Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zatopené domy i silnice. Povodně potrápily Česko, pršet bude znovu. Sledujte radar Blesku

Aktualizováno -
15. října 2020
19:59
Autor: ČTK - 
14. října 2020
06:50

Prudké liják rozvodnily řeky a říčky, řadě lidí zatopily sklepy i domy, způsobily problémy v dopravě. Hladiny horních toků, které na Moravě, ve Slezsku a východních Čechách ve středu rozvodnil vydatný déšť, však dnes začaly klesat. Výstraha ČHMÚ však pro některé oblasti zůstává v platnosti. Dramatické dění jsme sledovali na Blesk.cz online.

  • Noční déšť rozvodnil řeky zejména na Moravě, ve Slezsku a na východě Čech. Nejhorší situace je stále v krajích Moravskoslezském, Olomouckém, Zlínském, Jihomoravském a Pardubickém.
  • Hasiči odčerpávali vodu, stavěli hráze z pytlů s pískem či odstraňovali větve, jež shodil silný vítr. Varování meteorologů před deštěm a rizikem vzestupu hladin platí dál pro většinu České republiky s výjimkou jihozápadu. K 19. hodině evidovali 1232 výjezdů v souvislosti se silným deštěm.
  • V noci podle ČHMÚ pršelo postupně v celém Česku. Největší úhrny, od 30 do 60 litrů vody na metr čtvereční, zaznamenali meteorologové v severovýchodní polovině země a na Českomoravské vrchovině. Nejvíce srážek, přes 90 litrů vody na metr čtvereční, spadlo na severním návětří Jeseníků.

Kde a jak vydatně teď prší? Podívejte se na radar Blesku

Lijáky a povodně v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
17:25
15. 10. 2020

Hasiči v Ostravě-Antošovicích čerpají vodu z velké laguny, která se vytvořila vylitím Antošovického potoka a ohrožuje nedaleké rodinné domy. Přečerpaná voda končí v rybníku Mžíkovec.

Povodně 2020: Hasiči 15. října 2020 v Ostravě-Antošovicích čerpají vodu z velké laguny, která se vytvořila vylitím Antošovického potoka a ohrožuje nedaleké rodinné domy. Přečerpaná voda končí v rybníku Mžíkovec. Povodně 2020: Hasiči 15. října 2020 v Ostravě-Antošovicích čerpají vodu z velké laguny, která se vytvořila vylitím Antošovického potoka a ohrožuje nedaleké rodinné domy. Přečerpaná voda končí v rybníku Mžíkovec.
15:19
15. 10. 2020

Hasičské vozy nadále převáží obyvatele Držkovice na bezpečnější území.  Evakuace čtvrti, ve které bydlí asi sto lidí ve třech desítkách domů, ale není nutná, řekl starosta opavské části Vávrovice, pod kterou Držkovice spadají, Miroslav Kořistka.Voda se nyní odčerpává, problémem je ale podle Kořistky spodní voda, která se tlačí do nemovitostí. 

Nejvýše, na 382 centimetrů, se hladina Opavy dostala ve středu odpoledne. Od té doby pozvolna klesá. Ve čtvrtek po poledni dosahovala výšky 364 centimetrů.

14:52
15. 10. 2020

Zaplavené bistro Loděnice u Děhylova. Řeka Opava se v místě rozlila do luk a polí. Tok, který běžně dosahuje šířky okolo třiceti metrů, dnes dopoledne měl více než 100 metrů. Podle vodohospodářů tam platí třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení.

Zaplavené bistro Loděnice u Děhylova (15.10.2020)
14:32
15. 10. 2020

Dolní tok Moravy a Svratky je nadále na vzestupu. Na šesti místech Moravy se eviduje 3. stupeň povodňové aktivity. Horní toky ale už postupně kulminovaly. Řeky na Vysočině oproti tomu klesly na první povodňový stupeň. 

14:13
15. 10. 2020

Ještě před pár hodinami hasiči Olomouckého kraje hlásili, že začínají odčerpávat vodu z garáží a sklepů v Brodku u Přerova. Na twitteru zmiňovali, že zasahují i v Liboši. Podle nejnovějších informací musí v Liboši stavět jednotky hráz, neboť se rozlil místní tok a ohrožoval 12 objektů. 

12:25
15. 10. 2020

Voda z řeky Opavy zaplavila chatovou oblast v Děhylově na Opavsku. Pod vodou je i téměř celý výletní areál Loděnice. Proud tam způsobil škodu.

10:05
15. 10. 2020

Povodí Moravy evidovalo dnes dopoledne na osmi místech třetí stupeň povodňové aktivity. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

„Spolu s ustávajícím deštěm horní toky postupně kulminovaly. Vzhledem k velké nasycenosti docházelo vlivem i slabších srážek k vzestupu hladin. Průtoky v nejvíce zasažených oblastech na horním toku Bečvy, v horním povodí Svratky a Moravy jsou již na poklesu, případně vyrovnané. Vlivem dotoku je stále na mírném vzestupu Morava a Svratka v dolních částech toku,“ uvedl Chmelař.

09:30
15. 10. 2020

Moravskoslezští hasiči už evidují na 600 výjezdů spojených se záplavami. Čerpají vodu z laguny v Antošovicích a monitorují Hlučínské jezero.

08:35
15. 10. 2020

Hladiny většiny toků v Moravskoslezském kraji, jež výrazně stouply po vydatných deštích ve středu odpoledne, už klesají. Jsou po kulminaci. Stoupá pouze Odra, do které se vlévají hlavní toky v regionu. Dotok by měl trvat ještě několik hodin, Odra by tak měla maxima dosáhnout dnes v poledne. ČTK to řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Některý z povodňových stupňů dnes ráno platil v kraji na 24 místech. Ve středu ve stejné době to bylo na padesáti místech. Třetí stupeň, tedy stav ohrožení, je podle vodohospodářů na řece Opavě v Držkovicích, v Opavě a Děhylově. Na podobné úrovni je Polančice v Polance nad Odrou. „Hladina Opavy nyní stagnuje či klesá, Polančice klesá,“ řekla Vlčková. Dodala, že na šesti místech platí druhý stupeň a na 14 první.

U Strážnice zatopila Morava a Velička louky a pole. Pod jezem ve Velké nad Veličkou se při jarních povodních utopil vodák sjíždějící rozvodněnou řeku.
07:41
15. 10. 2020

Hladiny toků v Moravskoslezském kraji klesají, jsou po kulminaci. Stoupá jen hladina Odry, do níž se řeky vlévají. Maxima by měla dosáhnout v poledne.

18:09
14. 10. 2020

Vydatné noční deště zvedly hladiny řek na severní Moravě a ve Slezsku. Na devíti místech Moravskoslezského kraje platil dnes okolo 18:00 třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení. Déšť pozvolna ustává, i když by mohlo místy pršet až do čtvrtka. Na některých místech se podle hasičů voda dostala do sklepů, museli ji odčerpávat. Omezila i provoz na dálnici D1 u Vrbice na Karvinsku a na dalších komunikacích. Hasiči v souvislosti s počasím evidují 580 výjezdů.

Voda se rozlila po silnici v Loučce u Zátoru v Moravskoslezském kraji. (14.10.2020) Voda se rozlila po silnici v Loučce u Zátoru v Moravskoslezském kraji. (14.10.2020)
16:21
14. 10. 2020

Kravařský Místostarosta Martin Schwarz okolo 16:00 dodal, že hladina řeky Opavy se zatím ještě drží na úrovni, která neohrožuje domy. „Řeka se vylila do polí. V zastavěné části se nám do sklepů tlačí spodní voda,“ řekl. Podle něj do situace, kdy by se voda dostala mezi domy, by hladina musela stoupnout ještě o několik desítek centimetrů. „Záleží, jak moc bude pršet. A jak se bude odpouštět přehrada Kružberk,“ řekl. Evakuace tak ještě nemusela začít, dodal. „Jsme ale připraveni,“ řekl místostarosta.

V kravařské části Dvořisko na Opavsku hrozí, že se řeka Opava vylije z břehů. (14.10.2020) V kravařské části Dvořisko na Opavsku hrozí, že se řeka Opava vylije z břehů. (14.10.2020) V kravařské části Dvořisko na Opavsku hrozí, že se řeka Opava vylije z břehů. (14.10.2020)
15:24
14. 10. 2020

Situaci v Kravařích sleduje i Povodí Odry. „Dvořisko je lokalita, kde vylití hrozí pravidelně. Nyní na řece Opavě máme třetí povodňový stupeň v Držkovicích. V Opavě je druhý. Stejně tak v Děhylově. Předpokládáme, že hladina řeky v Kravařích bude vinou dotoku od Opavy ještě mírně stoupat,“‎ řekla mluvčí povodí Šárka Vlčková.

15:19
14. 10. 2020

V kravařské části Dvořisko na Opavsku hrozí vylití řeky Opavy. Vedení města připravuje evakuaci obyvatel asi stovky domů. Tuto možnost nyní lidem nabízí. ČTK to řekla starostka města Monika Brzesková. „Situaci monitorujeme už od noci. Hladina řeky je podle našeho čidla na třetím stupni. Už byla uzavřena komunikace vedoucí přes část Dvořisko,“‎ řekl starostka.

S hasiči a policisty obejde všechny obyvatele ohrožené části. „Budeme všem nabízet evakuaci. Musíme zjistit, kolik lidí by tuto možnost využilo,“‎ řekla starostka. Místní můžou hasiče využít i při stěhování nábytku a dalších věcí z nižších pater svých domovů do vyšších.

Podle Brzeskové lze očekávat, že zájem o evakuaci bude mít málo lidí. „Vycházíme z toho, jak to bylo v minulosti. Obejdeme ale všechny. Zjistíme situaci a všem předáme kontakty na povodňovou linku, kterou jsme zřídili,“‎ dodala.

13:25
14. 10. 2020

Na několik hodin byla dnes v důsledku sněhu a uvízlých kamionů neprůjezdná silnice I/35 vedoucí k hraničnímu přechodu na Slovensko Bílá - Bumbálka na Frýdecko-Místecku. Provoz se podařilo obnovit okolo 13:00. ČTK to řekla mluvčí moravskoslezské policie Zlatuše Viačková.

„Silnice je již bez kolon. Poslední kamion pomalu odjíždí,“ řekla mluvčí. Dopravní komplikace způsobilo husté sněžení. Silnice byla neprůjezdná ve směru na Slovensko od křižovatky se silnicí I/56 k hraničnímu přechodu. Kolona zde dosahovala až osmi kilometrů. Provoz v opačném směru byl bez omezení.

12:26
14. 10. 2020

První sníh napadl i v Beskydech.

První sníh na Pustevnách v Beskydech První sníh na Pustevnách v Beskydech První sníh na Pustevnách v Beskydech
12:09
14. 10. 2020

Stav ohrožení se od rána týká Polančice v Polance, Seziny v Bravanticích, Bílovky ve Velkých Albrechticích a Bílovci, Odry v Odrách a Opavy v Držkovicích a Krasovka v Radimi. Na řadě míst už hladiny kulminovaly a začínají klesat. První stupeň povodňové aktivity podle mluvčí státního podniku Povodí Odry Šárky Vlčkové ráno platil na 29 místech Moravskoslezského kraje a druhý na deseti.

Velká voda v Moravskoslezském kraji Velká voda v Moravskoslezském kraji Velká voda v Moravskoslezském kraji
11:50
14. 10. 2020

V nejvyšších partiích Jeseníků se již prohánějí na běžkách první nadšení běžkaři. Na horách stále hustě sněží, podle horských záchranářů tam leží zhruba 20 centimetrů sněhu. Milovníci zimních stop se již mohou vydat z Ovčárny na Praděd a Švýcárnu, řekl dnes ČTK dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek. Kvůli ráznému příchodu zimního počasí se na horách nyní rychle přezouvá technika a stahují auta, na vysílač se už po kolech nedá dostat, řekl dnes ČTK provozní tamního hotelu a restaurace Tomáš Hrazdil.

„U nás od pondělka leželo zhruba deset centimetrů sněhu, nyní připadl další a leží tak 20 centimetrů. Sníh je mokrý, teploty se drží nad nulou a přestal foukat vítr. Sníh teď krásně sype, stále sněží. Hřeben je vyfoukaný, sněhu je tam podstatně méně a na lyže to není. Nicméně lyžovat se dá mezi Ovčárnou, Švýcárnou a na Praděd. Na takové první sklouznutí na běžkách je to dobré,“ řekl dnes ČTK dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek. Podotkl přitom, že na běžkách už tam běhají desítky běžkařů.

V Jeseníkách napadnul první sníh (14. 10. 20020)
10:33
14. 10. 2020

K nepostiženějším regionům patří sever Moravy a Slezsko. Třetí stupeň povodňové aktivity platí od rána na šesti místech Moravskoslezského kraje. Stav ohrožení se týká například Polančice v Polance, Odry v Odrách a Opavy v Držkovicích. V Chomýži a Krásných Loučkách, což jsou části Krnova na Bruntálsku, už hasiči pomáhali lidem s odčerpávání vody. Podobná situace nastala i v nedaleké Radimi.

9:58
14. 10. 2020

Hasiči na severní Moravě v souvislosti s počasím už evidují celkem 405 výjezdů.

Záplavy na Moravě
9:40
14. 10. 2020

Hasiči v Moravskoslezkém kraji od úterního odpoledne evidují 89 zásahů spojených s vodou. „Jde především o čerpání vody ze sklepů a vzniklých lagun,“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák. Dodal, že hasiči například pročistili propustek pod dálnicí D56 ve Frýdku-Místku, který se ucpal a voda pak zatopila dálnici. „Řešili jsme i několik spadlých stromů, dobrovolní hasiči pak na řadě míst monitorují vodní toky,“ řekl Kozák.

9:33
14. 10. 2020

Centimetry ke stupni ohrožení na řece Porubka v Ostravě- Porubě. „Krátce před druhou hodinou ranní jsme podle povodňového plánu aktivovali pracovníky technických služeb. Na dvě nejvíce exponovaná místa v ulicích Splavní a Na Návsi přivezli připravené pytle s pískem a postavili preventivní hráze. Jsme stále v úzkém kontaktu se složkami integrovaného záchranného systému a vše monitorujeme,“ uvedla starostka Lucie Baránková Vilamová.

Na řece Porubce v Ostravě chyběly k vyhlášení 3. povodňového stupně v noci už jen centimetry.
8:47
14. 10. 2020

Stav ohrožení se od rána týká Polančice v Polance, Seziny v Bravanticích, Bílovky ve Velkých Albrechticích a Bílovci, Odře v Odrách a Opavy v Držkovicích. První stupeň povodňové aktivity  ráno platil na 30 místech Moravskoslezského kraje a druhý pak na devíti.

„Během posledního týdne spadlo v regionu od 35 do 100 milimetrů srážek. Nejvíce pršelo v podhůří Beskydy a v povodí řeky Bělé v Jeseníkách. Srážky se mají vyskytovat ještě během dnešního dne. Ve čtvrtek mají ustávat,“ řekla mluvčí státního podniku Povodí Odry Šárka Vlčková.

Dodala, že s ohledem na současnou situaci a očekávaný vývoj se povodně neočekávají. Řeky jsou na úrovni jednoletých až dvouletých vod. „Ohrožení lidských sídel se neočekává,“ řekla.

8:33
14. 10. 2020

Na šesti místech Moravskoslezského kraje platí třetí stupeň povodňové aktivity. Pršet má přestat až ve čtvrtek. Zástavba ale zatím ohrožena není.

8:23
14. 10. 2020

Na Moravu dorazily povodně. Řeky a potoky se začaly vylévat kvůli nepřetržitému hustému dešti. Zaplavují zatím nezastavěná území. V Ústí na Vsetínsku je již ale zatopená silnice. Ve středu ráno dosáhla podle Povodí Moravy nejvyššího povodňového stavu, ohrožení Bečva v Teplicích nad Bečvou, Moštěnka v Prusech, Třebůvka v Hraničkách, Bělá na přítoku do Boskovic a Velička ve Strážnici.

„Druhý stupeň povodňové aktivity má Morava ve Spytihněvi i ve Strážnici, Bečva v Dluhonicích, Olšava v Uherském Brodě, Svratka v Borovnici a Dalečíně, Třebůvka v Lošticích a Mezihoří. Vylitím hrozí rovněž  Bystřička, Luhačovický potok, Úsobrnský potok a Křetínka,“ vypočítal mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

V Ludkovicích na Zlínsku spadlo za den 60 mm srážek, V Luhačovicích 53 mm. Vzhledem k velkému nasycení půdy v celém povodí Moravy rychle a prudce stoupaly nebo stoupají hladiny řek a potoků,“ řekl Chmelař. V Hranicích, Lipníku, Přerově, Moravské Třebové a dalších obcích svolali starostové krizové štáby. Povodně hrozí na celé Moravě, déšť totiž neustává.

„Očekáváme nárůst hladin i dosažení nejvyšších povodňových stavů na řadě míst,“ upozornil mluvčí Povodí Moravy. Vodohospodáři napouštějí všechny přehrady, aby povodňovou vlnu co nejvíce brzdili.

Řeka Morava u Rohatce na Hodonínsku je zcela plná. Řeka Morava u Rohatce na Hodonínsku je zcela plná. Řeka Morava u Rohatce na Hodonínsku je zcela plná. Řeka Morava u Rohatce na Hodonínsku je zcela plná.

zamlzena ( 15. října 2020 16:47 )

Chtělo by to zdvihnout morálku, a začít se modlit.

krapotkin ( 15. října 2020 11:46 )

Je vidět, že miliardy vyhozené na protipovodňová opatření byly jen malou do kapsy kamarádíčkům vládnoucích darmožroutů.

dietr ( 14. října 2020 19:48 )

Vyjádření Babiše: voda pršet všude, my zvládnout, hasiči hasit od ráno do večer, my vyznamenat, úroda boha jeho, nic nerust dalšich sto let, ani ta žepka, Brusel poslat dotace cha cha!

arne100 ( 14. října 2020 18:58 )

Já nechápu.Jednou tady píšete že je třeba aby pršelo,jsou vyprahlé studny a když nyní prší tak je to taky špatné.Vy žvanilové nevíte co chcete.Jsem zvědav co bude příští rok jestli budete spokojeny.

funebrak ( 14. října 2020 18:01 )

Mnohokrát bych chtěl poděkovat všem hasičům!!!

Zobrazit celou diskusi