06:20

S obezitou třetího stupně (BMI nad 40) se v Česku potýká přes 150 tisíc lidí. Stoupá i počet pacientů s váhou nad 200 nebo dokonce i přes 250 kilogramů. Marek (45) měl ještě letos na jaře 280 kilogramů. Na jeho váze se podepsala i pandemie koronaviru, kdy byl tři měsíce doma. Z posměšků na svou tloušťku si nikdy nic nedělal. Jak řekl Blesk Zprávám, měl problém ujít i sto metrů. Pokud chce jít na vyšetření, musí dojíždět až do Plzně. Tam je jediný stůl, který ho unese.

Marek měl k obezitě vždycky genetické dispozice. „Z otcovy strany jsme všichni větší, ale morbidní obezita se u mě objevila asi 10 až 15 let zpátky, kdy jsem měl sedavé zaměstnání,“ přiznává Marek. Připouští, že občas se přejídal, svou roli v tom hrála i spánková apnoe, která znepříjemňuje život mnoha lidem s obezitou.

„Moje tělo si nebylo v noci schopné odpočinout, spotřebovalo spoustu energie a ráno jsem zkrátka začal jíst,“ dodává Marek. Ze své váhy si Marek nic nedělal. Ignoroval i posměšky a snažil se žít plnohodnotný život.

Marek: Neušel jsem ani sto metrů

Jenže to se změnilo, když se stal otcem dvojčat. „Nemohl jsem ujít ani sto metrů, váha mě omezovala v hybnosti. Jsem hrdým otcem a nemohl jsem s nimi poslední dva roky sportovat a věnovat se jim tak, jak bych chtěl,“ odhaluje Marek důvod, proč se rozhodl se sebou něco dělat.

Marek se začal léčit ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN). „Hubnu

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině