Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zatopené domy i silnice. Povodně potrápily Česko, pršet bude znovu. Sledujte radar Blesku

Aktualizováno -
15. října 2020
19:59
Autor: ČTK - 
14. října 2020
06:50

Prudké liják rozvodnily řeky a říčky, řadě lidí zatopily sklepy i domy, způsobily problémy v dopravě. Hladiny horních toků, které na Moravě, ve Slezsku a východních Čechách ve středu rozvodnil vydatný déšť, však dnes začaly klesat. Výstraha ČHMÚ však pro některé oblasti zůstává v platnosti. Dramatické dění jsme sledovali na Blesk.cz online.

  • Noční déšť rozvodnil řeky zejména na Moravě, ve Slezsku a na východě Čech. Nejhorší situace je stále v krajích Moravskoslezském, Olomouckém, Zlínském, Jihomoravském a Pardubickém.
  • Hasiči odčerpávali vodu, stavěli hráze z pytlů s pískem či odstraňovali větve, jež shodil silný vítr. Varování meteorologů před deštěm a rizikem vzestupu hladin platí dál pro většinu České republiky s výjimkou jihozápadu. K 19. hodině evidovali 1232 výjezdů v souvislosti se silným deštěm.
  • V noci podle ČHMÚ pršelo postupně v celém Česku. Největší úhrny, od 30 do 60 litrů vody na metr čtvereční, zaznamenali meteorologové v severovýchodní polovině země a na Českomoravské vrchovině. Nejvíce srážek, přes 90 litrů vody na metr čtvereční, spadlo na severním návětří Jeseníků.

Kde a jak vydatně teď prší? Podívejte se na radar Blesku

Lijáky a povodně v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
12:05
15. 10. 2020

Za posledních 12 hodin klesla ve Veselí nad Moravou hladina řeky Moravy přibližně o 30 centimetrů. Situace se uklidňuje, nicméně stále zůstává v platnosti 3. povodňový stupeň.

Ve čtvrtek 15. října klesla hladina řeky Moravy ve Veselí nad Moravou od půlnoci přibližně o 30 cm. Přesto nadále platí 3. povodňový stupeň. Ve čtvrtek 15. října klesla hladina řeky Moravy ve Veselí nad Moravou od půlnoci přibližně o 30 cm. Přesto nadále platí 3. povodňový stupeň. Ve čtvrtek 15. října klesla hladina řeky Moravy ve Veselí nad Moravou od půlnoci přibližně o 30 cm. Přesto nadále platí 3. povodňový stupeň. Ve čtvrtek 15. října klesla hladina řeky Moravy ve Veselí nad Moravou od půlnoci přibližně o 30 cm. Přesto nadále platí 3. povodňový stupeň. Ve čtvrtek 15. října klesla hladina řeky Moravy ve Veselí nad Moravou od půlnoci přibližně o 30 cm. Přesto nadále platí 3. povodňový stupeň.
11:28
15. 10. 2020

Řeka Morava u Strážnice na Hodonínsku dosahovala 15. října 2020 výšky hladiny povodně z roku 2006. Povodí Moravy eviduje na osmi místech 3. stupeň povodňové aktivity, jenž značí ohrožení. Horní toky už postupně kulminovaly, čeká se vzestup v dolních částech.

Řeka Morava u Strážnice na Hodonínsku dosahovala 15. října 2020 výšky hladiny povodně z roku 2006. Povodí Moravy eviduje na osmi místech 3. stupeň povodňové aktivity, jenž značí ohrožení. Horní toky už postupně kulminovaly, čeká se vzestup v dolních částech Řeka Morava u Strážnice na Hodonínsku dosahovala 15. října 2020 výšky hladiny povodně z roku 2006. Povodí Moravy eviduje na osmi místech 3. stupeň povodňové aktivity, jenž značí ohrožení. Horní toky už postupně kulminovaly, čeká se vzestup v dolních částech
11:04
15. 10. 2020

Po intenzivních deštích rozvodněná říčka Olešnice zaplavila několik ulic v Brodku u Přerova. Lidé se procházejí ve vodě, která sahá až po kotníky. Hasiči pak čerpají vodu z garaží a sklepů, tam voda dosahuje místy až k pasu. 

Po intenzivních deštích rozvodněná říčka Olešnice 15. října 2020 zaplavila několik ulic v Brodku u Přerova. Po intenzivních deštích rozvodněná říčka Olešnice 15. října 2020 zaplavila několik ulic v Brodku u Přerova.
07:27
15. 10. 2020

Na jižní Moravě platí 3.stupeň povodňové aktivity, jenž značí ohrožení, na řece Moravě ve Strážnici a na Svratce v Židlochovicích. Hladiny nestoupají.

0:32
15. 10. 2020

Ve Veselí nad Moravou řeka Morava neustále stoupá. Krátce po půlnoci je její hladina na hranici sedmi metrů. Od pondělního rána tak stoupla již o pět metrů. Průtok vody se přitom zvýšil přibližně na 11násobek z cca 66 m3/s až na současných 740 m3/s. Na některých místech města schází do přelití opravdu už jen centimetry. Podle Povodí Moravy je 3. stupeň povodňové aktivity a panuje extrémní ohrožení.

S naším online zpravodajstvím se přihlásíme opět ve čtvrtek brzy ráno. Přejeme pokud možno klidnou noc.

Krátce po půlnoci ze středy na čtvrtek řeka Morava ve Veselí nad Moravou opět stoupla. Do vylití scházejí už jen centimetry. Krátce po půlnoci ze středy na čtvrtek řeka Morava ve Veselí nad Moravou opět stoupla. Do vylití scházejí už jen centimetry. Krátce po půlnoci ze středy na čtvrtek řeka Morava ve Veselí nad Moravou opět stoupla. Do vylití scházejí už jen centimetry. Krátce po půlnoci ze středy na čtvrtek řeka Morava ve Veselí nad Moravou opět stoupla. Do vylití scházejí už jen centimetry. Krátce po půlnoci ze středy na čtvrtek řeka Morava ve Veselí nad Moravou opět stoupla. Do vylití scházejí už jen centimetry.
18:55
14. 10. 2020

Hasiči Jihomoravského kraje evidují k šesté hodině 72 událostí v souvislosti s vydatným deštěm. „Nejčastěji zasahujeme na Blanensku (35 událostí),“ uvedl sbor na twitteru.

16:35
14. 10. 2020

Hasiči Jihomoravského kraje do 15:00 evidovali 58 událostí v souvislosti s povodněmi. „Nejčastěji zasahujeme na Blanensku (28 událostí) a Hodonínsku (11 událostí),“ uvedl sbor na twitteru.

12:08
14. 10. 2020

Slovácko bičuje také sníh! Armagedon? K vydatnému dešti a záplavám se na Moravském Slovácku přidal ve středu i sníh. Zasypal vrchol Velké Javořiny, největšího kopce na rozhraní jižní Moravy a Slovenska. U Holubyho chaty, ve výšce 970 metrů nad mořem, je přitom sněhová nadílka uprostřed října unikátním jevem. Slovácko je totiž nejteplejší oblastí České republiky.

Na Velké Javorině, ve výšce 970 metrů nad mořem, napadl uprostřed října sníh.
11:10
14. 10. 2020

U Strážnice jsou zatopené louky a pole. Morava a Velička se u Strážnice na Hodonínsku rozlily do polí a na louky; koryta řek jsou plná. „Máme třetí stupeň povodňové pohotovosti,“ informoval místostarosta Walter Bartoš (ODS). „Rezervy v korytě Moravy ještě jsou, hlásil ve středu před polednem.

U Strážnice zatopily Morava a Velička louky a pole. U Strážnice zatopily Morava a Velička louky a pole. U Strážnice zatopily Morava a Velička louky a pole. U Strážnice zatopily Morava a Velička louky a pole.
10:50
14. 10. 2020

Ve Veselí nad Moravou za poslední dva dny stoupla hladina řeky Moravy o více než čtyři metry a korytem řeky protéká přibližně devítinásobek vody, než v úterý ráno. Voda se dostala až na úroveň 3. povodňového stupně. Doslova zmizel splav. Hasiči přesto čerpali vodu zatím jen z areálu jezdeckého klubu.

V městském rozhlase zní hlášení, které upozorňuje, že je omezen pohyb obyvatel poblíž řeky Moravy. Radnice vyzývá občany, aby se řídili pokyny jednotek Integrovaného záchranného systému.

Ve Veselí nad Moravou je 3. stupeň povodňové aktivity. Hasiči zatím museli čerpat vodu jen z areálu jezdeckého klubu. Ve Veselí nad Moravou je 3. stupeň povodňové aktivity. Hasiči zatím museli čerpat vodu jen z areálu jezdeckého klubu. Ve Veselí nad Moravou je 3. stupeň povodňové aktivity. Hasiči zatím museli čerpat vodu jen z areálu jezdeckého klubu. Ve Veselí nad Moravou je 3. stupeň povodňové aktivity. Hasiči zatím museli čerpat vodu jen z areálu jezdeckého klubu. Ve Veselí nad Moravou je 3. stupeň povodňové aktivity. Hasiči zatím museli čerpat vodu jen z areálu jezdeckého klubu.
10:44
14. 10. 2020

Pod jedinou funkční sjezdovkou na Slovácku, ve Filipově údolí u Javorníka na Veličkou, vytvořil Hrubý potok obrovské jezero. V létě je na tomto místě golfové hřiště. Lidé na nejnebezpečnějším místu v sousední Velké nad Veličkou, u jezu v centru vesnice, vytvořili z pytlů protipovodňové hráze. Pod jezem se při jarních povodních utopil vodák sjíždějící rozvodněnou řeku.

Pod jedinou funkční sjezdovkou na Slovácku, ve Filipově údolí u Javorníka na Veličkou, vytvořil Hrubý potok obrovské jezero. Pod jezem ve Velké nad Veličkou se při jarních povodních utopil vodák sjíždějící rozvodněnou řeku. Pod jezem ve Velké nad Veličkou se při jarních povodních utopil vodák sjíždějící rozvodněnou řeku. Lidé na nejnebezpečnějším místu Velké nad Veličkou, u jezu v centru vesnice, vytvořili z pytlů protipovodňové hráze. Hrubý potok se valí korytem jen pár decimetrů od chráněných historických stodol v Javorníku nad Veličkou.
09:04
14. 10. 2020

Plné ruce práce mají hasiči v Jihomoravském kraji.

V souvislosti s vydatným deštěm řešíme několik událostí zejména na Blanensku (čerpání vody, čištění propustí, stavidel). Museli jsme vyjet také k několika popadaným stromům.

Posted by HZS Jihomoravského kraje on Tuesday, 13 October 2020
8:24
14. 10. 2020

Říčka Velička na Hodonínsku dosáhla v noci na dnešek ve Strážnici kvůli vydatným dešťům třetího povodňového stupně, který značí ohrožení. Stejný stupeň platí i na Bělé na přehradě v Boskovicích. Vyplývá to z dat na hydrologickém webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Další některé toky v kraji jsou na prvním či druhém povodňovém stupni.

Velička ve Strážnici dosáhla třetího stupně krátce po půlnoci, vyhlašuje se při dosažení hladiny ve výši 310 centimetrů. Hladina se nejvýše vyšplhala na 318 centimetrů kolem 5:00 až 6:00, v 7:20 dosahovala 314 centimetrů. Bělá na přítoku do Boskovic dosáhla třetího povodňového stupně krátce po 5:00, vyhlašuje se při dosažení hladiny ve výši 85 centimetrů. Hladina toku v místě stále mírně stoupá, v 7:40 dosahovala 93 centimetrů.

Druhého povodňového stupně, který značí pohotovost, dosáhla Morava ve Strážnici, tam už ale hladina klesá k prvnímu stupni. Na druhém povodňovém stupni je i Litava v Brankovicích na Vyškovsku, také tam hladina už stoupat přestala.

Záplavy v Jihomoravském kraji Záplavy v Jihomoravském kraji

zamlzena ( 15. října 2020 16:47 )

Chtělo by to zdvihnout morálku, a začít se modlit.

krapotkin ( 15. října 2020 11:46 )

Je vidět, že miliardy vyhozené na protipovodňová opatření byly jen malou do kapsy kamarádíčkům vládnoucích darmožroutů.

dietr ( 14. října 2020 19:48 )

Vyjádření Babiše: voda pršet všude, my zvládnout, hasiči hasit od ráno do večer, my vyznamenat, úroda boha jeho, nic nerust dalšich sto let, ani ta žepka, Brusel poslat dotace cha cha!

arne100 ( 14. října 2020 18:58 )

Já nechápu.Jednou tady píšete že je třeba aby pršelo,jsou vyprahlé studny a když nyní prší tak je to taky špatné.Vy žvanilové nevíte co chcete.Jsem zvědav co bude příští rok jestli budete spokojeny.

funebrak ( 14. října 2020 18:01 )

Mnohokrát bych chtěl poděkovat všem hasičům!!!

Zobrazit celou diskusi