Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vysoký cholesterol zabije ročně 50 tisíc Čechů: Eliška (19) se s ním už narodila

Autor: ula - 
28. září 2020
05:20

Až 80 procent dospělých v Česku trápí vysoký cholesterol. Ten je způsoben např. obezitou, nedostatkem pohybu a špatným stravováním. Tento tichý zabiják má u nás ročně na svědomí kolem 50 000 životů. Mnoho lidí ani netuší, že onemocněním trpí, dokud nepřijde kolaps. Vysoký cholesterol může být ale i vrozený. Eliška (19) trpí familiární hypercholesterolemií. Pokud by se s touto nemocí neléčila, mohla by dostat i v mladém věku infarkt nebo mozkovou mrtvici.

Vrozenou familiární hypercholesterolemií (FH) trpí v Česku asi 40 tisíc lidí. Tělo člověka si při ní už odmalička neví rady s cholesterolem a ten se nebezpečně ukládá v cévách. Mnozí pacienti o své diagnóze vůbec neví. Pokud se však člověk s FH neléčí, může i v mladém věku dostat infarkt nebo mozkovou mrtvici.

Eliška je už třetí generací, která se tomuto dědičnému onemocnění nevyhnula. „Familiární hypercholesterolemii má moje babička a maminka, a proto jsem šla na testy i já. A bohužel se u mě diagnóza také potvrdila,“ říká maturantka, která se o své nemoci dozvěděla před dvěma roky.

U Eliščiny babičky lékaři zjistili vyšší hladinu cholesterolu při pravidelné preventivní prohlídce u praktického lékaře kolem 45. roku života, následně jí potvrdili diagnózu familiární hypercholesterolemie. Eliščině mamince nemoc lékaři diagnostikovali kolem třicítky. Obě bez problémů pravidelně užívají léky a dodržují zdravý životní styl, žádné komplikace související s nemocí se u nich naštěstí neprojevují.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.