Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zatopené domy i silnice. Povodně potrápily Česko, pršet bude znovu. Sledujte radar Blesku

Aktualizováno -
15. října 2020
19:59
Autor: ČTK - 
14. října 2020
06:50

Prudké liják rozvodnily řeky a říčky, řadě lidí zatopily sklepy i domy, způsobily problémy v dopravě. Hladiny horních toků, které na Moravě, ve Slezsku a východních Čechách ve středu rozvodnil vydatný déšť, však dnes začaly klesat. Výstraha ČHMÚ však pro některé oblasti zůstává v platnosti. Dramatické dění jsme sledovali na Blesk.cz online.

  • Noční déšť rozvodnil řeky zejména na Moravě, ve Slezsku a na východě Čech. Nejhorší situace je stále v krajích Moravskoslezském, Olomouckém, Zlínském, Jihomoravském a Pardubickém.
  • Hasiči odčerpávali vodu, stavěli hráze z pytlů s pískem či odstraňovali větve, jež shodil silný vítr. Varování meteorologů před deštěm a rizikem vzestupu hladin platí dál pro většinu České republiky s výjimkou jihozápadu. K 19. hodině evidovali 1232 výjezdů v souvislosti se silným deštěm.
  • V noci podle ČHMÚ pršelo postupně v celém Česku. Největší úhrny, od 30 do 60 litrů vody na metr čtvereční, zaznamenali meteorologové v severovýchodní polovině země a na Českomoravské vrchovině. Nejvíce srážek, přes 90 litrů vody na metr čtvereční, spadlo na severním návětří Jeseníků.

Kde a jak vydatně teď prší? Podívejte se na radar Blesku

Lijáky a povodně v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
19:50
15. 10. 2020
!

V části Moravy a Slezska a na severovýchodě Čech podle ČHMÚ nadále hrozí povodně. Další dění již budeme sledovat v našem standardním zpravodajství na Blesk.cz. Děkujeme Vám za pozornost u našeho online přenosu.

Povodňová situace v Česku se oproti středě o něco uklidnila, v některých oblastech však nadále platí extrémní stupeň nebezpečí (15.10.2020)
19:45
15. 10. 2020

„V pátek odpoledne lze očekávat další srážky od východu. V zasažených oblastech tak předpokládáme opětovné vzestupy hladin,“

uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař, podle kterého nejsou sídla podél řeky Moravy ohrožena.

Podle předpovědi ČHMÚ bude dnes večer a v noci v regionu oblačno až zataženo, k ránu na jihovýchodě Zlínského kraje místy s občasným deštěm. V pátek by mělo být zataženo, postupně od jihovýchodu na celém území kraje s deštěm, místy i trvalejším.

19:25
15. 10. 2020

V Královéhradeckém kraji byly dnes vpodvečer povodňové stupně již jen na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí a na Orlici v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku. Tichá Orlice zvolna klesala, hladina Orlice byla setrvalá, uvedl dnes vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

„Vzhledem k tomu, že v noci budou srážky pouze ojedinělé a slabé, budou nadále pokračovat poklesy vodních stavů na horních a středních úsecích zasažených vodních toků. Na vzestupu je pouze Labe pod Nymburkem,“ uvedl Petr.

18:33
15. 10. 2020

V Luži, kde ve středu Novohradka dosáhla třetího povodňového stupně, voda větší škody nezpůsobila. „Byly zaplavené některé zahrady, sklepy, garáže, stodoly. Do obytných částí se voda nedostala,“ řekla ČTK starostka Veronika Pešinová.

Novohradka zalila také například pole v okolí Úhřetic. Podle ředitelky Regionální agrární komory Vandy Rektorisové záplavami utrpěla zasetá pšenice. Podobné to bude i v místech, kde pod vodou zůstaly ozimy, kvůli promáčené půdě bude obtížné pole znovu přeset. Výši škod zatím nedokáže odhadnout.

Hasiči od úterní noci museli vyjíždět ke zhruba 200 zásahům. Nejčastěji odčerpávali vodu z budov i rozsáhlých lagun ze silnic, stavěli hráze a plnili pytle s pískem. Odstraňovali také popadané stromy a zlámané větve, uvolňovali ucpané propustky a nahromaděné klády a jiné překážky pod mostky stoupajících hladin řek, uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

18:20
15. 10. 2020

Hladiny řek v Pardubickém kraji postupně opadávají. Nejvyšší, třetí povodňový stupeň platil v 18:00 již jen na Loučné v Dašicích. Méně rozvodněné jsou i další toky v regionu.

Druhý stupeň značící pohotovost je podle Českého hydrometeorologického ústavu na Loučné v Cerekvici, Novohradce v Úhřeticích a Chrudimce v Nemošicích, Doubravě v Pařížově a Třebůvce v Hraničkách. Nad běžnými stavy jsou i Třebovka, Loučná, Chrudimka a Novohradka na dalších místech či Labe.

18:06
15. 10. 2020

Záplavy se postupně dostávají pod kontrolu, hasiči čile vyčerpávají vodu ze sklepů a garáží a počasí se uklidňuje. Podle výstražné mapy Českého hydrometeorologického úřadu nadále platí, že hrozí vylití vody z potoků a na Pardubicku i Zlínsku je nadále třetí povodňový stupeň. Meteorologové nechali výstrahu platnou do soboty. 

17:25
15. 10. 2020

Hasiči v Ostravě-Antošovicích čerpají vodu z velké laguny, která se vytvořila vylitím Antošovického potoka a ohrožuje nedaleké rodinné domy. Přečerpaná voda končí v rybníku Mžíkovec.

Povodně 2020: Hasiči 15. října 2020 v Ostravě-Antošovicích čerpají vodu z velké laguny, která se vytvořila vylitím Antošovického potoka a ohrožuje nedaleké rodinné domy. Přečerpaná voda končí v rybníku Mžíkovec. Povodně 2020: Hasiči 15. října 2020 v Ostravě-Antošovicích čerpají vodu z velké laguny, která se vytvořila vylitím Antošovického potoka a ohrožuje nedaleké rodinné domy. Přečerpaná voda končí v rybníku Mžíkovec.
16:50
15. 10. 2020

Extrémní lijáky vystřídá chladný víkend. Ačkoliv bude až do konce týdne mrholit, místy se objeví spíše sněhové přeháňky. Podle meteorologů bude chladnější počasí především na horách, kde může teplota klesnout i pod nulu. 

16:17
15. 10. 2020

Hladiny řek v Olomouckém kraji dnes po středečním vydatném dešti a výrazném vzestupu postupně klesají. V kraji platí třetí povodňový stupeň už pouze na Romži v Polkovicích na Přerovsku, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu. Na několika zaplavených místech ale stále zasahují hasiči, kteří od úterní půlnoci až dosud v kraji řešili 250 událostí v souvislosti s vydatnými dešti a rozvodněnými toky.

Po intenzivních deštích rozvodněná říčka Olešnice 15. října 2020 zaplavila několik ulic v Brodku u Přerova.
15:47
15. 10. 2020

Riziko povodní stále hrozí. Výška hladiny řek nestoupá, místy naopak klesá. Přestože meteorologové dnes nečekají výraznější srážky, varování  před rizikem povodní ponechali pro východ republiky. Výstraha platí až do soboty, především pro Pardubicko a Zlínský kraj. 

15:19
15. 10. 2020

Hasičské vozy nadále převáží obyvatele Držkovice na bezpečnější území.  Evakuace čtvrti, ve které bydlí asi sto lidí ve třech desítkách domů, ale není nutná, řekl starosta opavské části Vávrovice, pod kterou Držkovice spadají, Miroslav Kořistka.Voda se nyní odčerpává, problémem je ale podle Kořistky spodní voda, která se tlačí do nemovitostí. 

Nejvýše, na 382 centimetrů, se hladina Opavy dostala ve středu odpoledne. Od té doby pozvolna klesá. Ve čtvrtek po poledni dosahovala výšky 364 centimetrů.

14:52
15. 10. 2020

Zaplavené bistro Loděnice u Děhylova. Řeka Opava se v místě rozlila do luk a polí. Tok, který běžně dosahuje šířky okolo třiceti metrů, dnes dopoledne měl více než 100 metrů. Podle vodohospodářů tam platí třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení.

Zaplavené bistro Loděnice u Děhylova (15.10.2020)
14:32
15. 10. 2020

Dolní tok Moravy a Svratky je nadále na vzestupu. Na šesti místech Moravy se eviduje 3. stupeň povodňové aktivity. Horní toky ale už postupně kulminovaly. Řeky na Vysočině oproti tomu klesly na první povodňový stupeň. 

14:13
15. 10. 2020

Ještě před pár hodinami hasiči Olomouckého kraje hlásili, že začínají odčerpávat vodu z garáží a sklepů v Brodku u Přerova. Na twitteru zmiňovali, že zasahují i v Liboši. Podle nejnovějších informací musí v Liboši stavět jednotky hráz, neboť se rozlil místní tok a ohrožoval 12 objektů. 

14:01
15. 10. 2020

Podle předpovědí na další dny riziko záplav přetrvá. Pršet má až do soboty. V pátek se bude podle Českého hydrometeorologického úřadu mrholení měnit v déšť, na horách pak budou srážky postupně přecházet ve sněžení. Na jihovýchodě a východě budou srážky trvalejší. 

13:53
15. 10. 2020

Povodně odřízly opavskou část Držkovice. Voda zaplavila všechny přístupové silnice. Projedou jen hasičské vozy, které převážejí obyvatele do bezpečí. Voda se dostala i do sklepů rodinných domů, s jejím odčerpáváním nyní pomáhají tři hasičské jednotky.

„Voda od noci klesá. Takže zaplavenými silnicemi už projedou hasičská auta. Kdo si zavolá, že potřebuje třeba do práce či domů, hasiči jej převezou,“ uvedl starosta Miroslav Kořistka.

Sledujte příchod deště na radaru Blesku. 

13:28
15. 10. 2020

V Pardubickém kraji nadále platí výstraha před rizikem povodní. Na dvou místech je hlášen třetí stupeň povodňové aktivity. „Obecně ale hladiny pozvolna klesají. Hasiči měli od včerejška kolem 185 zásahů,“ hlásí místní hasičský sbor na twitteru. 

Povodně 2020: Pardubice a Chrudimka ve třetím stupni povodňové aktivity Povodně 2020: Pardubice a Chrudimka ve třetím stupni povodňové aktivity
13:05
15. 10. 2020

Podle aktuálních dat z Českého hydrometeorologického úřadu je třetí stupeň povodňové aktivity na Pardubicku, v Mohelnici na Olomoucku, v Hodoníně, Židlochovicích a Břeclavi Jihomoravského kraje a nebezpečí platí i pro Zlínský kraj. Na mapě je naleznete červeně. 

Aktuální stupně povodňové aktivity v ČR (15.10.2020
12:25
15. 10. 2020

Voda z řeky Opavy zaplavila chatovou oblast v Děhylově na Opavsku. Pod vodou je i téměř celý výletní areál Loděnice. Proud tam způsobil škodu.

12:05
15. 10. 2020

Za posledních 12 hodin klesla ve Veselí nad Moravou hladina řeky Moravy přibližně o 30 centimetrů. Situace se uklidňuje, nicméně stále zůstává v platnosti 3. povodňový stupeň.

Ve čtvrtek 15. října klesla hladina řeky Moravy ve Veselí nad Moravou od půlnoci přibližně o 30 cm. Přesto nadále platí 3. povodňový stupeň. Ve čtvrtek 15. října klesla hladina řeky Moravy ve Veselí nad Moravou od půlnoci přibližně o 30 cm. Přesto nadále platí 3. povodňový stupeň. Ve čtvrtek 15. října klesla hladina řeky Moravy ve Veselí nad Moravou od půlnoci přibližně o 30 cm. Přesto nadále platí 3. povodňový stupeň. Ve čtvrtek 15. října klesla hladina řeky Moravy ve Veselí nad Moravou od půlnoci přibližně o 30 cm. Přesto nadále platí 3. povodňový stupeň. Ve čtvrtek 15. října klesla hladina řeky Moravy ve Veselí nad Moravou od půlnoci přibližně o 30 cm. Přesto nadále platí 3. povodňový stupeň.
11:59
15. 10. 2020

K záplavám se vyjádřil i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „Lokální povodně, které sužují východ a sever země, jsou stejně jako sucho odrazem klimatické změny. Na opatření, jež zvýší bezpečnost obyvatel, posíláme 100 mil. korun. Žádosti o dotace na protipovodňové systémy mohou obce či kraje podávat do 17. prosince,“ uvedl ministr na twitteru.

11:28
15. 10. 2020

Řeka Morava u Strážnice na Hodonínsku dosahovala 15. října 2020 výšky hladiny povodně z roku 2006. Povodí Moravy eviduje na osmi místech 3. stupeň povodňové aktivity, jenž značí ohrožení. Horní toky už postupně kulminovaly, čeká se vzestup v dolních částech.

Řeka Morava u Strážnice na Hodonínsku dosahovala 15. října 2020 výšky hladiny povodně z roku 2006. Povodí Moravy eviduje na osmi místech 3. stupeň povodňové aktivity, jenž značí ohrožení. Horní toky už postupně kulminovaly, čeká se vzestup v dolních částech Řeka Morava u Strážnice na Hodonínsku dosahovala 15. října 2020 výšky hladiny povodně z roku 2006. Povodí Moravy eviduje na osmi místech 3. stupeň povodňové aktivity, jenž značí ohrožení. Horní toky už postupně kulminovaly, čeká se vzestup v dolních částech
11:04
15. 10. 2020

Po intenzivních deštích rozvodněná říčka Olešnice zaplavila několik ulic v Brodku u Přerova. Lidé se procházejí ve vodě, která sahá až po kotníky. Hasiči pak čerpají vodu z garaží a sklepů, tam voda dosahuje místy až k pasu. 

Po intenzivních deštích rozvodněná říčka Olešnice 15. října 2020 zaplavila několik ulic v Brodku u Přerova. Po intenzivních deštích rozvodněná říčka Olešnice 15. října 2020 zaplavila několik ulic v Brodku u Přerova.
10:49
15. 10. 2020

Voda z řeky Moravy po vydatném dešti zalila i rozestavěnou náplavku mezi mosty v Komenského ulici a na Masarykově třídě nedaleko centra Olomouce, která je součástí budovaných protipovodňových opatření v této části města.

Na novém nábřeží Moravy u vysokoškolských kolejí je pod vodou například půlkruhové schodiště, výše položená cyklostezka je zatím v suchu. U kojeneckého ústavu dělníci opravují most přes řeku Moravu. Ta je nadále rozbouřená, pomalu se ale uklidňuje. 

Povodně 2020: Moravskoslezský kraj Povodně 2020: Moravskoslezský kraj

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zamlzena ( 15. října 2020 16:47 )

Chtělo by to zdvihnout morálku, a začít se modlit.

krapotkin ( 15. října 2020 11:46 )

Je vidět, že miliardy vyhozené na protipovodňová opatření byly jen malou do kapsy kamarádíčkům vládnoucích darmožroutů.

dietr ( 14. října 2020 19:48 )

Vyjádření Babiše: voda pršet všude, my zvládnout, hasiči hasit od ráno do večer, my vyznamenat, úroda boha jeho, nic nerust dalšich sto let, ani ta žepka, Brusel poslat dotace cha cha!

arne100 ( 14. října 2020 18:58 )

Já nechápu.Jednou tady píšete že je třeba aby pršelo,jsou vyprahlé studny a když nyní prší tak je to taky špatné.Vy žvanilové nevíte co chcete.Jsem zvědav co bude příští rok jestli budete spokojeny.

funebrak ( 14. října 2020 18:01 )

Mnohokrát bych chtěl poděkovat všem hasičům!!!

Zobrazit celou diskusi